iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
UÇAKLARDA HARİCİ YAKIT TANKLARI
23 Haziran 2023 Cuma

A/ TARİHÇE:

Savaş uçakları geliştikçe menzillerini arttırmak amacıyla I. Dünya Savaşı'ndan sonra gövde ve/veya kanat altlarına takılabilen yardımcı yakıt tankları denenmeye başlamıştı. Yakıt tanklarının formu olabildiğince aerodinamik kriterlere uygun hala getirme çabalarına karşın genellikle av-bombardıman uçaklarının performansını bir hayli azalttığı için başlangıçta operasyondan önce uygun yer ve zamanda bir şekilde atılmaktaydı.

F-15 uçağı kanat altı harici yakıt tanklarını atıyor

Harici yakıt tankları geri sürükleme (drag), yatış oranları, yalpalamave toplam ağırlığı arttırdığı için ilk baştan günümüzde bile azalan oranda atılabilir şekilde tasarlanıp üretilmektedir. Ayrıca harici yakıt tankları özellikle bombardıman uçaklarının gövde ve kanatların dışında bomba-roket vb. silah yükleme istasyonlarının sayısını da yine başlangıçta azaltmaktaydı. Genişleyen gövde yapılarıyla yeni yeni gelişmekte olan radar ekranlarında daha çabuk teşhis edilebilme dezavantajını da getirmekteydi.

Başlangıcından günümüzde de yakıt besleme sırası önce harici tanklardan başlayıp, tamamen boşaldıktan sonra uçağın dahili depolarından motor(lar)a gidecek şekildedir. Özellikle jet çağından itibaren genellikle modern savaş uçaklarının harici yakıt depolarının büyük bölümü hem manevra performansını daha az etkileyecek, hem de bomba-silah yüklemesi için yeterli yer sağlayacak şekilde tasarlandıkları için “Conformal Fuel Tank” tipi havada atılmayıp sadece yerde takılıp çıkarılmaktadır.

Harici yakıt tankları uçakta bulundukları yerlere göre İngilizce’de farklı isimler alırlar: Kanat ucundakilere “tiptank”, kanat altındakilere “droptank” veya “pylon tank”, gövde altındakilere “center tank” veya “belly tank” denilmektedir. Ayrıca harici yakıt tanklarıyla jet çağının ilk başlarındayaklaşık kabul gören ama günümüzde değeri biraz daha azalanbir kural vardı: Bir harici yakıt tankındaki yakıtın ancak yarısı menzili arttırmak için tüketilir. Diğer yarısı da yakıt tankının uçağa getirdiği fazladan ağırlık ve geri sürüklemeyi karşılamak için kullanılır...

Atılabilir harici yakıt tankları II. Dünya Savaşı'nın provası olan İspanya iç savaşında daha büyük gövdeye ihtiyaç duyulmadan Alman av-bombardıman uçaklarının menzillerini arttırmak amacıyla ilk kez kullanılmıştı. Takiben Asya’da Japonlar da menzil kısıtlamasını büyük ölçüde azaltan harici tankları uçaklarında kullanarak, özellikle Pasifik Okyanusu'nda büyük taktik avantajlar sağlamışlardı.

II. Dünya Savaşı'nın başlangıcından itibaren Almanlar Stuka Ju-87R, Ju-300R, Messerschmitt Bf-109, Bf-110vb.modellerinde 87lt-300lt-900lt varyantlarında, hafif alaşımlardan yapılmış, atılabilir madeni yakıt tanklarını kullanmışlardı. Savaş içinde geliştirdikleri diğer avcı modeli Focke-Wulf Fw-190 uçaklarında 300lt lik emprenye edilmiş kâğıt malzemeden üretilmiş ve tek kullanımlık yakıt tankları, metal sıkıntısı nedeniyle devreye girmişti.

En altta 420 litrelik kâğıt ve diğerleri P-51Mustang uçaklarında kullanılan 280 litrelik atılabilir farklı biçimlerde harici metal yakıt tankları

Başlangıçta harici yakıt tankları geri sürükleme (drag) ve toplam operasyonel ağırlığı azaltmak için damla şeklinde ve atılabilir özellikte tasarlanmıştı. Bu kullanım tekniği Alman ve İngiliz hava kuvvetlerinde yaygındı. Daha sonra Japonlar Mitsubishi A6M Zero avcı uçakları için geliştirdikleri yeni tip harici yakıt tankları, hız ve performansta çok fazla dezavantaj getirmediği için sabit (Conformal Fuel Tank) harici yakıt tanklarını kullanmaya 1940’larda başlamışlardı.

