Atatürk Havalimanı’nda görev yapan iki bomba köpeğinden biri Sabiha Gökçen Havaalanı’na tayin edildi, diğeri de emekli edildi.
ABD ve Avrupa’daki büyük havalimanlarında onlarca dedektör köpek görev yaparken, ülkemizdeki havalimanlarında bu sayı çok düşük.
Atatürk Havalimanı’nda da bomba bulmada iki uzman köpek bulunuyor. Uçaklar, VIP salonu, Devlet Konuk Evi, terminaller gibi kritik noktalarda patlayıcı arayan Alman kurdu köpeklerden birinin adı Spike (5), diğerinin ise Nazo (6). Spike ve Nazıo 3 yıldır Atatürk Havalimanı’nda görev yapıyordu.
Spike’in tayininin Sabiha Gökçen’deki iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek yapıldığı belirtildi. Kalça çıkığı nedeniyle emekli edilen Nazo’nun yerine görev alacak köpeğin ise 5 aylık bir eğitimin ardından Atatürk Havalimanı’na gönderileceği öğrenildi.
Bu arada, tayini çıkan Spike’ın, yerine yenisi gönderilinceye kadar Atatürk Havalimanı’nda
tek başına çalışacağı belirtildi.
Emniyet yetkilileri havalimanında ‘güvenlik zaafı’ oluşacağı şeklindeki eleştirilere katılmadıklarını belirterek, yeni bir köpek gelinceye kadar Spike’ın Sabiha Gökçen’e gönderilmesinin söz konusu olamayacağını açıkladılar. Yetkililer“ Spike’in tayin edilmesi ve Nazo’nun emekliye ayrılmasından sonra havalimanı için yeni köpek talep edildi. Nazo’nun emekli edilmesi ile birlikte gelen köpek de eğitim için birkaç gün sonra Ankara’ya gidecek. Bu eğitimin beş ay sürmesi bekleniyor. Talep edilen yeni köpekler gelene kadar Spike’in Sabiha Gökçen’e gönderilmesi söz konusu olmayacak, ancak bir süre tek başına görev yapacak” dediler.
Bomba avcıları…
Çok sayıda köpek arasından özenle seçilen dedektör köpekler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ankara Gölbaşı’ndaki Köpek Eğitim Merkezi’nde eğitiliyor.
Birlikte görev yapacağı polislerle 5 aylık zorlu bir eğitimden geçirilen köpekler, her türlü patlayıcı maddeyi bulacak hassasiyete getiriliyor. Koku alma duyusu insandan 100 kat daha hassas olan köpekler; araçlar, uçak yükleme bölümleri, bagaj, posta ve kargodaki patlayıcı maddelerin tespitinde de günlük rutin görev yapıyor. Köpeklerin en önemli görevleri arasında VIP salonları, konukevi gibi kritik noktaların aranması da bulunuyor.
Kapalı yerlerde bomba arama başarısı açık alanlara göre yüksek olan dedektör köpeklerin,
arama hisleri 20-25 dakika sonra kayboluyor. Eğitim maliyeti çok yüksek olan bu köpekler, öğrendiklerini unutmaması için de ilave eğitimlere tabi tutuluyor.