Airbus, Küresel Pazar Tahminlerini Ritz Carlton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıda Airbus Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Buckley ve Pazar Analizleri Direktörü Andrew Gordon birer konuşma yaptı. Türkiye’de havacılığın inanılmaz bir hızla geliştiğini kaydeden Airbus yetkilileri, sektördeki gelişmenin önümüzdeki 20 yılda da devam edeceğini vurguladı.
Gelecek 20 yıla ilişkin tahminler
Airbus Küresel Pazar Tahmini’ne göre 2009 ile 2028 yılları arasında Türkiye’deki havayollarının 28.3 milyar dolar değerinde 277 yeni uçağa ihtiyacı olacak. Gelişen havayolu ağları, artan turizm ve eskiyen uçakların eko-verimli yenileri ile değiştirilmesi bu ihtiyacı doğuracak.
Havalimanlarındaki yoğunluğu azaltmak ve var olan uçuş noktalarındaki büyümeleri desteklemek için tüm kategorilerde daha büyük uçaklara ihtiyaç duyulacak. Yükselen yakıt fiyatları ve çevresel kaygılar da havayollarını yeni ve daha eko-verimli uçaklara yöneltiyor.
A320 Ailesi uçakları gibi 221 adet tek koridorlu uçağa ve A350 XWB ya da dünyanın en iyi satan çift koridorlu uçak ailesi olan A330/340 gibi de 56 yolcu ve kargo uçağına bölgede ihtiyaç duyulacak.
Türkiye içerisinde, Türkiye’de ve Türkiye’ye gelen hava trafiği 2000 yılından günümüze yüzde 115 artarak iki kattan fazla bir artış gösterdi ve Airbus bu rakamın 2028’e kadar tekrar ikiye katlanacağına inanıyor.
2003 yılından beri Türkiye’de iç hatlar trafiği üç katına çıktı (+%219) ve Airbus, Türk iç hat uçuşlarının dünyada en hızlı büyüyen pazarlardan bir tanesi olacağına ve önümüzdeki 20 yıl içerisinde yılda yüzde 10.1’lik büyüme göstereceğine inanıyor.
Airbus Pazar Analizleri Direktörü Andrew Gordon “Türkiye’nin jeolojik konumu doğu ile batı arasında seyahat eden yolcular için ideal bir yerde bulunuyor ve bu da bölgede yolcu artışını sağlayan en önemli nedenlerinden bir tanesi. Buna ek olarak ulusal büyümenin yanı sıra artan turizm de önümüzdeki senelerde yeni uçaklara ihtiyaç yaratacak. Eko-verimli ve modern uçak ailelerimizle Airbus olarak bu ihtiyacı karşılayacak pozisyondayız.” dedi.
Havacılık ekonomik büyümenin oldukça önemli bir parçası ve dünyanın her yerinde bireylere katkıda bulunuyor. Oxford Economics tarafından açıklanan bir rapora göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde hava taşımacılığı direkt olarak 8.5 milyon kişiye istihdam sağlayacak ve dünya gayri safi milli hasılasına 1 trilyon dolar katkıda bulunacak. Turizme direkt ve endirekt katkıları ise bu rakamdan çok daha büyük olacak.
Pegasus ve Sunexpress de Airbus alır mı?
Airbus Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Christopher Buckley, bir gazetecinin Türkiye’de Sunexpress ve Pegasus gibi iki önemli şirketin filosunda Airbus uçak bulunmadığını hatırlatarak bu konuda girişimlerinin olup olmadığı şeklindeki soruya, “Pegasus ve Sunexpress iki önemli şirket. Bu konuda çalışmamız var, umarız gelecekte onların da filosunda Airbus yer alır. Ancak mütevazı olmakta da fayda var. Sonuçta Türkiye’de bütün işi sadece biz yapamayız. Başka uçaklar da satılacak tabii ki” diye yanıtladı.
“Asya’da krizden etkilendik”
Buckley bir başka gazetecinin Airbus’ın krizden nasıl etkilendiği sorusuna ise “Elbette Airbus da krizden etkilendi. Asya’da biraz etkilendik ama bu çok büyük oranda olmadı. Hala insanlar seyahat ediyor” yanıtını verdi.