Yurtdışı uçuşların arttırılması ve yeni dış hat noktalarının belirlenmesi amacıyla ikili havacılık müzakerelerini yürüten Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bu yılın ilk altı aylık döneminde 16 ülke ile ikili havacılık anlaşması imzaladı. Bu anlaşmalar içinde Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Okyanusya ülkelerinin yanısıra Filipinler, Endonezya ve Çin ile yapılan anlaşmalarla Uzakdoğu ülkeleri dikkat çekiyor.
Afrika ülkeleriyle yaptığı havacılık müzakerelerinde 2009 yılında atağa geçerek bu kıtada havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısını 23'e yükselten Türkiye, bu yıl uçuş ağını genişletmek için Uzakdoğu ve Pasifik ülkelerine yöneldi. Yüksek turizm potansiyeli ile dikkati çeken Pasifik ülkesi Filipinler ile Türkiye arasında ilk kez hava ulaştırma anlaşması imzalanırken, SHGM Uzakdoğu ülkeleri ile eski anlaşmaları revize ederek yeni havacılık anlaşmaları imzaladı. Çin, Endonezya, Filipinler, Japonya, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Güney Kore ve Moğolistan olmak üzere Türkiye'nin Uzakdoğu'da 10 ülke ile ikili havacılık anlaşması bulunuyor.
Yeni uçuş noktalarının belirlenmesi, sefer artışı ve çoklu tayinin yanı sıra kargo taşımacılığı, code share, bakım ve eğitim alanında işbirliği yapılmasına dair maddeler de içeren ikili havacılık anlaşmaları, Türkiye'nin bu ülkelerle ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından önem taşıyor.
2010 yılının ilk yarısında imzalan diğer anlaşmalar ise Mısır, Katar, Rusya, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Arnavutluk, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olmak üzere Afrika, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri arasında eşit oranda dağılım gösterdi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile ilk kez anlaşma imzalanırken, müzakerelerde bulunulan diğer ülkelerle mevcut anlaşmalar yenilenerek yeni uçuş noktaları ve sefer artışı ilaveleri yapıldı.