Geçtiğimiz aylarda ABD’nin en prestijli yayınlarından Wired tarafından dünyada depreme dayanıklı en kuvvetli yapılar arasında gösterilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), CNN International’a konuk oldu. CNN’in modern şehir ve unsurlarını ekrana taşıyan programı Future Cities programında İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın olası bir depreme karşı nasıl tasarlandığını İSG Genel Müdür Yardımcısı İrfan Gündüz ile Tekeli-Sisa Mimarlık’tan Mehmet Emin Çakırkaya anlattı. Programda; İSG’nin depreme karşı taşıdığı üstün özellikleriyle, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda yer alan İstanbul’da yeni yapılacak pek çok dev yapıya model oluşturacağı vurgulandı.
Türkiye’nin dış dünyaya açılan kapısı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, sadece her geçen gün artan yolcu trafiği ile değil konfor, güvenlik ve dayanıklılık unsurlarını bünyesinde barındıran mimari yapısıyla da dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’nin en prestijli yayınlarından Wired tarafından dünyada depreme dayanıklı en kuvvetli yapı olarak gösterilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG) tasarım ve yapımında kullanılan deprem mühendisliğine yönelik uygulamalar CNN International’ın Future Cities adlı prgramında ele alındı.
Yaklaşık 500 milyon euro’luk yatırımla yenilenen ve ek üniteleriyle birlikte 2009 sonunda resmi açılışı gerçekleşen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yeni terminal binası tasarlanırken, mimari kurguda deprem mühendisliği uygulamaları da dikkate alındı.
CNN International’da yayınlanan Future Cities’de İSG’nin sismik olarak yalıtılmış, dünyanın en büyük binası olarak inşa edildiğine dikkat çekildi. İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğu ve deprem riski taşıdığı hatırlatılan Future Cities programında, İSG’nin tasarım ve yapımında deprem mühendisliği tekniklerinden nasıl yararlandığı detaylarıyla anlatıldı.
Binanın sismik izolatör denilen yüzlerce ayak üzerinde durduğu belirtilen programda, terminalin dört bir yanında 300 sismik izolatör kullanıldığı ifade edildi. Bodrum katlarında kullanılan takviyeli beton kolonların binanın en üst kısmının, alt kısımdan bağımsız bir şekilde hareket etmesine imkân verdiği vurgulanan programda, deprem başladığı zaman bodrum katlarının yanlamasına hareket edeceği, üst katların yumuşak bir şekilde hareket ederek hem can hem de mala gelecek zararın asgari düzeyde tutulacağına dikkat çekildi.