Antalya Havalimanı ihalesi şartnamesine uygun bilanço sunabilmek için mali durumlarını gösterir evrakta sahtecilik yaptıkları iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çelebi A.Ş yöneticileri Can ve Canan Çelebioğlu hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Çelebi AŞ yöneticileri Can Çelebioğlu ve Canan Çelebioğlu Tokgöz ile şirket üst düzey yöneticileri ve şirkete bilanço düzenleyen bağımsız denetim şirketinin başdenetçisi hakkında, Antalya Havalimanı Terminali işletme ihalesine sahte belge sundukları iddiasıyla, ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
Rapor gerçek değil
Cumhuriyet tarihinin en büyük kiralama ihalesi olan Antalya Havalimanı Dış Hatlar, CIP ve İç Hatlar Terminalleri işletme ihalesinden elenen Çelebi Holding, ihaleye fesat karıştırıldığını iddia etmiş ancak bu iddiasından sonuç çıkaramamıştı.
İhaleyi yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yönetimi ise Çelebi’nin yıllık 100 milyon euroluk brüt satış geliri şartını yerine getirmek için Komisyon Başkanlığı’na sahte belge sunduğunu ve ihaleye fesat karıştırmak istediğini belirterek suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı soruşturma neticesinde şirket ortakları Can ve Canan Çelebioğlu, şirket yöneticileri Hüsnü Tanzer Gücümen, Salih Samim Aydın ve mali tabloları düzenleyen Arden Bağımsız Denetim firması başdenetçisi Yılmaz Kılıç hakkında dava açılmasına karar verdi. Şüpheliler, Türk Ceza Kanunu’nun 204/1 maddesi uyarınca yargılanacak.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kocabey tarafından açılan davanın iddianamesinde, DHMİ Genel Müdürlüğü’nün şikayet dilekçesine yer verildi. İhale şartnamesinin 6/ i maddesinde isteklilerin 2006 yılında veya son üç yılın 31 Aralık 2006 itibariyla 100 milyon euro tutarında brüt satış hasılatı şartı arandığı hatırlatılan iddianamede, Çelebi Hava Servisi A.Ş, tarafından ihale komisyonuna verilen dosyada, şirketin 2006 yılı brüt satış tutarının 100 milyon euroyu geçmemesine rağmen, 101 milyon 452 bin 179 euro tutarında satış yapıldığına ilişkin bağımsız denetim firmasından ‘gerçeğe aykırı rapor verildiği’ vurgulandı.
İhale komisyonuna sunulan 2006 yılı bilançosunun aslında 100 milyon euroyu geçmediği Sermaye Piyasası Kurulu’nun 18.10.12007 tarihli bilirkişi raporuyla anlaşıldığı vurgulanan iddianamede bağımsız şirketler tarafından hazırlanan raporların resmi belge niteliği taşıdığına dikkat çekildi.
Komisyon not etti
İddianamede, Arden Bağımsız Denetim Firması’nca verilen raporda, gerçek durumun gizlenmesi amacıyla hesaplama detayını gösteren çalışmanın eklenmediği anlatıldı. Bu durumun ihale komisyonunca not edildiği belirtilen iddianamede, bu konunun elenme nedeni yapılmadığı, ancak sonradan araştırma kararı alındığı ifade edildi. İddianamede, Çelebioğlu kardeşler ile Salih Samim Aydın, Hüsnü Tansel Gücümen ve Yılmaz Kılıç’ın gerçeğe aykırı belge düzenlemek ve kullanmak suretiyle ‘resmi belgede sahtecilik’ yaptıkları ileri sürülerek, TCK’nın 204/1. maddesi uyarınca hapis istemiyle yargılanması talep edildi.
2.3 milyar euroya ihale edilmişti
Türkİye’nİn en işlek ikinci havalimanı olan Antalya Havalimanı terminalinin işletmesi için Alman Fraport-IC Holding konsorsiyumu ile TAV Holding arasında geçen kıran kırana mücadelede rekor fiyat çıkmıştı. İhalede Tepe-Akfen Grubu ortaklığı olan TAV Holding, 2 milyar 267 milyon euro teklif ederken, Fraport-IC Holding ortaklığı 2 milyar 371 milyon euro bedelle ihaleyi kazanmıştı.
Vatan