iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
31 Ağustos 2011 Çarşamba - 11:56

YÜKSEK TEKNOLOJİNİN ETKİLERİ

Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nin (FAA) araştırmaları, kazaların yüzde 60'ının otomatik pilota alışan pilotların olası bir aksilikte paniklemesi sonucu gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı

YÜKSEK TEKNOLOJİNİN ETKİLERİ
Losev-11

Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) son 5 yıldaki 46 ölümcül uçak kazasını araştırdı. Bu kazaların yüzde 60'ının otomatik pilota alışan pilotların olası bir aksilikte paniklemesi sonucu gerçekleştirdiğini ortaya çıktı.

 

Hollanda'da düşen THY uçağının da bu yüzden düştüğü dile getirildi. Araştırma kapsamında 9 bin uçuşu tek tek inceleyen uzmanlar, yeni nesil uçaklarda uçuşun neredeyse tamamının otomatik pilotlar tarafından gerçekleştirildiğini, kendilerine yapacak bir şey kalmayan pilotların da günden güne uçurdukları uçağın nasıl kumanda edileceğini unuttuğuna dikkat çekti.

 

Son 5 yıldaki kazaları inceleyen uzmanlar, bu kazların yüzde 60'ının ve en ölümcül kazaların yüzde 30'unun pilotların seyir halinde meydana gelen bir arızada paniklemesi sonucu meydana geldiğini ortaya çıkardı. Araştırma kapsamında 2009 yılı Şubat ayında Amsterdam'da Schiphol havaalanına inişi sırasında düşen ve 11 kişinin ölümüne ve 120 kişinin yaralanmasına neden olan uçak kazası da incelendi. FAA eşbaşkanı, Rory Kay, "Pilotlar yolculukları boyunca sadece 3 dakika uçağı kumanda ediyorlar. Bu da sadece iniş ve kalkışlarda. Diğer zamanlarda uçağın otomatik sistemleri tüm uçuşu kontrol ediyor. Pilot günden güne uçurduğu uçağı kontrol etme kabiliyetini yitiriyor. Olası bir arıza durumunda da panikliyor" dedi.

 

Vatan

 

 

 
HAVADA ÇARPIŞTILAR
 
EN GÜVENLİ 10 HAVAYOLU ŞİRKETİ
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5000 saat 4 Eylül 2011 Pazar 22:55

Sn. Ümit Çendek çok yaşa, sağlıklı yaşa. Esas sorunu dile getirdiniz. Şimdiye kadar nedense kimse çıkıpta bu 200 saatin hesabını yapmadı ve sormadı.

Yorumu oyla      0      0  
yolcu 4 Eylül 2011 Pazar 22:46

200 saat 10 gün bile etmez. 10 günde bisiklet sürmek bile zor öğrenilir.

Yorumu oyla      0      0  
4 Eylül 2011 Pazar 01:28

Umit ÇEndek bey, çok sagolun uzun uzun yazmışsınız ama, yazdıklarınızın bilimsellikle uzaktan yakından ilgisi ne yazık ki yoktur. zaten turk yıldızları pilotlarını ornek vermeniz başka bir konu. bu standartlar ne yazık ki turk standartları olmasada buyuk araştırmalar sonucunda ulaşılmış sonuçların yansıması yani 200 saatle ki bu 213 saat pilot olmanızda bir mahsur yok diyenler bunu araştıran geliştiren insanlar. siz, biz herkez kendi uzmanlık alanınında iş ve yorum yaparsa ne güzel olur degilmi? siz pilotsanız uçmanıza bakınız, nasıl pilot yetiştirilir bambaşka bir konudur. işin içine psikiyatri girer, fen girer, matematik girer. saygılarımla. 213+146 saat tiple sivil pilot ahmet ekemen.

Yorumu oyla      0      0  
AERONAUTICS 2 Eylül 2011 Cuma 13:18

ARKADAŞLAR, HAVACILIKTA YAPILAN YANLIŞLIKLAR VE EKSİKLİKLERİN ACISI ZAMAN İÇİNDE ORTAYA ÇIKIYOR. BİZ BUNLARI YAŞADIK. HIZLI GELİŞME KARŞISINDA ŞARTLARIN ZORLANMASINDAN DOLAYI YAPILAN HERŞEY, ÖNCE NORMALMİŞ GİBİ GÖZÜKÜR AMA ŞARTLAR DAHA DA AĞIRLAŞINCA NORMAL GÖZÜKEN ŞEYLER, KIRILMA NOKTASINA GELİNDİĞİNDE TERSE GEÇER VE KAZALAR OLMAYA BAŞLAR. GELİŞMENİN ÇOK HIZLI OLMASI SONUCU FARKEDİLMEYEN YANLIŞLIKLAR, İLERİDE SORUN OLMAYA BAŞLAYIP KAZALAR ARDI ARDINA GELİNDİĞİNDE NE YAPACAĞIZ? ARTIK DUA ETMENİN DE FAYDASI OLMAZ. DİĞER YANDAN SHA’NİN SÖYLEDİKLERİ DE PEK DİKKATE ALINMADI, HATTA KÜÇÜMSENDİ BİLE. BU KONUDA ESKİ GENEL MÜDÜR ALİ ARIDURU BİZLERE RANDEVU BİLE VERMEDİ. NE KADAR AYIP BİR ŞEY. YAPTIKLARINDAN UTANMALIDIR. TERS DÜŞÜNCELER BİLE OLSA, MEDENİ TOPLUMLAR DÜŞÜNCEYE ÖNEM VERİR VE ASLA ÖN YARGIYLA BAKMAZ. DUA EDELİM ARKADAŞLAR, BAŞKA ÇAREMİZ YOK. ALLAH BELKİ ACIYARAK, YÖNETİCİLERİMİZE DAHA FAZLA AKIL VE DÜŞÜNCE VERİR VE DAHA ÇOK KAZALAR OLMADAN TÜM ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINIR. Ü.ÇENDEK

Yorumu oyla      0      0  
Cengiz Turkoglu 1 Eylül 2011 Perşembe 23:51

Umit Bey, Boyle bir arastirma sonucu ortaya cikarilmis sorunlara bilimsel bir yaklasimla cozum arasak daha iyi olur diye dusunuyorum. Isin icine tanriyi, kitabi duayi karistirmanin pek geregi yok bence. Tabiki Colgan kazasi sonrasi ortaya cikarilan pilotlarin tecrube eksikligi ve hatta profosyonellik disi davranislari dunya genelinde alinacak derslerle dolu ama gelin bunlari yine bilimin yardimiyla (muhendislik, tip, pskiloloji vs) cozmeye calisalim. Eminim bir takim kazalari onlemek alacagimiz bir takim onlemlerle mumkun olacaktir.Isi duaya birakmak kaderciligin otesine gitmiyor bence. Saygilar,

Yorumu oyla      0      0  
Engin Aksüt (2) 1 Eylül 2011 Perşembe 21:21

... egitimlerinde her turlu motor , elektrik ve kumanda problemleri yasanir. Yine bu egitimlerde otopilot kullanmadan el ile tek motor yaklasma usulleri de yapilir. Sonucta 6 ayda bir yapilan simulator egitimleri yeterli olmalidir. Bazi sirketler butcelerine gore bu egitimleri 3 ayda bir yaparlar. Bu egitimlerde onemli olan sirket kulturu paralelinde raporlanmis veya FDM sayesinde eksigi gorulen konularda egitim yapma imakaninin verilmesidir. Ornegin kuyruk vurma, yukse kalma, uzun oturma gibi egilimler simulator egitimlerinde irdelenip duzeltilebilir. Ucaklarin teknik bir arizadan cok insan faktorleri sebebiyle kaza yaptigi bir gercektir. Bu nedenle de CRM ve otomasyon, TEM, LOSA gibi insan faktoru hedefli calismalara onem verilmelidir.

Yorumu oyla      0      0  
Engin Aksüt (1) 1 Eylül 2011 Perşembe 21:20

Pilotlarin yapabilecekleri aslinda yaptiklarindan cok daha fazladir. Otomasyon yanlis veya eksik kullanildigi vakit gercekten de kokpitlerde tehlike olmaktadir. Bu nedenle yeni nesil CRM icersine otomasyon da eklenmis, ucagin otomasyon sistemi CRM icersinde ucus ekibinin bir uyesi olarak gorulmeye baslanmistir. Buna ek olarak TEM ( tehdit ve hata yonetimi) de kokpitte yine ozellikle otomasyon hata ve sebeplerini inceler cozumler arar. Ucagin disindaki ve icindeki sartlara bagli olarak kalkis ve iniste otopilotun nasil kullanilacagi belirlenebilir. Eger sartlar musait ise gorerek yaklasmalar da yapilmali ancak bu tip yaklasmalar hicbir zaman kural ve kriterleri yani SOP leri ihlal etmemelidir. 6 ayda bir yapilan simulator (devami var)

