SÜLEYMAN ŞEN YAZIYOR
2005 yılının Ekim ayında kurulan AYJET, yılda 72 öğrenciyi mezun ediyor. AYJET’ten mezun olan öğrenciler okuldan mezun olur olmaz havayolu şirketleri tarafından deyim yerindeyse adeta kapışılıyor. Öğrenciler Türk Hava Yolları’nın yanı sıra özel havayolu şirketlerinde kolaylıkla iş bulabiliyor. AYJET Okul Müdürü Naci Uçar, Lufthansa-THY ortaklığı Sunexpress Havayolları ile pilot ihtiyacını karşılamak üzere bir eğitim işbirliği anlaşması yaptıklarını, bunun da verdikleri kaliteli eğitimin bir göstergesi olduğunu söylüyor. Eğitim Müdürü Ahmet Ergene de havayolu şirketlerinden yetiştirdikleri pilotlarla ilgili çok olumlu geri beslemeler aldıklarını, bunun da kendilerini sevindirdiğini ve gururlandırdığını belirtti.
9 uçak 16 uçuş öğretmeni
Uçuş eğitimlerini Büyükçekmece Gölü kıyısındaki Hezarfen Havaalanı’nda gerçekleştiren Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu’nun burada kendisine ait hangarı, uçuş öğretmenlerinin ofisleri, brifing salonu, yemek ve dinlenme salonu gibi tesisleri bulunuyor. AYJET’te 8’i kaptan toplam 16 uçuş öğretmeni bulunuyor. Hava Kuvvetleri’nde ve sonrasında değişik havayollarında uzun yıllar pilot ve uçuş öğretmeni olarak görev yapmış kaptan pilotlar, tüm tecrübe ve bilgi birikimini ortaya koyarak geleceğin pilotlarını yetiştiriyor.
Senede 72 mezun
AYJET Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu, Özel Pilot Lisansı (PPL) eğitiminden Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı (ATPL Frozen) uçuş eğitimi de dahil olmak üzere her düzeyde uçuş eğitimi verme yetkisine sahip. Okulda bir eğitim ve öğretim dönemi 15 ay sürüyor ve yılda 72 öğrenci mezun oluyor. AYJET’te pilot eğitimi almak isteyen bir öğrenci bunun için 45 bin Euro gibi bir ücret ödemek durumunda. Okula kayıt yaptırabilmek için üniversite mezunu olmak ve İngilizce biliyor olmak gerekiyor. Üniversite mezunu olmayan adaylar okula kabul edilmiyor. Bu da AYJET’i diğer uçuş okullarından ayıran en önemli özellik. AYJET Eğitim Müdürü Ahmet Ergene “Uçuş Okulları arasında fiyat politikasından, daha birçok detaya kadar standartları biz belirliyoruz” diyerek, sektörde önder olduklarını belirtiyor.
Modern sınıflar
AYJET teorik eğitimlerini İstanbul Şirinevler’de bulunan genel müdürlük binasında veriyor. Öğrenciler 4 modern derslikte ve simülatörde ders görüyor. Uçuş eğitimleri ise 9 uçak ve uçuş simülatöründen oluşan eğitim filosu ile yoğun hava trafiğinden uzak, sınırsız ve sorunsuz uçuş ortamı sağlayan Hezarfen Havaalanı’nda yapılıyor. Okulda yerini alan Kalite Müdürlüğü her türlü eğitim ve bakım faaliyetlerinde iç denetim yaparak ve şirket dokümanlarını güncel tutarak uçuş güvenliğinin en üst düzeyde korunmasına katkı sağlıyor.
Patron Yok
AYJET Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu, hava kuvvetleri, daha sonra da çeşitli havayolu şirketlerinde pilotluk yapmış 16 pilotun bir araya gelmesiyle kurulmuş. Okulda tek motorlu 5 adet Diamond DA-20, 3 adet DV-20 ve bir adet çift motorlu DA-42 tipi uçak var.
İkinci Simülatörünü Getiriyor
AYJET, Çok Motor Uçuş Eğitimi ve özellikle Alet Uçuş Eğitiminde, kalite ve etkinliği artırmak amacıyla halen envanterinde bulunan DA - 42 Twinstar uçağının bire-bir aynı özelliklerine sahip full glass kokpit, ALSIM AL200-DA42 simülatörünün satın alma anlaşmasını ve ödemesini yapmış. Yeni simülatör pilotların havayollarında uçuşa başladıklarında adaptasyonlarını kolaylaştıracak ve uçuş programlarının planlandığı biçimde zamanında tamamlanmasına katkı sağlayacak. Simülatör Mayıs’ın ilk yarısında eğitimde hizmet vermeye başlayacak.
136 pilot yetiştirdi
AYJET Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu, kurulduğu Ekim 2005 yılından beri 136 ATPL (Frozen) lisanslı mezun verdi. 136 mezundan şu an 103’ü çeşitli havayolu şirketlerinde pilotluk yapıyor. 40 AYJET mezunu Türk Hava Yolları’nda, 21‘i de Sunexpress’te görev yapıyor.
Dünyanın sayılı okullarından
Okul Müdürü Naci Uçar, AYJET’in teorik ATPL eğitimindeki başarısının Avrupa’nın üzerinde olduğunu belirterek, “Avrupa’nın ve dünyanın sayılı uçuş okullarından birisiyiz “ diyor.
İşte Airkule.com kamerasından Hezarfen Havaalanı'nda bulunan AYJET Uçuş Eğitim Okulu'nda kısa bir gezinti...