İkili havacılık anlaşmaları kapsamında dünyada en fazla noktaya uçuş gerçekleştirilen ülke konumuna gelen Türkiye, bu etkinlikle sivil havacılık ve turizm sektörlerini buluşturan küresel ölçekte bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Bu büyük organizasyon hakkında Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi THY’nin aylık yayın organi Skylife’ın sorularını yanıtladı
ICAO neden Türkiye’yi ikinci kez ev sahibi ülke seçti?
Türkiye, son 13 yılda sivil havacılıkta güzel bir başarı hikâyesi yazdı. Aynı zamanda Türkiye, turizm potansiyeli çok yüksek bir ülke ve söz konusu dönemde atılan adımlarla turizm sektörü de çok büyük bir gelişme gösterdi. Biz SHGM olarak, bu iki başarı öyküsünün bir sembolü olarak Dünya Sivil Havacılık Genel Müdürlerinin katıldığı ICAN etkinliğinin Türkiye’de Antalya’da düzenlenmesini istedik. Bu talebimiz geçen sene Endonezya Bali’de gerçekleştirilen toplantıda kabul edildi ve etkinlik bayrağı bize devredildi. Bu çerçevede, ICAN katılımcılarını 19-23 Ekim tarihlerinde Antalya’da ağırlayacağız.
ICAN 2015'e katılımın hangi düzeyde olmasını bekliyorsunuz? Kaç ülkenin katılması öngörülüyor?
Oldukça geniş katılımlı bir etkinlik olmasını bekliyoruz. Şu ana kadar 84 ülkenin Sivil Havacılık Genel Müdürlükleri katılım teyidinde bulundu. Ayrıca, altı uluslararası organizasyon ve 35 şirket rezervasyon yaptırdı. Bunların hepsini dikkate aldığımızda, 84 ülke ile 800’ün üzerinde delegasyonun katılacağı bir etkinlik olacak. Bu sayıda ülke ve delege, şu ana kadar yapılan ICAN etkinlikleri içinde en büyüğü, yani bir rekor.
Etkinliğin içeriğinden biraz bahseder misiniz?
Konferansa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Feridun Bilgili'nin yanı sıra ICAO Başkanı Dr. Bernard ALIU da katılacak. Açılış töreni, Bakanımızın ve ICAO Başkanı’nın konuşması ile başlayacak ve ardından davetli bakanlar ile ikili görüşmeler yapılacak.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak, son 13 yıldır Türkiye’de havacılıkta yaşanan büyük gelişmeleri davetlilerimize anlatacağız. Ayrıca iki büyük hava yolu taşıyıcımızın üst düzey yöneticileri, kendi şirket hikâyelerini dinleyiciler ile paylaşacak. Terminal işleticilerimiz ise yap-işlet-devret modellerini tanıtma imkânına sahip olacaklar. Dünyada herkesin ilgi odağı haline gelen İstanbul 3. Havalimanı Projesi de toplantıda tanıtılacak. Gerek kamu gerek özel sektörden karşılıklı işbirliği görüşmelerinin yapılacağı bir ortam olacak.
Elbette hepsinden önemlisi ve ICAN toplantısının esas amacı olan ikili havacılık müzakereleri gerçekleştirilecek. Ülkeler arasındaki uçuş haklarının artırılması amacıyla, sivil havacılık otoriteleri arasında müzakere ve anlaşma görüşmeleri yapılacak. Türkiye olarak biz, bu dört günde 60’a yakın ülke ile görüşme yapmayı ve İkili Hava Ulaştırma Anlaşması imzalamayı planlıyoruz. Hava yollarımızın uçabileceği yeni destinasyonlar ve ilave frekanslar almayı hedefliyoruz.
Son 13 yıldaki gelişmelerden bahsettiniz. Bu gelişmeleri kısaca anlatır mısınız?
Türkiye, son 13 yılda sivil havacılıkta imrenilecek işler yaptı. Yolcu sayısını beş kat artırdı. Havaalanı sayısını 26’dan 55’e çıkardı. Hava yollarındaki uçak sayısını 160’dan 458’e yükseltti. 81 ülke ile hava ulaştırma anlaşması var iken bugün bu sayı 164’e ulaştı. ICAN konferansında bu sayıyı 169’a çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye bu dönemde dünyada en fazla ülke ile havacılık anlaşması olan ülke konumuna, hava yollarımız da dünyada en fazla noktaya uçan hava yolları haline geldi. En önemlisi, hava yolunda dünyada bir Türk markası ortaya çıkardı. Havaalanı işleticilerimiz, yer hizmetleri kuruluşlarımız dünyaya açılan şirketler haline geldi. Ülkemiz havacılıkta büyüklük açısından dünyada 194 ülke arasında 30. sıradan 10. sıraya çıktı. Kısaca havacılıkta birinci lige çıktı.
Bu kadar çok ülke ile anlaşmamız olduğuna göre, hangi kıtadan daha fazla katılım var?
En fazla katılım 30 ülke ile Afrika’dan. Türkiye, Afrika’yı kalpten seviyor. Afrika da Türkiye’yi seviyor. Nitekim Afrika’ya en fazla uçan hava yolu Türk Hava Yolları.
ICAO Başkanı’nın da toplantıya katılacağını söylediniz. Ülkemiz ile ICAO arasındaki ilişkiden bahseder misiniz?
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO, havacılığın uluslararası kurallarını belirleyen, ülkeleri denetleyen, bizim de üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler Cemiyeti’nin bir organıdır. Kurucu üyeleri arasındayız. Ancak, 65 yıldır yönetiminde değiliz. Havacılığın 1. ligine çıkmış, bölgesel uçak üretmek için çalışmalara başlamış, sivil havacılıkta dünyada 10. sırada yer alan ve 150 milyon kapasiteli 6 pistli havalimanı projesiyle dünyanın en önemli aktarma ülkesi olarak, ICAO Konsey üyeliğine 2016’da adaylığımızı koymuş bulunuyoruz. Avrupa bölgesinde tanınmış sekiz adaydan biri olarak seçimlere gireceğiz. Pek çok ülkeden üye olma haklılığımız konusunda destek mesajları aldık. İnşallah Türkiye ICAO’da temsil noktasında hak ettiği yeri alacaktır.