Malaysia Airports Holdings Berhad'ın (MAHB) yüzde 100 hissesine sahip olduğu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG) 2018 yılında yolcu sayısında çift haneli artış yakalayacak. Yeni yatırımla birlikte saatlik iniş-kalkış kapasitesi ise iki katına çıkacak. İSG CEO'su Ersel Göral, Türkiye'nin en büyük ikinci havalimanı olduklarını belirterek, halihazırda 51 havayolu şirketinin, 44 ülkedeki 87 noktaya uçuş gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Havalimanında ulusal ve uluslararası yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo, genel havacılık, havalimanı oteli, uçak bakım tesisleri gibi hizmetlerin de sunulduğunu aktaran Göral, 2017'de 31.3 milyon yolcuya ulaştıklarını ve iç hatlar genişleme projesini hayata geçirdiklerini bildirdi.
İç hatlar genişleme projesinin tamamlanacağı Haziran ayında toplam yolcu kapasitesinin 33 milyondan 41 milyona çıkacağını kaydeden Ersel Göral, yıl sonunda tamamlanacak ikinci pist yatırımıyla saatlik uçak iniş-kalkış kapasitesinin iki katına çıkacağını açıkladı. Kapasite artışına yanıt verebilmek için genişleme projesiyle ilgili görüşmeler yaptıklarını ifade eden Göral, havalimanını Pendik-Kartal/Kadıköy hattına bağlayacak metro projesinin ise devam ettiğini hatırlattı. Metro projesinin tamamlanmasıyla Kadıköy'e 35, Taksim'e 45 dakikada ulaşılabileceğine dikkat çeken Göral, böylece “şehir havalimanı” kimliklerinin daha da güçleneceğini belirtti.
"Zamanında kalkış sıralamasında küresel ölçekte sekizinciyiz"
Öte yandan, küresel havacılık sektöründe referans olarak gösterilen OAG'nin araştırmasına göre Sabiha Gökçen Havalimanı'nın, kendi kategorisinde zamanında kalkış oranı sıralamasında dünyada 8'inci olduğuna değinen Ersel Göral, "Müşteri memnuniyetinin en önemli kriterlerinden olan zamanında kalkış oranımızı, havayolları, yolcu ve yer hizmeti şirketlerinin de katkısıyla daha üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de müşterilerimize farklı deneyimler sunabilmek için kendimizi sürekli geliştirmeye çalışıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın terminal işletmecisi olan İSG'nin, 2008 yılında terminal işletmesini devraldığını hatırlatan Ersel Göral, şöyle devam etti: "Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) olarak şirket kurulduğunda hisse oranımız yüzde 20 idi. Ancak 2014 yılında Hintli ortak GMR'ın, sonrasında da Türk ortak Limak'ın hisselerini satın alma kararı aldık ve 31 Aralık 2014 tarihinde İSG'nin yüzde 100'üne sahip olduk."
Türk havacılık sektörünün son yıllarda hızlı büyüdüğünü bildiren Ersel Göral, "3'üncü Havalimanı'nın yapımı, başta THY olmak üzere tüm yerli havayollarının filolarını genişletmeleri, Türkiye'de havalimanlarının sayılarının hızla artması gibi göstergeler Türk havacılık sektörünün dünyada örnek bir yatırım alanı olduğu gerçeğini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı. 2018 yılı için en önemli hedeflerinin yüzde 8 olarak bütçeledikleri yolcu sayısındaki artışı çift hanelere taşımak olduğunu kaydeden Göral, ayrıca terminal içinde yolcuların konforunu ve memnuniyetini artırıcı bir dizi önlem almayı, yeni ticari alanları hizmete sokmayı ve yeni havayollarını bünyelerine katmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Dünya