İETT’nin açtığı ihaleyi kazandıktan sonra ‘Havataş’ adlı şirket kurup, Atatürk Havalimanı ve şehrin farklı merkezleri arasında yolcu taşımaya başlayan Günaydın Tur-Çimentur ortaklığıyla Havaş arasındaki tartışma sürüyor.
Konuyla ilgili olarak Havaş’tan yapılan açıklama şöyle:
“Türkiye’nin en eski yer hizmetleri kuruluşlarından biri olan Şirketimiz, Sivil Havacılık ve DHMİ’nin koyduğu kurallar çerçevesinde hizmet veriyor. Ayrıca, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılında çıkarmış olduğu 23 No’lu genelge doğrultusunda Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü’nden gerekli izin ve onay almış, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı UKOME’den ve İstanbul’da hizmet vermiş olduğu tüm hatlar için ruhsat almış bulunuyor.
Söz konusu ruhsat, o tarihte yürürlükte olan yönetmelik hükümleri uyarınca Havaş’a “ULAŞIM’’ dahil (10) hizmet türünde faaliyette bulunma hakkını vermektedir. Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY22)’nin 11.C maddesi ile söz konusu ulaşım hizmetinin tanımı; “şehir terminali ve/veya terminalleri ile havaalanı arasında ve/veya havaalanından çevre illere yapılacak olan düzenli yolcu taşıma işletmeciliği” olarak ve hiçbir ihtilafa yer bırakmaksızın yapılmıştır. Bu şekilde yapılacak ulaşım faaliyetinin taleplere göre Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenleneceği de hüküm altına alınmıştır.
Havaş’ın 1995 yılındaki özelleştirilmesi sürecinde de iş kapsamında hizmet verdiği hatlar ve yapılan işlerin niteliği çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Tamamen yasal mevzuata ve alınan ruhsat ve izinlere uygun çalışan Havaş, ülkesinin ulusal ve uluslararası alanlarda temsilini başarıyla sürdüren bir havalimanı yer hizmetleri kuruluşudur.
Günaydın Turizm Ulaşım İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti. şirketi, İETT idaresinin, kendi adına yapacağı yolcu taşımacılığı hizmetlerinin sağlanmasına yönelik açmış olduğu ihaleyi kazanarak belirli hatlarda çalışmaya başlamıştır. Sivil Havacılık Yönetmeliği SHY22 kapsamında A Grubu çalışma ruhsatı sahibi HAVAŞ’ın yapmış olduğu hizmetlerle çatışan herhangi bir unsur taşımamaktadır.
Günaydın Turizm Ulaşım İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti. kazandığı ihale de bu şirketin İstanbul’da İETT adına belirlenen hatlarda yolcu taşımacılığı yapacağı açık ve nettir. Ayrıca TEKEL oluşturacağına dair bir ibare yoktur. Günaydın Turizm’in bu isteğine Rekabet Kurumu da izin vermeyecektir. Firmanın kurumumuz adını ve markasını taklit ederek hizmet sunma şekli hakkında halihazırda hakkımızı yasal yollardan arıyoruz. Aramaya devam edeceğiz.
HAVAŞ A.Ş.”
“Taklit ediliyoruz”
Yolcuların Havaş zannedip benzer isim, logo ve beyaz otobüslerle sefer yapan Havataş otobüslerine bindiklerini ve memnun kalmadıklarını belirten Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel “İsim ve logo benzerliği nedeniyle konuyu yargıya taşıdık ve dava açtık. Tebligatta bulunmak üzere avukatlarımız harekete geçtiğinde uzun süre şirketin merkezini bulmakta zorlandık. Biz, 28 yıldır Ulaştırma Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi ve Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) verdiği izinle bu seferleri yapıyoruz” dedi.
Rekabete açığız
Ancak tüm bu taklitçi davranışlarına rağmen İETT gibi bir kurumun ihalesini almış olmalarından dolayı ikinci otobüs şirketi olarak havalimanın da çalışmaları gayet normal olduğunu söyleyen Yücel, şöyle konuştu: “Rekabet her zaman kaliteyi artırır ve tüketiciyi korur. Ancak, gelişlerinin ikinci günü bazı yayın organlarında bizi ‘korsan’ olarak nitelendirip, Havaş’ın seferlerini durdurtmaya çalışmaları, tekel olmak istemeleri düşündürücü. İETT ihalesinin amacı hattın özelleştirilmesi. Kazanan tekel olacak diye bir madde yok. Bu tür ihalelerde yapılacak değişiklik, özelleştirmenin mantığını bozar. Önemli olan yolcunun rekabetçi bir ortamda transferinin sağlanmasıdır.”