Türkiye ve Kazakistan arasında ikili havacılık ilişkilerini düzenleyen yeni bir protokol imzalandı. 10 Mart 2016 tarihinde Astana’da imzalanan yeni protokol ile, kargo uçuşları da dahil olmak üzere iki ülke arasında haftalık gerçekleştirilecek uçuş sayısı 21’den 47’ye çıkarıldı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımıcısı Orhan Birdal ve Kazakistan Yatırımlar ve Kalkınma Bakanı Zhenis Kassymbek’in başkanlığında gerçekleşen müzakerelerde iki ülke arasındaki sivil havacılık ilişkileri ile birlikte olası ortaklık ve iş birliği alanları ele alındı.
HAFTALIK 47 UÇUŞ
SHGM Genel Müdür Vekili Bahri Kesici ve Kazakistan Yatırımlar ve Kalkınma Bakanılığı Sivil Havacılık Komitesi Başkanı Beken Seidakhmetov’un da bulunduğu müzakerelerde, Türkiye ile Kazakistan arasındaki haftalık yolcu frekans sayısı 10 tanesi Antalya için olmak üzere 21’den 40’a çıkarıldı ve iki ülke arasındaki haftalık kargo uçuş sayısı da 7 frekas olarak belirlendi.
Türkiye Kazakistan arasındaki uçuşları iki katına çıkaran müzakerelerde ayrıca 2017 yılı içerisinde daha kapsamlı bir metin ile mevcut Hava Ulaştırma Anlaşmasının yenilenmesi ve Antalya’ya turistik uçuş taleplerinin artması durumunda Nisan sonunda yapılacak değerlendirmeye göre yeni frekans artışlarının olabileceği hususunda mutabakat sağlandı. Anlaşmanın, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin daha da geliştirilmesinin yanısıra turizm sektörüne de önemli katkı sunması bekleniyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 2016 yılı sonunda Rus Sivil Havacılık Otoritesi ile imzaladığı Mutabakat Zaptı kapsamında Grozny, Zhukovsky ve Gazipaşa noktaları iki ülke taşıyıcıları için yeni varış noktaları olarak belirlenmişti.
Söz konusu anlaşma ile Rusya Federasyonu’ndaki çeşitli noktalar için alınan geçici izinlerle birlikte 2017 yılı için gerçekleşecek tarifeli uçuş sayısı geçen yıla göre yaklaşık iki katına çıkarılmıştı.
Rusya ve Kazakistan ile yapılan bu anlaşmalar neticesinde havacılık ve turizm sektörlerinde yaşanan daralmanın aşılacağı öngörülüyor.