Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nda büyük bir sorun haline gelen tehir sorununu değerlendirerek, pek çok faktörden kaynaklanan tehirleri önlemelerinin mümkün olmadığını söyledi. THY'nin iştiraki olan THY Teknik A.Ş'nin İstanbul dışındaki ilk bakım hangarı dün Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Bakan Yıldırımın da katılımıyla açıldı. Açılışta konuşan Yıldırım, küresel krizde en önce havacılık sektörünün etkilendiğini ifade etti. Yıldırım şunları söyledi: Dünyada yolcu sayısında yüzde 10 oranında küçülme yaşanırken, Türkiye'de iç hatlarda yüzde 13'lük artış yaşandı. Dünyada bakım ve onarım pastası 45 milyar dolar.Türkiye bu pastadan 2003'te 230 milyon dolar, 2008'de ise 528 milyon dolar pay aldı. Ancak bu payın artması lazım.
Fazla kapasiteyle çalışıyor
Atatürk Havalimanı'ndaki rötarları da değerlendiren Yıldırım, tehirlerde her şeye rağmen dünyadaki iyi ülkelerin başında geldiklerini belirtti. Yıldırım, tehirlerin, yolcu, hava şartları, teknik nedenler, havalimanı işletmesi ve uluslararası faktörler gibi nedenlerden kaynaklandığına dikkat çekerek, bu nedenle tehirleri önlemenin çok fazla mümkün olamadığını kaydetti. Yıldırım, 'Gecikme doğal, şaşılacak bir şey yok. Hava trafiği saatte 60'a çıktı' dedi. Yıldırım, havalimanının yüzde 50 fazla kapasite ile çalıştığını ve uçak kalkış saatlerindeki gecikmenin kaçınılmaz olduğunu aktardı. Yıldırım trafik yoğunluğu nedeniyle Sabiha Gökçen ve Çorlu gibi havalimanlarını devreye aldıklarını belirtti.
2023'te 300 uçak hedefi
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin de THY'nin 2023 yılı hedefinin 300'ün üzerinde uçak olduğunu belirterek, '300 uçağı İstanbul'dan uçurmayacağız tabi” ki. Sabiha Gökçen, Ankara, Antalya ve doğuda bir havalimanı, yurt dışı operasyonları için önemli üs olacak. THY büyürken bakım ve onarım ihtiyaçları da artıyor. Bu nedenle bu hangar önem taşıyor. Ankara'dan doğrudan yurt dışı uçuşlar da başlatacağız' diye konuştu.
Akşam