Bittiğinde Türkiye’nin uluslararası havacılık sektöründeki rolünü zirveye taşıyacak olan ve İstanbul’u bir havacılık merkezi haline getirecek olan İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı tam gaz ilerliyor. İnşaat sahasını gazetecilere gezdirerek gelinen son nokta hakkında bilgi veren İGA Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, havalimanının 90 milyon yolcuya hizmet verecek ilk etabını 2018’in ilk çeyreğinde açmayı hedeflediklerini açıkladı.
YÜZDE 5 İLE BÜYÜYECEĞİZ
İnşaatın fiziksel ilerlemesinin yüzde 10’lar, kaynak aktarımında ise yüzde 20’lerde bulunduğunu belirten Akçayoğlu, ”Bu tip mega projelerde fiziksel gerçekleşme, imalatın tamamen bitip yerine konması yüzde 3-3.5 oranında oluyor. Biz burada yüzde 5’leri yakalayarak gideceğiz. Baharla beraber aylık ilerlememiz minimum yüzde 5 olacak. Bütün hedefimiz bu” dedi.
PARAMIZ CEBİMİZDE İŞİ YAPMAYA ODAKLANDIK
3 Mayıs 2013’te açık artırma usulü ile yapılan ihaleyi Cengiz- Mapa -Limak- Kolin- Kalyon konsorsiyumunun 22. 15 milyar Euro artı KDV ve 25 yıl işletme hakkı ile kazandığını hatırlatan Akçayolu, 1 Mayıs 2015’te yer teslimi yapıldıktan sonra 19 Ekim 2015’te de 4.6 milyar Euro’luk kredi anlaşmasının imzalandığını hatırlattı. Anlaşmanın Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük altyapı proje finansmanı olduğunu belirten Akçayoğlu, “Bu süper mega bir iş, dünya ölçeğinde. 3 bankanın üçü de yabancı sermayeli Türk bankası. Hala bu proje için yatırım yapmak, finansman getirmek için birçok kuruluş kapımızı çalıyor. Yatırımın geri dönüşü var mı, yok mu adam ona göre bakar, ona göre faizi hesaplar, size parayı verir veya vermez. Bankaların teknik danışmanları eşliğinde bu işler başarılı bir şekilde yapıldı, ne kadar fizibıl olduğu görüldü ve finansman kapandı. Finansman bitti paramız cebimizde, bize artık bu işi bitirmek kalıyor. Hızlı bir şekilde işi yapmaya odaklanmış vaziyetteyiz.” diye konuştu.
BİR HAVALİMANI İÇİN AYRILAN EN BÜYÜK ALAN
İnşaatın birinci fazının ilk bölümünün planlanan bitiş tarihinin Ekim 2018’e denk geldiğini ancak 2018’in ilk çeyreğinde işi bitirmek istediklerini aktaran Akçayoğlu, 25 yıl işlettikten sonra imtiyaz sözleşmesinin 2043 yılında sona ereceğini hatırlatarak, “76.5 milyon metre kare’lik dev alandan bahsediyoruz. Bu dünyada bir havalimanı yapılması için ayrılmış en büyük alan. En büyük havalimanları bile bizim üçte bir seviyemizde. “dedi.
