SESSİZLİĞİN KONFORU
Arka arkaya 4 yıl Avrupa’nın en iyi havayolu seçilen Türk Hava Yolları, yolcularına daha kaliteli ve daha konforlu seyahat deneyimi yaşatmak için projeler üretmeye devam ediyor. Bunlardan birisi de kabinde ‘Sessizliğin Konforu’ projesi.
PARMAKLA GÖSTERİLEN HAVAYOLU OLMAK İSTİYORUZ
Projeyle ilgili bilgi veren THY Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak, Türk Hava Yolları olarak dünyada parmakla gösterilen ve en çok tercih edilen havayolu olmak istediklerini belirterek, “Her geçen gün büyüyor ve her alanda kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Türk misafirperverliğiyle ağırladığımız her yaştan, her milletten ve her kültürden yolcumuzun konforu bizim için çok önemli. Yolcularımızın konforu için en önemli etmenleri masaya yatırdığımızda temizliğin, ikram ürünlerinin hijyen ve lezzetinin, koltukların rahatlığının ne kadar önemli olduğu gözler önündeydi. Bunların yanında sessizce durup fark edilmeyi bekleyense gürültüydü. Çünkü gürültü gözle görülemiyordu, kokusu yoktu, bir köşede çöp gibi birikmiyordu. Onun farkında olmalı, ondan uzak durmalı ve onunla nasıl başa çıkabileceğimizi bulmalıydık” dedi.
EĞİTİMDE NELER ÖĞRETİLİYOR
Türk Hava Yolları’nda görev yapan yaklaşık 8 bin kabin memurunun ve işe yeni başlayanların sessizlik eğitimden geçeceğini açıklayan Çolak, “Bu eğitimde onları hepimizin hayatının bir parçası olan gürültüyle tekrar tanıştırmayı, gürültünün çalışma ortamları olan uçağın içinde nasıl ortaya çıktığını, ne boyutlara vardığını ve hem kendi performansları hem de yolcunun konforu için önemini fark etmelerini istedik.Bu farkındalığı yarattıktan sonra günlük hayatta sebep olduğumuz seslerin, örneğin kapıyı kapatmanın, kalemle masaya vurmanın, hatta konuşmanın, hiçbir şey yapmıyorken bile ortamın kendi sesinin desibel değerini desibel ölçer yardımıyla ölçüyoruz. Kendi seslerinin yüksekliğinin ya da alçaklığının farkında olmaları, yolcuyla iletişim halindeyken, kendileriyle iletişim halindeyken ve anons yaparken seslerinin tonunu nasıl ayarlamaları gerektiği de eğitimin bir parçası” diye konuştu.
UÇAKTA NELER GÜRÜLTÜ YAPAR
Uçak içerisinde nelerin rahatsız edici bir gürültüye sebep olduğu ve bu gürültünün nasıl ortadan kaldırılabileceği ile ilgili kafa yorduklarını anlatan Çolak şunları söyledi:
“Bu noktada kişinin kendisini konforlu bir yolculuk bekleyen misafirin yerine koyması önemli. Çünkü empati, büyük adımların ilk basamağıdır. Bu derste kursiyerlerimizi uygulamalı dersler için hazırlanmış uçak CEET’lerinde ağırlıyor, onlardan yolcu olmalarını istiyor ve onlar yolcu olarak uçuşun tadını çıkarmaya çalışırken bizler o uçuşta çalışan kabin memuru rolünü üstlenerek olabildiğince gürültü çıkarıyoruz. Yeterince farkındalık yarattığımıza ikna olduğumuzda onlara bir yolcu olarak duygu ve düşüncelerini soruyoruz. Sonra roller değişiyor. Her biri her uçuşta yaptığı işleri bu kez daha sessiz çalışmaya özen göstererek uyguluyor. Yeterince sessiz çalışıp çalışmadıklarına ya da çıkardıkları seslerin rahatsız edici boyutta olup olmadığına uygulama esnasında yolcu rolündeki kursiyerlerle birlikte karar veriyoruz. Yolcularımızın emniyeti ve güvenliği kadar konforundan da sorumlu olan kabin ekiplerimizin farkındalığını arttırmaya, sessizliğin önemine dikkat çekmeye devam ediyoruz. Artık, Kabinde gürültü kaynaklarını ortadan kaldırmaya özen gösteriyoruz.”
Süleyman ŞEN-Airkule.com/ÖZEL
Türk Hava Yolları Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak(sağda)ve Kabin Eğitim Müdürü Yonca Ceylan(solda) kabinde ‘Sessizliğin Konforu projesi ile ilgili bilgi verdi.
THY’nin yeni kabin memurları da eğitmenler eşliğinde sessizlik eğitiminden geçiyor. Uçakta gürültü çıkaran baş üstü dolaplar, mutfak bölümündeki(galley) dolaplar, ikram arabası, tuvalet kapıları ‘nasıl daha sessiz kullanılır’ı öğreniyor.