II. Dünya Savaşı'nın başlarında ABD’li askeri hava stratejistleri, ağır bombardıman filolarının çoklu makineli tüfek donanımıyla, görev kollarının kendi savunmaları için yeterli olacağını, av uçaklarının korumasının gereksiz olduğunu savunmuşlardı. Ne var ki, hızla gelişen savaşın gerçeklikleri bu tezi çürütmüştü. Aksi görüşteki bazı pilot ve havacı mühendisler bu esnada ilk kez P-38 Lightning avcı uçağına 1.700 litrelik atılabilir harici yakıt tankı çalışmalarını tamamlamışlardı. Pearl Harbour baskının intikamını almak için Amiral Yamamoto’nun uçağını bu harici tanklı P-38 avcı uçaklarıyla düşürünce ABD ordusunun generalleri bu konudaki ısrarından hemen vaz geçmişti. II. Dünya Savaşı içinde ABD’nin av uçakları harici yakıt tanklarını kullanmaya başlayınca bombardıman filolarına çok daha uzun süre eşlik ederek hem Avrupa’da hem de Pasifik okyanusunda havada güvenliklerini sağlayabilmişlerdi. Özellikle Almanya’ya gündüz bombardıman saldırıları bu sayede yapılabilmişti.

Teknik ekip kağıttan atılabilir yakıt tanklarını (papier-mâché) boşaltıyor.

Savaş içinde metal kaynakların kıtlığı karşısında İngilizler aşırı sıcak-soğuğa dayanıklı, su geçirmez ve kraft kâğıdına (bir tür sert ambalaj kâğıdı) emayit denilen özel tutkal emdirilmiş, burun ve kuyruk konisi fırınlanmış ahşaptan, tek kullanımlık atılabilir harici yakıt tanklarını geliştirmişti. Yaklaşık 18.000’den fazla kâğıttan harici yakıt tankını (Papier-mâché) savaş içinde üretmişlerdi. Elbette kısa zaman sonra Alman Hava Kuvvetleri de benzer üretime geçmişti. Ancak ABD’li askeri yetkililer bu tek kullanımlık, kâğıttan harici yakıt tanklarına -ki Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) 15.000 adetlik kullanım sonucunda hiçbir sorun çıkmadığını açıklamalarına rağmen- hiç güvenmedikleri için kendi av uçaklarında çeşitli boyutlarda metal yakıt tankları kullanmışlardı.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Fransızlar jet savaş uçaklarında kullanmak için ön tarafı roketler için taşıma kabı (pod), arka tarafı yakıt deposu olan kombine harici tankı geliştirmişlerdi. Daha sonra bu modelin kullanımından bazı tehlikeleri nedeniyle vaz geçilmişti...

Kore Savaşı'nda ABD’nin avcı uçakları av-önleme görevlerinde çoklukla atılabilir harici yakıt tanklarını neredeyse her uçuşta kullanmışlardı. Takiben Vietnam Savaşı'nda av-bombardıman uçaklarında havada kalış süresi ve menzili arttırmak için sıklıkla devreye sokulmuştu.

Sivil uçaklarda, özel jetlerde çok kısıtlı harici yakıt tank(lar)ı kullanılmasına karşın uçağın arızalı ve/veya tehlikeli durumunda atılabilir olanları neredeyse yok gibidir. Günümüzde tıpkı av-bombardıman uçaklarındaki gibi (conformal fuel tank) yerde takılıp sökülmektedir.

Mayıs 2023’te Hindistan Hava kuvvetlerinin Kalaikunda üssünde konuşlu bir MİG-29 uçağının conformal fuel tipi gövde altı (center tank) yakıt tankıyüklü olmasına rağmen, görev dönüşü ormana boş olarak düşmüş, herhangi bir canlıya zarar vermemişti...

B/ NAPALM BOMBASI:

Her ne kadar ilk kez Alman pilotlar tarafından İspanya İç Savaşında sınırlı bir şekilde denenmiş olsa da esas geliştiren taraf, II. Dünya Savaşı'nda ABD’li P-47 Thunderbolt avcı uçaklarının pilotları idi. Şöyle ki, P-47 avcı uçaklarının pilotları düşman üzerinden alçaktan uçarken içi yakıt dolu harici tankı atıp ya arkadan gelen pilot ya da kendisi hızla geriye dönüp makineli tüfek ateşiyle bunları vururdu. İsabet alan yakıt tank(lar)ı tutuşup infilak ederek büyük yangınlara neden olurlardı. İşte napalm bombası bu fikirden geliştirilerek üretimine geçilmişti. Bu teknik hem kâğıt hem de metal yakıt tanklarda denenmiş, sadece metal tanklarda başarılı olunca daha da geliştirilerek yeni bir bomba türü ortaya çıkmıştı. İlk napalm bombaları benzin, alüminyum naftenik asit tuzu, alüminyum palmitat, fosforlu TNT’den oluşmuş zaman içinde daha da ölümcül hale getirilmişti.

