iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Eylül 2024 Çarşamba - 11:58

TUSAŞ-ASPİLSAN İŞBİRLİĞİ

TUSAŞ ve ASPİLSAN Enerji arasında “Uzay Kalifiye Batarya Üretimi İş Birliği Çerçeve Protokolü” imzalandı

TUSAŞ-ASPİLSAN İŞBİRLİĞİ
Losev-11

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve ASPİLSAN Enerji arasında uzay sistemleri için batarya geliştirilmesi ve üretilmesi alanında iş birliğini içeren "Uzay Kalifiye Batarya Üretimi İş Birliği Çerçeve Protokolü" imzalandı.

Proje kapsamında iki kurum arasındaki teknoloji transferi gerçekleştirilmesi, ortak Ar-Ge çalışmaları yürütülmesi ve üretim süreçlerini kapsayan geniş bir işbirliği alanının belirlenmesi hedefleniyor.

TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lokman Kuzu işbirliği protokolü ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyada uzay alanında söz sahibi olan az sayıda ülke bulunmaktadır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii olarak, yerli ve milli kaynaklar ile üretilen uydularımızı Dünya yörüngesine fırlatarak ülkemizin kabiliyetlerini kanıtladık. Bugünden uzayın geleceğine yön veren ülkeler arasında çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Ülkemizin tam kapsamlı ilk ve tek Uzay Sistemleri Entegrasyon Merkezi ile Türkiye’nin Uzay alanında yerini sağlamlaştırması için önemli iş birliklerini gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda ASPİLSAN ile gerçekleştirdiğimiz “Uzay Kalifiye Batarya Üretimi İş birliği Protokolü” ile ürettiğimiz ve test ettiğimiz sistemler için atılan her adımın önemli olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Uzayda Adım Adım Millîlik

Kuzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın liderliğinde her alanda olduğu gibi uzay alanında da millîliğin ön plana çıkartıldığını ve dışa bağlılığın azaltıldığını belirterek “Adım adım savunma ve uzay alanında millî projeleri geliştirmeye devam ediyoruz. Batarya da en önemli konularımızdan biri. Batarya üretimi konusunda attığımız adımların kıymetini ilerleyen zamanlarda çok daha iyi anlayacağız. Yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü batarya üretimi ile uzay alanında çok büyük bir avantaja sahip olacağız. Yerli ve millî batarya üretimi kapsamında gerçekleşen bu iş birliğini kıymetli buluyor ve bu kapsamda tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Turan Özdemir ise iş birliğinin Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki yerini sağlamlaştıracak bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi. Özdemir, şunları söyledi:

“ASPİLSAN Enerji olarak, Türkiye'nin ilk lityum iyon pil üretim tesisini kurarak 2022 yılının Haziran ayında seri üretime başlamış bulunuyoruz. Havacılık, deniz altı bataryaları gibi ileri teknoloji gerektiren alanlarda yaptığımız çalışmalarla sektörde öncü bir konumdayız. Şimdi ise ülkemizin uzay misyonu kapsamında TUSAŞ ile önemli bir iş birliği protokolüne imza atmaktan gurur duyuyoruz. Bu protokol kapsamında, uzay sistemlerinde kullanılmak üzere yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü bataryalar geliştirilmesi ve prototiplerin üretilmesi için çalışmalarımızı hızlandıracağız.

Türkiye'nin Uzay Hedeflerine Katkı

Türkiye, millî uzay programı çerçevesinde, uzay teknolojileri alanında önemli hedefler belirlemiş durumda. Bu iş birliği protokolü, Türkiye'nin uzay misyonlarına katkıda bulunacak yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve bu alandaki yetkinliklerin artırılması açısından büyük önem taşıyor. TUSAŞ ve ASPİLSAN Enerji arasındaki bu önemli iş birliğinin, ülkemizin uzay bataryaları konusunda dışa bağımlığını ortadan kaldıracağına, yüksek teknoloji ürün ihracatına katkıda bulunacağına, savunma ve uzay alanında hak ettiğimiz yere bir adım daha yaklaştıracağına inancım sonsuzdur.” 

