ABD, amacı açıklanmayan yeni nesil insansız askeri uzay aracını önceki gün Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan uzaya başarıyla fırlattı. Normal boyutlardaki bir uzay aracının dörtte biri boyutunda olan, 9 metre uzunluğundaki ve 5 ton ağırlığındaki "X-37B" adı verilen "uzay uçağının", atmosfere kendi başına girme ve yere inme kapasitesine sahip insansız uzay aracı olarak ABD uzaycılık tarihinde bir ilk olduğu bildirildi.
Uzay mekikleri yörüngede en çok 2 hafta kalırken yeni araç yörüngede 9 aya kadar kalabilecek. Yetkililer, Atlas-V roketinin taşıdığı X-37B'nin, gelişmiş düzeydeki seyir, navigasyon ve kontrol sistemlerinin test edilmesini amaçladığını söyledi.
Askeri amacı ve maliyeti bir sır olan X-37B'nin ABD ordusunun üzerinde çalıştığı operasyonel uzay aracının bir prototipi olduğu ve yakıtla çalışan diğer uzay araçlarının aksine, güneş enerjisi ve lityum-iyon yüklü aküyle çalıştığı belirtildi.
Askeri amaçlı
Uzmanlar, aracın "muharebe desteği ve çeşitli silah sistemlerinin geliştirilmesini hızlandırmakta kullanılacağını" belirtirken ABD Hava Kuvvetleri 45'inci Uzay Kanadı Komutan Yardımcısı Albay Andre Lovett, "Bu fırlatma işlemi, savaş uçaklarımızın gelecekte ihtiyaç duyacağı sistemin garanti altına alınmasına katkı sağlayacak" dedi.
Boeing şirketi tarafından geliştirilen X-37B projesi, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 1999'da başlatılmış, ancak 2004'te Pentagon'a devredilmişti. Test aracının dünyaya başarıyla dönmesi halinde, ABD Hava Kuvvetleri'nin gelecek yıl ikinci uzay aracını da uzaya fırlatacağı bildirildi. Ancak proje uzayın silahlandırılmasıyla ilgili eleştirilerin de önünü açıyor.
Sovyetler Birliği, atmosfere kendi başına girme ve yere inme kapasitesine sahip Buran isimli ilk insansız uzay aracını 1988'de uzaya fırlatmış ve araç başarıyla Dünya'ya dönmüştü. Ancak Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Buran programı 1993'te durdurulmuştu.
Cumhuriyet