Tokyo’nun üzerine atılan ilk napalm bombaları çok büyük yangınlar çıkartınca baskıyı arttırmak için saldırılar diğer Japon kentlerine de kaydırılmıştı. Ardından Kore Savaşı'nda napalm bombasının sıklıkla kullanıldığı görülmüştü. Takiben Vietnam Savaşı'nda biraz daha geliştirilip çok fazla kullanılarak büyük zararlar vermişti. 800-1200°C arasında sıcaklık üreterek son derece ölümcül olan napalm bombasının sivil halka karşı kullanılması 1980 yılında Birleşmiş Milletler kararıyla yasaklanmıştı. Günümüze kadar çok çeşitli savaş ve bölgesel çatışmalarda kullanılırken gelecekte de halkların üzerine atılacağı kesin gibidir...

C/ TEKRAR KULLANIMLAR:

Atılabilir harici yakıt tankları ne yazık ki geri alınıp başka bir uçuşta tekrar kullanılamaz. Bu durum aynı zamanda artık servis dışı olan uzay mekiklerinin harici yakıt tankları (roket iticilerle karıştırılmamak gerekir) için de geçerlidir. Ancak yeryüzünde farklı amaçlarla geri kazanılmış uygulamalar vardır.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD’de gelişen çeşitli özel yarış arabaları, Kaliforniya’daki kuru gölde yerde hız rekorları kırmak için savaş artığı stoklardaki atılabilir metal yakıt tanklarını kullanmışlardı. Arabanın arka üst tarafına monte edilen yakıt tank(lar)ının aerodinamik performans bakımından herhangi olumsuz etkisi olmamasına karşın, sürüş esnasında yakıt boşalınca atılmasında birtakım zorluklar çıkmıştı. Yine de birkaç değişik modelde deneysel amaçlı kullanılmıştı.

 P-38 uçağı ve onun harici yakıt tankından yapılmış oyuncak araba

 Vietnamda gövde altı yakıt tankından yapılma motorlu tekne

II. Dünya Savaşı boyunca cephedeki Müttefik askerleri kullanılmış metal harici yakıt tanklarından çok ilginç yaratıcı ürünler ortaya çıkarmışlardı. Örneğin uzunlamasına ortadan ikiye kesilmiş yakıt tanklarından çadır ve barakalarda kullanım için yapılan bazı dikey raflar, birkaç tekerlek ekleyerek mini oyuncak arabalar, odun sobaları vb. eşyalar yapılmıştı.

Özellikle Vietnam Savaşı'nda, yerel halk atılmış yakıt tanklarından faydalanabilme yollarını hemen keşfetmişlerdi. En yaygın uygulama, uzunlamasına iki parçanın birleştirilmesiyle oluşturulan yakıt tanklarını çiftçiler ikiye ayırıp çok hafif metal alaşımlı parçaları nehir ve göllerde kano olarak kullanmışlardı. ABD ordusunun perişan ettiği Vietnam kırsalında binlerce atık yakıt tanklarından oluşturulan kanolarla çiftçi ve köylüler topraklarını yeniden verimli hale getirmeye çabalamışlardı.

Vietnamlı çocuk ve atılan harici yakıt tanklarından yapılmış kanolar.

Başvurulan Kaynaklar:

*Naval Air War: The Rolling Thunder Campain (Norman Polmar& Edward J. Marolda – Department of the Navy, 2015)

*Nixon’s Trident: Naval Power in Southeast Asia, 1968-1972 (John Darrell Sherwood – Naval History &Heritage Command, 2009)

*Wings of War: The World War II Fighter Plane that Saved the Allies and the Believers Who Made It Fly (David Fairbank White & Margaret Stanback White – Dutton Caliber, 2022)

*Bombacı Mafya (Malcolm Gladwell – MediaCat Kitapları, 2021)

*www.posci.com

*www.smithsonianmag.com

*www.airandspace.si.edu

*www.warhistoryonline.com

*www.wikipedia.org

*www.chempedia.info

*www.lambdageeks.com

*www.mavink.com


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Meraklı
28 Haziran 2023 Çarşamba 15:00
Türk Hava Kuvvetlerinin kullandığı yakıt tankları eskiyince veya devre dışı kalınca ne yapılıyor?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Despina
24 Haziran 2023 Cumartesi 08:20
Napalm bombası hiç bulunmasaydı dünyada hiç savaş olmasaydı. Yazarın aydınlatıcı emeklerine teşekkürler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Aysegul Kocagra
23 Haziran 2023 Cuma 10:41
Emeklerine saglik cok degerli bilgiler ogrendim tsk
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TRUMP'TAN BEKLENTİLER
LODOS VE YAĞIŞTA ZOR ANLAR
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Airbus
  •Airbus
  •uyarı
  •Eurocontrol