Milliyet Gazetesi’nden Songül Hatırasu Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’le bir söyleşi yaptı. İşte Hatırasu’nun söyleşisinin havacılıkla ilgili bölümü:
Havaalanı işletmeciliğinde Sabiha Gökçen’le söz sahibi olan Limak, şimdi gözünü İstanbul’a yapılması planlanan üçüncü havalimanına dikti. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “İddialıyız. İhaleyi kazanmak için elimizden gelen bütün gayreti, tempoyu göstereceğiz” diyor
İnşaattan çimentoya, enerjiden havalimanı işletmeciliğine, hatta turizme kadar uzayan çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Limak, son yıllarda büyümesiyle dikkat çeken gruplardan. Kamuoyu Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’e Fenerbahçe Kulübü’ndeki yöneticiliğinin yanı sıra kameraların karşısında yapılan dev özelleştirme ihalelerinden de aşina.
20 bini aşkın çalışanı, 2.2 milyar dolarlık cirosu, 4.3 milyar dolarlık aktif büyüklüğü olan Limak’ı yöneten Nihat Özdemir’i bu aralar en çok heyecanlandıran proje ise İstanbul’a yapılması planlanan üçüncü havaalanı. Halen 4.3 milyar dolar düzeyindeki aktif büyüklüğünü 2015 yılına kadar 7 milyar dolara çıkarmayı planlayan Limak’ın bu hedefe ulaşmasında üçüncü havaalanı gibi büyük projelerdeki iddiası etkili olacak kuşkusuz. Aslen Diyarbakırlı olan ve bölgeye başta çimento fabrikaları olmak üzere büyük yatırımlar yapan Özdemir’e bugünlerde Güneydoğulu bir işadamının içinde bulunduğu psikolojiyi de sordum. Konuyu, üzerine bir film yapmayı planlayacak kadar sahiplendiğini öğrendim. İşte sohbetimiz...
Gökçen’den kıtalararası uçuş
* İstanbul’a üçüncü havaalanı projesine nasıl bakıyorsunuz?
İstanbul’un büyümesi Türkiye’nin genel büyümesinin çok üzerinde. Sabiha Gökçen de hızla büyüyor. Yakın zamanda Sabiha Gökçen’e yeni büyük markalar gelecek. Kıtalararası uçuş da yapılmaya başlanacak. Yeşilköy’ün ise artık büyüme imkanı yok, şehrin içinde kaldı. Arazi olarak da İstanbul’un en güzel yerinde. Hükümet üçüncü havaalanı yapılmasına karar verdi.
Tahmin ediyorum ki yıl bitmeden ihalesine çıkılacak. Buna paralel olarak İstanbul’a gerekli olan üçüncü köprü ve bağlantı yollarının da ihalesi yapıldı. Üçüncü havalimanı yapıldığı zaman artık Atatürk Havalimanı’nın devreden çıkması lazım. Tabii orada da devam eden bir sözleşme var.
* Sözleşmesi ne zamana kadar?
2021’e kadar. Üçüncü havalimanı devreye girdiğinde Yeşilköy Havalimanı’nın yeri bence bugün konut, alışveriş, iş merkezi, fuar alanı yönünden İstanbul’un en kıymetli arazilerinden. Bununla ilgili kararı verecek olan başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir. Büyükşehir, Yeşilköy havalimanının yerine bir plan yapacak. Fuar olacak gibi görünüyor, belli bir kesiminde de konut, iş merkezi, AVM, eğlence merkezi olabilir herhalde.
* Fuar veya AVM olsa talip olur musunuz?
Yeşilköy havalimanının üzerinde ne yapılırsa yapılsın talip olacağız. Her fırsatla ilgili oluruz. AVM de, fuar alanı da yapabilir, işletebiliriz. Bu deneyime sahibiz.
* 3. havalimanı ihalesine girecek misiniz?
Detaylarını veremeyeceğim her türlü konforun, yolcunun uçuş memnuniyetini artıracak unsurların baz alındığı bir proje üzerinde çalışmaya başladık bile. Bir grup ortağımızla birlikte iddialı bir şekilde ihaleyi kazanmak için elimizden gelen gayreti, tempoyu göstereceğiz.
‘Global şirket olduk’
* Yurtdışında havaalanı işletme ihalelerine girmeye hazırlandığınızı duyuyoruz...
Uluslararası alanda havaalanı işletmeciliğinde çok büyümek istiyoruz. Kosova’daki Priştina havaalanını aldık, şu anda işletiyoruz. Mısır Havaalanı ihalesini aldık. Afrika, Uzakdoğu, Asya, yakın Doğu Avrupa’yı kapsayan ülkelerde havaalanı yapım ve işletmesine talip olacağız. Artık global ölçekte iş yapıyoruz.
Songül HATIRASU/Milliyet