TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na önceki gün bilgi veren Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı İlaç Bilimleri Enstitüsü müdürü Prof. Hakan Coşkunol, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ege Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi Ege-Bam’a başvuran bir pilotun madde bağımlısı olduğunu tespit ettiklerini belirten Prof. Coşkunol, THY’de görev yaptığı öğrenilen pilotun ismini ise “etik olmayacağı” gerekçesiyle açıklamadı.
Pilot hala görevde
Prof. Coşkunol, komisyon üyelerinin şaşkın bakışları altında olayı şöyle anlattı: “Bir pilot, Ege-Bam’a madde bağımlısı olduğu gerekçesiyle başvurdu. İnceledik, baktık, gerçekten madde bağımlısı çıktı. Esrar kullanıcısıymış. Olayın ciddiyeti ve sonucunun tehlikelerini görmemize rağmen etik kurallar gereği bu pilotun ismini açıklayamıyoruz. İşin acı tarafı ise bu pilot hala görevde.”
İsmi açıklanmalı
Trafik kurallarında madde bağımlılığı ile ilgili herhangi bir açık hükmün olmadığını belirten Prof. Coşkunol “Ehliyet kontrollerinde bile alkol denetimi yapılıyor ama madde bağımlılığı denetimi yapılmıyor. Madde bağımlılığı trafikte dahi göz ardı ediliyor. Bir yasal düzenleme yapılmalı ve madde bağımlısı olanların isimlerinin açıklanması için gerekli kolaylık gösterilmelidir” dedi.
Prof. Dr. Muzaffer Uyar (Psikiyatrist, Panik Atak Derneği Bşk.): Demek ki doktor bir tehlike görmüş ki etik kuralları çiğnemek zorunda hissetmiş kendini ve komisyona pilot hakkında bilgi vermiş. Etik olarak yanlış ama insani olarak doğru bir karar. Eğer bir kişi gerçekten kendisi ve çevresindeki insanlar için tehlikeliyse doktorlar insani davranış ve etik kurallar arasında kalabilir. Ve burada insani karar öne geçebilir. Uyuşturucu madde beyin fonksiyonlarını bozar ve uçuş güvenliğini tehlikeye atar. Ayrıca pilot, onu bulamadığı zaman da yoksunluk sendromuna yani krize girer. Bu durumda da can güvenliğinden sorumlu olduğu yüzlerce yolcuyu tehlikeye atabilir. Doktor pilotu da madde kullanırken uçağı kullanmaması konusunda ikna edemediyse sorumluluğu üzerine alır ve onun amirine bilgi verebilir. Böyle bir durumda doktor etik kuralların dışına çıkar. İnsan olarak vicdanı etik kuralların üstünde olabilir.
Meclis’e değil, THY’ye söylemeliydi
Dr. Ayhan Akcan (Bakırköy Psikiyatri Araştırma Merkezi): Psikiyatrik görüşmenin gizliliği esastır. Bu nedenle TBMM Komisyonu’na bilgi veren doktor yanlış davranmış. Fakat psikiyatrik görüşmenin veya hasta sırlarını açıklamanın da şartları var. Başkasına zarar verme, intihar etme, cinayet işleme, bazı uyuşturucu maddeleri kullanma gibi durumlarda gizliliğe ters olarak doktorun hastasının ismini vermeden paylaşması tartışılabilir. Eğer doktor sussaydı ve pilot uçmaya devam edip bir kazaya neden olsaydı bunun sorumluluğunu kim alacak? Ayrıca uyuşturucu maddelerin çoğu düşünce bozukluğu oluşturur. Pilot uçaktaki birinin kendisine zarar vereceğini düşünüp onu uçaktan atsa ne olacak? Ama pilotla ilgili TBMM Komisyonu’na bilgi vermek yerine doktorun pilotun çalıştığı kuruma bilgi vermesi doğru bir davranış olurdu.
Uçuş Hekimi Uzman Doktor Vedat Ertunç: “Pilotlar her yıl 5 uzman doktor ve 2 uzman uçuş hekiminin kontrolünden geçmek zorunda. Ayrıca kan tahlilleri yapılır. Buna göre “uçabilir raporu” verilir. Uyuşturucu tespiti için ise tahlil yapılmıyor. Bu durum nörolojik muayenede ortaya çıkabilir. Ama bu fark edilmemesi de mümkün.”
THY’nin bağımlı pilottan haberi yok
THY Basın Müşaviri Dr. Ali Genç: “THY yönetiminin uyuşturucu problemi yaşayan veya uyuşturucu tedavisi gören bir pilotu olduğuna dair bilgisi yok. Büyük ihtimalle yanlış bir bilgidir diye düşünüyoruz. Böyle bir durum tespit edildiği anda o pilotun uçması mümkün olmaz.”
Türkiye Havayolları Pilotları Derneği Başkanı Ali Ziya Yılmaz: “Uyuşturucu kullanan faal bir pilot olduğuna inanmak gerçekten zor. Alkol problemi olan arkadaşlar duymuştuk ama uyuşturucu sorunu hiç olmamıştı” diye bilgi verdi.
Vatan