TAV Havalimanları Holding A.Ş.'nin tamamına sahip olduğu TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş. TAV İstanbul Atatürk Havalimanı Gelişim Projesi kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile Dış Hatlar Terminali tadilatı ve büyütülmesine yönelik ek sözleşme imzaladı.
DHMİ, THY ve TAV Havalimanları arasından oluşturulan "Birlikte Karar Alma Projesi" kapsamında yapımı planlanan gelişim projesiyle, Atatürk Havalimanı'nda artan yolcu trafiği nedeniyle terminal kapasitenin artırılması, Atatürk Havalimanı'nı kullanan yolcuların konforu ile sunulan hizmetin kalitesinin artırılması ve kaynakların en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor.
NELER YAPILACAK?
1-Dış Hatlar Terminali mevcut yapıda 224 adet olan check-in pozisyonuna ilave olarak 32 adet check-in pozisyonu inşaa edilecek.
2-Mevcut bagaj handling sisteminin kapasitesi artırılacak.Kara tarafında bulunan asma kat hava tarafına alınarak mevcut yolcu hareket alanı genişletilecek
3-Dış Hatlar Terminali'nin büyütülmesi için mevcut kargo terminali yıkılarak yerine yaklaşık 27.000 m yeni yolcu salonları inşaa edilecek
4-Dış Hatlar Terminali'nde 26 yolcu köprüsüne 4 adet yolcu köprüsü ilave edilecek.Bu köprüler alternatifli olarak kullanılabilecek.
5-Park edecek uçakların gövde büyüklüğüne göre, tek koridorlu uçaklar için 8, çift koridorlu uçaklar için ise 4 adet park imkanı sağlanacak.
6-Böylece Dış Hatlar Terminali'nde 26 adet olan köprü sayısı 34'e çıkarılacakt. Proje kapsamında mevcut açık otoparka 17 bin m'lik ilave açık otopark tesis edilecek.
TAV'ın 2 Ocak 2021'e kadar olan İstanbul Atatürk Havalimanı Dış ve İç Hatlar Terminal Binası, Kapalı Otopark ile Genel Havacılık Terminali'nin işletme hakkının kira süresinde ve bedelinde herhangi bir değişiklik olmayacak.Ek sözleşme konusu ilave tesis bünyesindeki ticari alanlar ve reklam alanlarının tüm gelirleri işletim süresince TAV İstanbul'a ait olacak ve yeni otoparktan elde edilecek gelirler DHMİ ile paylaşılacak.
Henüz yer teslimi yapılmamış olan 3'ncü havalimanının hizmete alınması nedeniyle Kira Sözleşmesi'nin 2 Ocak 2021 tarihinden önce bitmesi durumunda ise ek sözleşmeye konu olan yatırım bedeli ve bu yatırımdan edilecek gelirler, DHMİ tarafından daha önceden belirtilmiş olan kar kaybı hesabına dahil edilecek ve DHMİ tarafından ödenecek.İnşaat süresi yer tesliminden itibaren 16 ay olarak planlanıyor. Proje için TAV İstanbul'un kendi kaynakları kullanılacak.
Atatürk Havalimanı Türkiye’deki hava trafiğinin çok önemli bir bölümüne hizmet verdiğinin altını çizen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “ Geçen hafta DHMİ’nin hava tarafındaki yeni apron yatırımı hizmete açıldı. İlave gelen 26 park pozisyonu park kapasitesinde ciddi bir rahatlama yaratacak. Yeni kargo bölümünde de THY, Havaş ve Çelebi’nin kargo hangar yatırımları tamamlandı. Onların çıkmasıyla boşalan kargo alanına doğru büyüyecek dış hatlar terminali, THY’nin artan transit yolcusu için yapılacak olan üçüncü bagaj tesisi ve erken bagaj depolama tesisi ile ana binada yeni bir check-in adası gibi yatırımların yapılmasını içeren sözleşmeyi imzaladık."dedi
75 MİLYON AVRO YATIRIM
Yaklaşık 75 milyon avro civarında bir yatırım olacağını ifade eden Şener şunları söyledi:"Atatürk Havalimanı’nda DHMi başta olmak üzere THY, Havaş, Çelebi dahil bütün kuruluşlar yatırım yaparken bizim yatırım yapmamız gerekmez diye bir düşüncemiz olamaz. Biz her zaman karlılığın yanında sosyal faydalara ve ülke menfaatlerine öncelik veren bir yönetim anlayışına sahibiz. TAV, Türkiye’nin çıkardığı ender küresel markalardan biridir. Atatürk Havalimanı’nın dünyanın en önemli havalimanlarından biri haline gelmesinde DHMİ, THY ve diğer havayolları ile birlikte önemli bir pay sahibidir. Önümüzdeki altı yılda kaliteden, yolcu konforundan hiç ödün vermeden yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Airkule