Yorumu oyla      0      0  
AERONAUTICS 1 Eylül 2011 Perşembe 15:27

SİLAH İCAT OLDU MERTLİK BOZULDU, OTO PİLOT İCAT OLDU VEYA YÜKSEK TEKNOLOJİ UÇAKLAR İCAT OLDU PİLOTLUK BOZULDU GALİBA. ALLAH TÜM UÇAK YOLCULARINI EMERCENSİ DURUMLARDA PİLOTLARIMIZIN YAPACAĞI YANLIŞ VE GEÇ KARARLARDAN KORUSUN, UÇAKLARIMIZA EMERCENSİ DURUMLAR YAŞATMASIN. PİLOTLARIMIZA DAHA ÇOK AKIL, BİLGİ VE BECERİ VERSİN. EVET BU HABER KARŞISINDA BENCE YOLCULARIN, HATTA PİLOTLARIMIZIN DUA ETMESİNDEN BAŞKA ÇARESİ YOK. YOLCULAR VE PİLOTLAR UÇAĞA BİNERKEN LÜTFEN BOL BOL DUA ETSİNLER. HATTA TÜM ŞİRKETLER PİLOTLARA DUA ETMEYİ ÖĞRETSİN VE DE HER UÇUŞ ÖNCESİ DUA ETMEK ŞART KOŞULSUN. CHECK-LIST’İN ALTINA ÖRNEK BİR DUA YAZILABİLİR. BUNLARI SAMİMİ SÖYLÜYORUM. HERKESE KAZASIZ BELASIZ BOL DUALI, HAYIRLI UÇUŞLAR DİLİYORUM. Ümit ÇENDEK.

Yorumu oyla      0      0  
AERONAUTICS 1 Eylül 2011 Perşembe 15:23

OTOBÜSLERİN, KAMYONLARIN ARKASINA, NASIL ALLAH KORUSUN YAZIYORSAK, ÖRNEĞİN BÜYÜK GÖVDELİ UÇAKLARIN KUYRUKLARINA DA ALLAH KORUSUN YAZABİLİRİZ. BAŞKA ÇARE YOK. 200 SAAT UÇUŞTAN SONRA, HİÇ ARA TECRÜBELER KAZANMADAN YENİ NESİL (!) PİLOTLARI KOSKOCA UÇAĞIN 2NCİ KOLTUĞUNA OTURTMAK DOĞRU DEĞİL. BAĞLA OTO-PİLOTA GİTSİN UÇAK, EMERCENSİLERDE DE ALLAH KERİM DİYORUZ. TARTIŞILMASI GEREKEN ÖNEMLİ BİR KONU. ALLAH KERİM MUTLAKA AMA YETERİNCE TEDBİRLER ALINMADAN, TECRÜBELER KAZANILMADAN ONLARI BU KOLTUĞA OTURTAN MANTIKTAN YOLCULARI ALLAH KORUSUN DEMEK LAZIM. ESKİDEN 200 SAATİ BİTİREN PİLOTLARI, BÜYÜK UÇAKLARIN YANINA YAKLAŞTIRILMAZDI. ŞİMDİ ELİNİ SALLASAN PİLOT OLUP BU UÇAKLARDA UÇUŞA BAŞLIYOR. MUTLAKA ÇOK İYİ VE YETENEKLİ OLANLARDA VARDIR. AMA HEPSİ ÖYLE Mİ ACABA? AMA BENİM BİLDİĞİM HAVACILIK TAMAMEN TECRÜBE İŞİ. VALLA DALGA GEÇMİYORUM. YOLCU UÇAKLARINDA UÇARKEN BOL BOL DUA EDELİM ARKADAŞLAR. SONUÇ: TÜRK YILDIZLARINDAKİ PİLOTLARLA, BU PİLOTLAR HİÇ BİR OLABİLİR Mİ? YANLIŞ DÜŞÜNÜYORSAM ŞİMDİDEN HERKESTEN ÖZÜR DİLERİM. Ümit ÇENDEK.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAVADA ÇARPIŞTILAR
Litvanya'da NATO'ya ait Fransız bir savaş uçağı ile Litvanya Hava Kuvvetlerine ...
MİNARE TIRAŞLANIYOR
Zonguldak Havaalanı'nda uçaklar için risk teşkil eden 235 metre yüksekliğindeki ...
YOLCULAR CAMDAN ATLADI
Hindistan’da 6 mürettebat ve 137 yolcusu bulunan bir uçak inişe geçtiği ...
 
CADDEYE İNİP KURTULDU
Almanya'nın Stockstadt bölgesinde içinde bir çiftin bulunduğu Cessna tipi ...
EMIRATES'TE İKRAMDA SINIR YOK
Müşterilerine en iyi uçuş deneyimini sağlama konusundaki kararlılığını ...
BOEING 787 DREAMLINER HAZIR
Boeing’in “Geleceğin Uçağı” olarak adlandırılan yeni modeli 787 Dreamliner, ...
 
TGS 'EĞİTİM YETKİSİ' ALDI
TGS Yer Hizmetleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden ‘Eğitim Yetkisi’ ...
ÖLÜM NEDENİ 'HİPOGLİSEMİ'
Yamaç paraşütü eğitmeni Mehmet Şafak uçarken kan şekeri düşmesi nedeniyle ...
İSG A380'E GÖZ KIRPIYOR
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı 845 yolcu kapasitesi ve ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
HAVAYOLLARINDA DİJİTALLEŞME
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •İstanbul Havalimanı
  •Emirates
  •American Airlines
  •uydu