Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 29 Ekim'de açılacak yeni havalimanına İstanbul'un farklı noktalarından toplu ulaşımla 38 ila 60 dakika arasında gidilebileceğini söyledi. Turhan, "Pendik'ten kalkan bir otobüs 60, Avcılar'dan 52, Kadıköy'den 50, Üsküdar'dan 45, Taksim'den 41, Kavacık, Sarıyer ve Beşiktaş'tan 40, Gayrettepe'den ise 38 dakikada ulaşım sağlayabilecek" dedi. Turhan, otobüslerin en yakın mesafede olanının Yenikapı- Sirkeci üzerinden, en uzak mesafede olanının da Pendik'teki Yüksek Hızlı Tren'in bulunduğu istasyondan kalkarak havaalanına ulaşım sağlayacağını belirtti.
ULAŞIM NASIL OLACAK?
Turhan, yeni havalimanının ulaşım detaylarını şöyle anlattı:
"Pendik, Tuzla gibi bölgeler TEM otoyolu ile ulaşım sağlayacak. Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden havalimanına ulaşılabilecek. Kuzey Marmara Otoyolu'nun şu anda hizmet veren Odayeri kavşağı ile Yassıören arasındaki kısmını da havaalanı ile birlikte hizmete açacağız. Yassıteker'e bir tüp geçitten geçerek Mahmutbey üzerinden veya karşıya ulaşarak Avrasya üzerinden geçip Mahmutbey üzerinden Mahmutbey-Odayeri istikametinde karayolu imkânı var. Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Fatih, Bakırköy, Güngören, Esenler, Bahçelievler, Bağcılar gibi Boğaz'la Küçükçekmece arasındaki İstanbul'un en yoğun yerleşim alan bölgeleri, bunlar da Hasdal-Kemerburgaz-Göktürk istikametinin batı tarafındakiler Mahmutbey kavşağından Odayeri istikametindeki Odayeri-Mahmutbey bağlantısını kullanarak ulaşabilecekler. Gaziosmanpaşa ve Esenler kavşağından Arnavutköy istikametinde otoyol sistemine girmeden Arnavutköy, Tayakadın yolu üzerinden gelecek. Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece ve İstanbul'un en batısındaki yerleşimlerde D100 ve TEM otoyolundan gelip Çatalca- Subaşı-Tayakadın güzergâhını kullanabilecek."
DEVLET KASASINDAN PARA HARCANMADI
Yatırım bedeli yaklaşık 10.2 milyar euro olan havalimanını yapan şirketlerin 'yap-işlet-devret' modeli kapsamında 25 yıllığına işletmeyi üstlendiklerini anlatan Turhan, "25 yıllık süre içerisinde devlete 22.2 milyar euro para verilecek. Devlet burada hiçbir şey harcamadı" dedi. Yeni havalimanı talebinin ihtiyaçtan doğduğunu anlatan Turhan, "İstanbul'daki iki havalimanı talebe yetişemiyordu. Bu bazı çevreleri rahatsız etmiş olabilir. Ama bu bir ihtiyaçtır. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın da ihtiyacıydı. Çünkü özellikle Asya, Avrupa, Afrika ve Güney Asya bölgesindeki uçuşlarda en uygun nokta İstanbul'du" diye konuştu.
ADINI MİLLET BELİRLER
İsim konusunda şu anda kesinleşmiş bir şey olmadığını belirten Turhan, "Biz şimdilik Büyük İstanbul Havalimanı diyelim. Tesisin gerçek sahibi vatandaşlarımız adını koyacaktır diye düşünüyorum" dedi. Yeni havalimanında 250 adet merkeze uçuş yapılacağını söyleyen Turhan, "Havalimanı 5.5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak. Esas para kazandıran kısmı da bu taraf" diye konuştu.
TAŞINMA 31 ARALIK'TA TAMAMLANACAK
29 Ekim'de açılacak olan havalimanında 30 Ekim 03.00'de taşınma işlemlerinin başlayacağını söyleyen Turhan, "31 Ekim'den itibaren hizmet vermeye başlayacağız. Taşınmayı 2 aylık bir süre içerisinde yapmayı planlıyoruz. Bu havalimanıyla THY'nin itibarına halel getirmek isteyenlere fırsat vermek istemiyoruz. Eksik bir iş yapıp da yolcuları mağdur etmek de istemiyoruz. Taşınma operasyonu 31 Aralık'a kadar tamamlanacak" dedi.
Barış ŞİMŞEK-SABAH
Haberin tamamı için TIKLAYINIZ