SORU 1
Yeni havalimanı sonrası Atatürk Havalimanı ne olacak?
İstanbul için planlanan yeni veya üçüncü havalimanı faaliyete başladığında Atatürk Havalimanı’ndaki tüm ticari uçuşlar buraya kaydırılacak. Tarifeli veya charter uçuşlar yapılmayacak. Yolcu taşımacılığı olmayacak. Atatürk Havalimanı, genel havacılık olarak tanımlanan iş jetlerine, eğitim uçuşlarına, müstakil kargo seferlerine, uçak bakım-onarım hangarlarına ve havacılıkla ilgili bazı ticari faaliyetlere açık olacak. Şu an tartışılan durum böyle. Eğer bir değişiklik olmazsa ihale şartnamesi de bu şekilde çıkacak. Ancak Atatürk Havalimanı’nın bu konumuyla ne kadar devam edeceği ise ayrı bir mesele...
SORU 2
Atatürk Havalimanı neden açık tutulmak istenmiyor?
Yeni havalimanı çok büyük rakamlarla inşa edileceğinden (tahminen 8 milyar euro) ihaleye katılacak şirket sayısını artırmak, kazananların finansman bulmasını kolaylaştırmak amacıyla Atatürk Havalimanı’nın tüm ticari kapasitesi buraya taşınacak. İki meydanın açık olması halinde kamu vereceği taahhütleri karşılamakta zorluk yaşayabilir.
SORU 3
Yeni havalimanının mimari projesini kim yapacak?
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) içinden bir grup havalimanının mimari projesiyle ilgili master çalışmayı yaptı. Basında çıkan Amerikalı mimar Sidney Rasekh’in bu projeyle uzak yakın bir ilgisi yok. Muhtemelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına çalışan bu mimarın varlığından Ulaştırma Bakanlığı haberdar bile değil.
SORU 4
Atatürk Havalimanı ne zaman ticari uçuşlara kapanacak?
Yeni havalimanın toplamda yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli planlanması ve ilk etabının 90 milyon olarak inşa edilmesi hedefleniyor. Bu konuyu yakından bilenlerin tahminine göre böylesine büyük havalimanının terminal, pist, mütemmim inşaatları ve bağlantı yollarıyla beraber 2020 yılından önce biteceği sanılmıyor…
Güntay Şimşek’in yazısının devamı için TIKLAYINIZ…