ÜNAL BAŞUSTA YAZIYOR
Yeni Delta Havayolları’nın 800 uçağı ile yıllık 35 milyar dolarlık ciro yaparak, maliyetten de senede 1-2 milyar dolar kar etmesi bekleniyor.
Delta Havayolları CEO’su Richard Anderson, "Dünya havacılık sektörünün son derece zor devreler geçirdiğini belirterek, bu iki şirketin birleşmesi bize büyük bir esneklik sağlayarak bütün dünyada rekabet gücümüzü artıracak" dedi.
Adalet Bakanlığı’nın antitrust bölümü, altı aylık zor bir araştırmadan sonra bu birleşmenin, şirketlerin verimliliğini artırarak yolculara daha fazla kolaylık ve ucuzluk sağlayacağını, bu iki şirketin zaten birçok rotada birbirleriyle rekabet ettiğinden dolayı ABD’deki diğer şirketlerle olan rekabet ortamını çok fazla etkilemeyeceği kararına vardı.
Adalet bakanlığı 2001 yılında United Airlines ile US Air birleşmesini ve Northwest’in Continental’ı almasını mevcut olan rekabet düzenini bozacağı kaygısıyla reddetmişti.
Delta-Northwest birleşmesi şirketlerin toplam 75 bin çalışanı için de büyük değişiklikler getirecek. Her ikisi de eski ve kökleşmiş bir kültür, çalışma düzeni ve sendikaları olan bu kadar insanın bir araya gelerek yepyeni bir düzen kurması ve bunun en kısa zamanda ve en güzel bir şekilde başarılması gerekiyor. Şimdiye kadar en büyük atılımlarını birçok şirketi bünyesine katarak sağlamış olan Delta bu konuda oldukça tecrübeli ve başarılı… Bu takıma sonradan katılanların da diğer birleşmelerde olduğu gibi, Delta’nın bu çok eski ve köklü çalışma kültürüne uyması beklenecek ve sağlanacak. Bunda en önemli etken ise şu andaki Delta CEO’su Richard Anderson’un eskiden Nortwest’in CEO'su olması ve daha bu birleşmeye başlamadan neleri nasıl yapacağını çok iyi bilmesi.
Birleşmeden sonra Delta'nın acilen yapması gerekenler şunlar olacak:
1-Rezervasyon ve uçuş programlarını yeniden düzenleme.
2-FAA’den iki yerine bir tek şirket için operasyon sertifikasını almak.
3-İki şirketin çalışanlarını bir araya getirmek. Delta’nın birçok personeli sendikaya katılmazken, Northwest’te bu tamamen tersi.