Adana-Mersin arasında yıllardır süren “havaalanı tartışması”na Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği'ne bağlı mühendis ve mimar odaları da katıldı. İMO Adana Şubesi'nde bir araya gelen dört odanın başkanları, "Adana Havaalanı, etrafındaki kaçak yapılaşmaya son verilerek ve kamulaştırma yapılarak ciddi bir biçimde genişletilebilir ve ihtiyaç karşılanır. Pist de uzar, genişlik de çoğalır" dediler.
Kaçak yapılaşmadan Seyhan Belediyesi ile "seyirci" olduğunu söyledikleri Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tutan Şehir Plancıları Odası Başkanı Cüneyt Erginkaya, "İlerisi için bir havaalanı yapılacaksa bu Ceyhan tarafında olmalıdır" dedi.
Bile bile göz yumuldu
Oda başkanları Sadi Sürenkök (İMO), Bekir Kamışlı (MO), Hasan Zengin (HMÖ) ve Cüneyt Erginkaya (ŞPO) , düzenledikleri ortak basın toplantısında Adana Havaalanı çevresindeki kaçak yapılaşmaya Seyhan ve Yüreğir ilçe belediyeleri ile Adana Büyükşehir Belediyesi'nin "bilinçli olarak göz yumduğunu" öne sürdüler. Ortak açıklamayı okuyan Erginkaya, "Özellikle seçimler öncesinde gözlerinin önünde yapılan binlerce kaçak yapıya elektrik ve su bağlayarak bile bile meşruiyet kazandırmışlardır" diye konuştu.
Rahatlıkla genişletilebilir
Şakirpaşa olarak da geçen Adana Havaalanı'nın çevresindeki kaçak yapılaşmayı uçaktan çekilmiş fotoğraflarla somut biçimde gösteren Harita Mühendisleri Odası Şube Başkanı Zengin ise "Basit imar tadilatları ve düşük maliyetli kamulaştırmalarla mevcut pist boyu en az 3500 metreye, en dar bölümü 400 metre olan genişlik ise 600 metreye, en geniş bölüm ise 1300 metreden 1800 metreye çıkartılabilir. 'Kaçak yapılaşma var' denilerek havaalanının taşınması hem mantıksız hem de bu koşullarda geçersiz bir yaklaşımdır" diye konuştu.
Ceyhan yöresinde olmalıdır
Mevcut havaalanını genişletip uzatarak geliştirmek yerine başka bir yere yenisinin yapılmasıyla ortaya en az 6 milyar dolar (9 milyar TL) maliyet çıkacağına da işaret eden ŞPO Başkanı Cüneyt Erginkaya, "İlerde gerekli olacaksa yani illa ki büyük bir havaalanı yapılacaksa, bu yeni havaalanının yeri Adana'nın batısında Tarsus yöresi değil, BTC'yi ve OSB'yi de içine alan, otoyol aksının geçtiği Ceyhan bölgesi olmalıdır. Bu bölge akla, mantığa, gelişme dinamikleriyle gerçeğe çok daha uygundur" dedi.
UFUK TEKİN-Sabah