Bursa şehir merkezine 45 kilometrelik mesafede olması ve Türk Hava Yolları'nın (THY) düzenli sefer koymaması sonucu yıllardır bir türlü işletilemeyen Yenişehir Havaalanı, mart ayında başlayan Trabzon ve temmuz ayında başlayan Erzurum seferlerinin yanı sıra yeni seferlere ev sahipliği yapacak. Özellikle hac mevsiminin başlamasıyla binlerce hacı adayına hizmet edecek olan havaalanında haftada 2 olan Erzurum uçak seferleri de 3'e çıkartılacak. 3 Temmuz'da başlayan Erzurum seferlerine olan yoğun ilgi THY yönetimini seferlerin artırılması konusunda zorladı. Kış tarifesinin başlamasıyla birlikte Bursa-Erzurum uçak seferleri haftada 3 güne çıkıyor.
Yenişehir Uluslararası Havaalanı'nın yapımına 1995 yılında başlandı, 3 Kasım 2000 tarihinde dönemin Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu tarafından açıldı. 150 milyon dolara mal olan ve yılda 2 milyon 250 bin yolcu kapasiteli Yenişehir Havaalanı'nın, şehir merkezine bir saatlik mesafede (45 kilometre) olması ve THY'nin düzenli sefer koymaması nedeniyle işletilemiyordu. Sadece hac döneminde hacılar ve özel uçak sahipleri için faaliyet gösteren limanın ayda 350 bin YTL giderinin olduğu açıklanmış, vatandaşlar duruma tepki göstermişti. Yenişehir Havaalanı 7 yıl boyunca "Bursa'nın dünyaya açılan penceresi" olma görevini, THY'nin "yolcu olmaz" gerekçesiyle tarifeli sefer başlatmaması yüzünden yerine getiremedi. Bursa kamuoyu, havaalanının işletilmesi için çeşitli yollara başvurdu; ancak istenen verim alınamadı. Önce Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın bilet garantisi vermesiyle Ankara seferi başladı. Ancak saatlerin düzensiz olması nedeniyle kısa sürede sefer kaldırıldı. Son olarak 26 Mart'ta başlayan Trabzon ve 3 Temmuz'da başlayan Erzurum seferleri ise beklenenden fazla ilgi gördü. Havaalanı şimdi Erzurum seferlerinin haftada 3'e çıkarılması ve hac mevsiminin yaklaşmasıyla hareketli günler yaşıyor.
Uzun süre iş yapmadan oturan havaalanı çalışanları da şimdilerle çalışmaktan duydukları mutluluğu yaşıyor. Kamuoyunun kendilerine yıllardır 'yatıyorlar' gözüyle baktıklarını söyleyen havaalanı personeli, "Alanın boş kalması en çok bizim psikolojimizi bozdu, çünkü kazandığımız paranın helal olmasını istiyoruz. Çok şükür artık kötü günler geride kaldı." diye konuşuyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, iç hatlardaki sefer sayısının artmasının yerinde bir karar olduğunu söyledi. Bursa ve civarında Erzurum, Kars ve Ağrı gibi illerden gelen on binlerce insanın yaşadığına dikkat çeken Erdem, "Bu havaalanı hizmet için yapılmıştı, fakat bir türlü işletilemiyordu. Bizim de yıllardır dediğimiz iç hatlara Trabzon ve Erzurum seferleri konuldu. Şimdilerde uçaklar hem belli bir doluluk oranıyla kalkıyor hem de vatandaş rahatlıyor." dedi.
Fatih Karakılıç-Zaman