Türk sivil havacılığında uygulanan etkin havacılık politikaları ve gerçekleştirilen başarılı çalışmalar sonucunda, ülkemizdeki büyük gövdeli yolcu uçağı sayısının son yedi yılda iki katına çıkarak 300’e ulaşması, global havacılık endüstrisinde ülkemizi diğer ülkeler tarafından kıskandıracak bir yere getirdi.
Uçakla seyahat eden yolcu sayısının katlanarak artması ve Türk sivil havacılığına duyulan güven sayesinde uçaklarımız, 2009 yılında 17 ülkedeki yerleşik işletmeler adına başarılı uçuşlar gerçekleştirdi.
SHGM tarafından işletme ruhsatı verilen havayolu işletmeleri, 2009 yılında 67 wet lease onayı ile 132 uçakla diğer ülkeler adına uçuşlar gerçekleştirerek dünya genelinde hizmet verdi. SHGM’nin uçuş emniyeti ve güvenliğine yönelik olarak gerçekleştirdiği etkin çalışmaların yanı sıra imzalanan ikili, çoklu ve bölgesel havacılık anlaşmaları da söz konusu başarıda büyük rol oynadı.
Türk uçaklarının kiraya verildiği ülkeler arasında Avrupa kıtasının yanı sıra, Ortadoğu, Afrika ve Asya kıtalarındaki Lüksemburg, Bahreyn, Bosna Hersek, Bulgaristan, Almanya, Portekiz, Macaristan, Suudi Arabistan, Cezayir, İran, Afganistan, Bangladeş, Irak, Libya, Sudan, Kırgızistan gibi ülkeler bulunuyor.
Havacılık işletmelerimizin yurt dışında yaptıkları başarılı operasyonlar sonucu, yabancı ülkelere “Wet-lease” olarak gönderilen uçak sayısında 2010 yılında daha fazla artış olacağı tahmin ediliyor.
Havacılık sektörünün pahalı bir sektör olması dolayısıyla yurt dışında yabancı ülkeler adına gerçekleştirilen operasyonlar sonucu ülkemize milyonlarca dolar döviz girerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlanıyor.