Maliye Bakanlığı’nın yurtdışına çıkışı kolaylaştırmak için geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu, yurtdışına çıkışlarda 70 YTL yerine 15 YTL harç alınması uygulaması, harç gelirlerinin üçte iki oranında düşmesine neden oldu. Maliye Bakanlığı da bunun üzerine yurtdışı harçlarında yeni düzenleme için düğmeye bastı. Yeni düzenleme ile yurtdışı harçlarının, ulaşımı sağlayan hava, kara ve demiryolu şirketlerinden tahsil edilmesi planlanıyor.
GELİRLER ARTMADI
Maliye, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan 70 YTL’lik çıkış harcını geçtiğimiz yıl, bazı istisnaları kaldırarak 15 YTL’ye indirdi. 2007 yılının mart ayında yürürlüğe giren 26471 sayılı kanun ile yurtdışı çıkış harçlarında, başta kamu görevlileri olmak üzere birçok meslek mensubuna tanınan bazı istisnalar kaldırılarak, herkesten 15 YTL alınması öngörüldü. Bu düzenlemeyle, yurtdışı çıkış harç gelirlerinin artacağı tahmin ediliyordu. Yurtdışına çıkış harcını 15 YTL’ye düşüren yasada, yurtdışı çıkış harcını ödeme konusunda, ‘çıkış yapan kişi’ yükümlü tutuldu. Ödemeyenler için bir cezai yaptırım getirilmezken, çıkış sırasında istisnalardan yararlanmak isteyenlerin beyanları yeterli oldu.
Bu nedenle yurtdışına çıkan vatandaşların yaklaşık üçte ikisi ‘ticari temsilciyim’, ‘fuara gidiyorum’ gibi beyanlarla harçlarını ödememeye başladı. Bazı istisnaları kaldıran yasanın yürürlüğe girdiği 2007 yılında, yurtdışına çıkan Türk vatandaşları dikkate alındığında, toplam 140.7 milyon YTL’lik harç tahsilatı yapılması gerekirken, toplam tahsilat 58.8 milyon YTL’de kaldı.
Ödemeyene ağır ceza
Maliye, harç gelirlerinde aşırı derecede düşüş olması nedeniyle, yeni bir düzenleme için harekete geçti. Üzerinde çalışılan düzenlemelerde iki altenternatif üzerinde duruluyor. Birinci alternatif, harcın yeniden yükseltilmesi veya ödemeyenlere ağır ceza getirilmesini içeriyor. İkinci alternatif ise 15 YTL’lik çıkış harcının, yurtdışına çıkışı sağlayan, havayolu, deniz ve karayolu şirketlerinden tahsil edilmesi öngörülüyor. Şirket 15 YTL’yi yolculara bilet ücreti ile birlikte yansıtacak.
Star