Protokolün Getirdiği Yenilikler ve Gelecek Projeler

Protokol kapsamında TUSAŞ ve ASPİLSAN Enerji, uzay sistemleri için özel olarak tasarlanmış batarya teknolojilerinin geliştirilmesi üzerinde çalışacak. Bu kapsamda, bataryaların yüksek dayanıklılık, enerji yoğunluğu ve güvenilirlik gibi özelliklere sahip olması hedefleniyor. İki şirket, teknoloji transferi ve ortak Ar-Ge çalışmaları ile mevcut bilgi birikimlerini birleştirerek, uzay sistemlerinde kullanılacak ileri düzey bataryaların yerli üretimini gerçekleştirecek.

Bu iş birliği ile geliştirilecek bataryalar, Türkiye’nin gelecekteki uzay misyonlarında kullanılmak üzere üretilecek ve bu alandaki dışa bağımlılığı azaltacak. Ayrıca, iş birliği sürecinde ortaya çıkacak teknolojik kazanımlar, sadece uzay değil, havacılık ve savunma sanayii gibi diğer kritik sektörlerde de kullanılabilecek.

 
ATLANTA'DA 'DELTA' KAZASI
 
UÇUŞ AĞINI GENİŞLETİYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATLANTA'DA 'DELTA' KAZASI
ABD'de Atlanta Havalimanı'nda Delta Hava Yolları'na ait A350 tipi uçak, ...
THY'YE 'FİNANSMAN' ÖDÜLLERİ
Türk Hava Yolları, Airline Economics tarafından üç ayrı finansman ödülüne lâyık görüldü.
TAV İŞLETME'NİN YENİ CEO'SU OLDU
Aude Ferrand, TAV İşletme Hizmetleri’nin yeni CEO'su olarak atandı
 
KOZUVA GRUBUNDA ATAMA
Kozuva Şirketler Grubu'nda Ahmet Hakan Arslan, CHRO olarak göreve başladı
İKİ PİLOT HAYATINI KAYBETTİ
Moskova Ruza Vatulino Havaalanı yakınında test uçuşu sırasında düşen uçakta ...
GOOGLE ŞAMPİYONU İGA
Avrupa’nın en iyi ve en kötü beş havalimanı, ortalama Google İnceleme ...
 
VOEPASS ATR-72 KAZASI
Engin Aksüt yazdı...
KALKIŞ SIRASINDA PİSTTEN ÇIKTI
Endonezya'da Trigana Air’e ait ATR 42-500 Turboprop uçak, kalkış sırasında ...
KAZANIN ÖN RAPORU YAYINLANDI
Brezilya’da 62 kişinin ölümüyle sonuçlanan VoePass Linhas Aéreas şirketine ...
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
VOEPASS ATR-72 KAZASI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİ
İbrahim Köktener
Osman Gazi Baykal
DENEYSEL UÇAK TASARIMLARI VE ÖNCÜ MODELLER
Osman Gazi Baykal
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PEGASUS-İTÜ ÇEKİRDEK İŞ BİRLİĞİ
THY'DEN BİR 'İLK'
EL KONULAN UÇAĞIN PEŞİNDE
PEGASUS'A ÖDÜL
GOOGLE'DAN ÖNEMLİ YATIRIM
TAV TEKNOLOJİ'DEN 'VIRTUALPORT'
BOEING GREVİNDE 6. GÜN
BAŞKANLIK UÇAĞINI ATEŞE VERDİ
O 'YOLCU' TUTUKLANDI
TATLISES'İN KIZI KARA LİSTE'DE
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •seyahat
  •Sunexpress
  •American Airlines
  •Emirates
  •yolcu