Türkiye’yi uçuran seçimi kazandı!
Türk Hava Yolları’nın 9 aylık rakamları açıklanınca geç kalmış bir yazı konusu güncellendi.
AKP, seçimi nasıl ve neden kazandı sorularına verdiğim birkaç tane yanıttan birisi de “Türkiye’yi uçurdular” şeklindedir.
Gerçekten uçak yolculuğunda fiyatların normal seviyeleri inmesi (belki normalin de altına inmesi) AKP döneminde başladı. Adam şöyle bakıyor: İstanbul’dan bindim otobüse saatler, saatler sonra indim memlekete... Şimdi aynı paraya, bazen de daha ucuza, bir saat 45 dakika içinde varıyorum memleketime...”
Bu hesap, Erzurumlu, Adanalı, Kayserili, Vanlı acısından da böyledir.
AKP (Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın payını unutmamak gerekir) küçük bir hareket yaptı: kamunun sıkı sıkıya tuttuğu ipi gevşetti; Türk havacılık sektörü (iç piyasada) rekabete açıldı. Gerisini, Pegasus gibi, Atlas Jet gibi, Onur Air gibi firmalar getirdi.
Ne mi oldu?
2002 yılında 8.5 milyon olan iç hat yolcu sayısı, 2006 yılının itibarıyla 29 milyona yükseldi.
2002 yılında toplam (iç hat+dış hat) 33 milyon olan yolcu sayısı, 2006 yılında 61 milyona çıktı.
Bu rakamların toplumda AKP’ye destek olarak yansıdığından eminim.
Düşünün; konforlu bir İstanbul-Samsun yolculuğu otobüsle 12 saat sürüyor. Gidiş dönüş bileti aldıysanız, 120 YTL ödeyeceksiniz. Samsun’a uçakla gitmek istiyorsanız, ödeyeceğiniz rakam da değişmiyor. (THY, Onur ve diğerlerinde 60 YTL’ye Samsun’a bilet bulabilirsiniz, erken rezervasyon gibi ucuza almanın yollarını bilmeniz şartıyla.)
Adana’ya 150 YTL’ye uçma imkanı var ise neden otobüse binesiniz ki...
Örnekleri çoğaltabiliriz.
Türk halkı kendisine sunulan bu imkanı iyi değerlendirdi. Sayılar, oranlar bunu gösteriyor.
Bir başka gösterge de şu: Türkiye sivil havacılığı son beş yıl içinde dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden başında geliyor.
Türkiye’de yolcu sayısı son beş yılda ikiye katlanırken, Avrupa’da bu artış IATA rakamlarına göre yüzde 30’lar da kaldı.
Bundan sonraki kritik nokta şu:
Bu trend aynı şekilde devam edebilecek mi?
Özel havayolu şirketlerinin önündeki en büyük engeli yükselen petrol fiyatları oluşturuyor. Petrol fiyatları son üç yıl içinde 28 dolardan 84 dolara geldi. Bu fiyatlar, havayolu şirketlerinin maliyetlerini dayanılmaz boyutlara ulaştırıyor.
Her ne kadar havayolu şirketleri surcharge adı altında bu maliyetin önemli bölümünü tüketiciye yansıtsa da, Türkiye’de sistem bu kadar kolay çalışmıyor.
Çünkü Türk tüketicisinin fiyat duyarlılığı çok yüksek. Havayolu şirketleri, rekabetin yoğun olduğu bir dönemde maliyeti yolcunun sırtına yükleyecek politikaları geliştiremiyor.
Nitekim, sektörde bazı havayolu şirketlerinin birleşme niyetinin ardından da bu gerçek yatıyor.
Sonuçta, sektör nereye giderse gitsin, Türk halkı uçmayı sevdi, kendisine bu imkanı sunanları da uçurmayı bildi!
YAVUZ SEMERCİ-Akşam