THY dahil dünyada yaklaşık 250 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve yolcu trafiğinin yüzde 84'ünü temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, havacılık sektörünün 2015 yılında toplam net karının 25 milyar dolara yükseleceğini duyurdu. IATA petrol fiyatlarındaki düşüşün de katkısıyla havacılık endüstrisisinin karlılığında iyileşmenin süreceğini, tüketicilerin de bu gelişmeden olumlu etkileneceğini ve yolcuların havayoluyla seyahatten daha fazla değer yaratacağını duyurdu.
IATA verileri havayoluyla seyahatin gelecek yıl yüzde 7 civarında büyümesinin beklendiğini ve bu oranın 2010 yılından bu yana elde edilen en yüksek oran olduğunu gösteriyor.
7 fincan kahve bir bilete bedel
IATA Başkanı Tony Tyler havayollarının 2013 yılında 10.6 milyar dolar olan net karının bu yıl 19.9 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirterek,"Küresel ekonomide büyüme ve petrol fiyatlarında da düşüş devam ederken endüstrinin görünümü de iyileşiyor. Ancak sektör için riskler de devam ediyor" dedi.
Cenevre'de düzenlenen ve havacılıkla ilgili medya temsilcilerinin katıldığı Global Medya Günü'nde sektörün kapsamlı bir değerlendirmesini yapan Tony Tyler, havacılıkta karlılığın yaratılan gelire oranla yeterli olmadığından yakınarak "25 milyar dolarlık net karın 13.2 milyar doları sadece Kuzey Amerika'da faaliyet gösteren havayollarına gidecek. Avrupa bölgesi havayolu şirketleri ise Kuzey Amerika kadar bir büyüklüğe sahip olmasına karşın sadece 4 milyar dolarlık bir pay alabilecek.
Global düzeydeki bu karlılık, yaratılan toplam 783 milyar dolarlık bir gelirden elde ediliyor. Net kar marjımız sadece yüzde 3.2. Havayolu şirketleri yolcu başına ancak 7 dolarlık bir gelir yaratabiliyorlar. Cenevre'de bir Starbucks mağazası bir fincan kahveyi 7 dolara, yüzde 14 civarında bir kar marjıyla satabiliyor. Yani b}r havayolu şirketinin bir bilet satarak elde edebildiği karı Starbucks sadece 7 fincan kahve satarak yakalayabiliyor" diye konuştu.
2.4 trilyon dolarlık ekonomi
Tony Tyler, "58 milyon insana istihdam yaratan havacılık endüstrisi toplam 2.4 trilyon dolarlık bir ekonomik değer yaratıyor" dedi.
Dünya