Milliyet Gazetesi’nden Abdullah Karakuş’a konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, inşaatı tamamlanmak üzere olan ve kütüphaneden spor salonlarına yeşil alandan kafelere kadar mühendislerin günlük her ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan komplekste 3000 mühendisin gece gündüz görev yapacağını söyledi.
2023’te hangardan çıkacak olan milli muharip uçak ile ilgili TUSAŞ’ta inşa edilen özel mühendislik kompleksinin 9 bloktan oluşan 63 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor.

Kotil, komplekste güvenliğin en üst seviyede tutulduğunu vurgularken “Kripto odalarından VİP toplantı odalarına, seminer salonlarından simülasyon merkezine birçok özel alan var. Çalışanların zinde kalması için her detayın düşünüldüğü kompleks birçok spor faaliyetine imkân sunacak alanları da bünyesinde barındırıyor” dedi.

TİTANYUM TEKNOLOJİSİ
5. nesil olacak savaş uçağımızda titanyum teknolojisi kullanılacağını ifade eden Kotil, “Yüksek dayanım gerektiren yerler titanyum alaşımından 3 boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak üretilecek. Kullanılacak olan teknoloji kapsamında parça büyüklüğüne bağlı olarak bir lazer ya da elektron demeti sayesinde katman katman toz ya da tel titanyum alaşımları eritilerek kritik uçak bileşenlerinin üretimi gerçekleştirilecek. Bu sayede neredeyse artık talaş üretilmeden daha ucuz ve daha verimli bir yöntemle kritik mühendislik çözümleri geliştirilecek, hem de ülkemiz sadece özgün savaş uçağı geliştirme kabiliyeti kazanmayacak aynı zamanda yıkıcı bir teknoloji olan eklemeli imalat teknolojilerinde de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alması sağlanacak” diye konuştu.
Temel Kotil röportajının tamamı için TIKLAYINIZ…