EN BÜYÜK ENDÜSTRİMİZ HAVAYOLU OLACAK
Türkiye’nin coğrafik konumunun havacılığın gelişmesi için çok büyük avantaj getirdiğini belirten Yusuf Akçayoğlu şöyle konuştu:
“Nasıl diyorsak ‘ya burada petrol çıkıyor bunlar çok şanslı’ veya Singapur’da diyoruz ki ‘ya burası çok derin liman, yüksek draftlı gemiler yanaşabiliyor’. Bu da böyle bir şey. İstanbul göbekte. THY’nin bu kadar çok yere uçuyor olması, transfer yolcunun yüzde 45’e gelmesi… Bunlar hep arz taleple olan meseleler. Bu bizim rekabetçi doğal bir avantajımız. THY de bu havalimanı ile beraber müthiş bir uçuşa geçecek ve bizim en rekabetçi endüstrimiz sanki havayolu olacak gibi. “
Haber Müdürümüz Süleyman ŞEN, yeni havalimanı inşaat çalışmalarını yerinde gördü
ATATÜRK HAVALİMANI’NIN DURUMU
Akçayolu, “Yeni havalimanı açıldığında Atatürk Havalimanı'nın durumu ne olacak ? “ sorusu üzerine, “İhale yapıldığında bu açık ve net belirtilmiş bir mesele. Buranın açılmasıyla birlikte burada oluşacak kazanç, ciro tamamen Atatürk Havalimanı'ndaki yapıya bakılarak yapılan bir şey. Oranın bütün operasyonları buraya gelecek şekilde planlanmış bir konu. Yani ben kapanacaktır diye bir şey söylemek istemiyorum ama ihalede yazan o. İhale şartnamesinde çok net ve açık şekilde yazıyor: Burası açıldığı zaman Atatürk Havalimanı ticari yolcu taşımacılığına kapanacak diyor.“ cevabını verdi.
TRANSİT YOLCUNUN ÖNEMİ
THY’nin yolcu sayısının artmasının en büyük nedenlerinden birinin transit yolcular olduğunu hatırlatılan Akçayolu, yeni havalimanında transfer süreleri ve bagajla ilgili ne gibi düzenlemeler olduğunun sorulması üzerine şunları söyledi:
“Transfer yolcu bagajı şu anda Atatürk Havalimanı'nda elle tek tek sayılıyor. Neden böyle yapılıyor, çünkü erken bagaj alım merkezi , (yanlış anlaşılma olmasın, Atatürk Havalimanı'nda muhteşem bir iş yapılıyor. ) transfere göre yapılmış değil. Yolcu geliyor, 3 saat sonra gidiyor mesela. 3 saat boyunca o bagajın robotlarla otomatik olarak gitmesi gerekiyor. Yerleştirilmesi ve saati geldiğinde robotun bagajı alıp tekrar uçağa yönlendirmesi gerekiyor. Bu sistem Atatürk Havalimanı'nda yok. Biz bunu burada yapıyoruz. Transfer yolcunun bagajında en ufak bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Yolcun transferinde sayıyı yüzde 45 olarak öngörüyoruz. 90 Milyon yolcu diyorsak bunun 40 milyonunun transfer yolcu olmasını öngörüyoruz. THY'nin uçuş noktalarının artmasıyla beraber bu sayı artabilir de. “
Yeni İstanbul Havalimanı’ndan bazı rakamlar :
Proje Alanı Toplamı; 76,5 milyon metre kare
Yer teslimi ve proje başlangıç tarihi: 01.05.2015
Ana Terminal Binası İnşaat Alanı: 1.300.000 m2
Katlı Otopark İnşaat Alanı: 700.000 m2
Katlı Otopark Kapasitesi: 18.000 araç
Kapalı İnşaat Alanı Toplamı: 3,5 milyon m2
Terminal Binası Beton Miktarı: 1.000.000 m3
Terminal Binası Demir Donatı: 180.000 ton
Terminal Çatı Alanı: 450.000 m2
Terminal Cephe Alanı: 500.000 m2
Günde iniş-kalkış yapan uçak sayısı: 3.500 adet
Yıllık Yolcu Kapasitesi: Faz-1’de 90 milyon yolcu/yıl, nihai fazda 200 milyon/yıl’a arttırılabilir kapasite
Uçuş Destinasyonu: Dünya çapında 350 destinasyon
Havalimanına Ulaşım:
Gayrettepe – Yeni Havalimanı Metro Hattı
D-20 yeni karayolu bağlantısı
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile İstanbul bağlantısı
Hızlı Tren bağlantısı
Üç Katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi ile Anadolu Yakası bağlantısı
İnşaat aşamasının yarattığı istihdam: Mevcutta 12.000 çalışan bulunuyor, en yoğun dönemde 30.000 kişiye ulaşacak.
Sağlayacağı istihdam: İşletmeye açıldığında 100.000 kişiye yeni iş imkânı, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı