Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havada yolculuğu Avrupa Birliği standartlarına oturtuyor. SHGM, 'Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Talimat' başlığı ile hazırladığı yeni düzenlemeyi geçen haftalarda görüş almak üzere sektör temsilcilerine gönderdi. Mevzuatın ilk hali, nedensiz rötar, uçuş iptali, uçağa kabul edilmeme gibi durumlarda uçak şirketine tazminat ödeme yükümlülüğü getiriyor. Düzenleme tüketicileri koruyucu maddeler içeriyor. Bunlardan en önemlisi ise kilometrelere göre belirlenen 400 TL'den başlayıp bin TL'ye varan tazminat yükümlülüğü. Sektörün en büyük tartışmayı tazminat miktarları için verdiği ifade ediliyor. İşte şimdiye kadar yaşadığı rötar ve iptallerde hiçbir yasal koruması bulunmayan tüketiciye 2010'da verilmesi planlanan haklar:
Yolcuların uçuşa kabulü iradeleri dışında reddedildiğinde, işleten hava taşıyıcısı yolculara derhal tazminat ödeyecek veya geri ödeme, güzergâh değişikliği hakkı ile hizmet hakkı verecek.
BAŞKA UÇAĞA AKTARIM TAZMİNATI DÜŞÜRECEK
Ödenecek olan tazminat kilometreye göre değişecek. 1500 kilometreye kadar tüm uçuşlarda 400 TL, 1500-3500 kilometre arası uçuşlarda 700 TL, bunun üzerindeki uçuşlar için ise bin TL tazminat ödenecek. Uçuşa kabul edilmeme ve iptal olursa mesafeyi belirlerken planlanan son varış zamanı esas alınacak.
1500 kilometre veya daha kısa uçuşlar için iki saat, 1500-3500 kilometre arası uçuşlar için üç saat, daha uzun mesafeye uçuşlar için ise dört saati aşmayan alternatif bir uçuş ile son varış yerlerine güzergâh değişikliği teklif edilmesi halinde işleten hava taşıyıcısı öngörülen tazminat tutarını yüzde 50 oranında düşürebilecek.
Hava taşıyıcısı, yolcuya rezervasyonun olduğu havaalanından başka havaalanına uçuş teklif ederse oluşacak transfer masrafını karşılayacak.
HAKLAR UÇUŞ KARTINDA YAZILACAK
Düzenlemenin 15'inci maddesi yolculara haklarını bildirme yükümlüğünü anlatıyor. Buna göre yolcular tarafından check in işlemi sırasında şu metin yer almak zorunda: "Uçağa kabul edilmediğiniz, uçuşun iptal edildiği veya en az 2 saat tehir edildiği takdirde, tazminat ve yardım ile ilgili haklarınızı belirten metni checkin kontuarından veya biniş kapısından isteyiniz."
OLAĞANÜSTÜ HALE GİREN KURTARACAK
Taslak düzenlemede havayolu şirketlerinin elini rahatlatacak 'olağanüstü haller' başlığı da yer alıyor. Buna göre siyasi istikrarsızlık, uçuşun gerçekleştirilmesine uygun olmayan meteorolojik şartlar, güvenlik riskleri, beklenmedik sefer emniyeti noksanları ve grev gibi durumlarda şirketlerin iptal, rötar nedeniyle herhangi bir sorumluluğu olmayacak.
Hacer GEMİCİ-Habertürk