Zaman gazetesinin haberine göre, Savunma Sanayii Müsteşarlığı proje başlamadan önce THY'den yazılı olarak uçakla ilgili şirketin görüşünü sordu. THY yönetimi 30 kişilik uçağın şirket için verimli olmayacağını bildirdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de projeyi desteklemediği, eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bu yüzden anlaşmazlık yaşadığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve danışmanı Binali Yıldırım'ın ise ısrarcı olduğu ve sonunda projenin Fatih-Eren Özmen çiftine ait Amerika merkezli Sierra Nevada Corp. (SNC) firmasına verildiği belirtildi.
SNC, proje için Türkiye adına 2002'de üretim faaliyetlerine son veren Dornier tasarımı jet ve pervaneli motor kullanan 328 uçaklarına fikri ve sınai mülkiyet haklarını (IP) satın aldı. İlk etapta 30 kişilik uçak üretilecek. Daha sonra ise 70 kişilik T-628 büyük model, Türkiye'de tasarlanıp "milli bölgesel yolcu uçağı" olarak üretilecek. 'Alman malı, Amerikan üretimi yerli uçak' eleştirilerine muhatap olan proje, devletin ilgili kurumlarınca da 'mantıklı ve makûl' bulunmadı.
Yaklaşık 1,5 milyar dolarlık projenin koordinatörlüğünü yürüten SSM, geçtiğimiz yıl THY'den 'milli uçak'la ilgili değerlendirmesini istedi. THY yönetimi, uçağın yolcu taşıma kapasitesi itibarıyla verimli olmayacağını belirtti. Fakat bu görüş dikkate alınmadı.
AKP hükümetinin 'yerli uçak* projesi seçim propagandası olmaktan öteye gitmedi. Kapasite ve teknolojisi muadilleriyle rekabet edemeyen hava taşıtını kamu kuruluşları da istemedi. THY alıp kullanmak istemediğini bildirirken, TSK da envanterine almaya karsı çıktı. Öte yandan yine nisan ayındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Başbakan Davutoğlu ve dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Özel'in konuyla ilgili anlaşmazlık yaşadığı kaydedildi. Maliyeti Savunma Sanayii Destekleme Fonundan karşılanacak projeye askerin soğuk baktığı ve uçağın TSK için de uygun olmadığı noktasından görüş belirttiği vurgulandı.
Projenin AKP tarafından iç politika malzemesi yapılmasının SNC firmasını rahatsız ettiği de öğrenildi. SNC'nin kuruculan Eren-Fatih Özmen, geçtiğimiz günlerde, projede bazı pürüzler olduğunu belirterek, "Yüzde 70 yerli üretim şartı ilk aşamada çok güç, ancak 2023'te olabilir. Zaten henüz anlaşma bile imzalanmadı." açıklaması yapmıştı.
EMRE SONCAN - Zaman