Türk Hava Yolları'nın (THY) kamu payının özelleştirilmesine yardımcı olmak amacıyla yeni bir danışmanlık şirketiyle anlaşma imzalandığına ilişkin haberler, geçen hafta basında yer aldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, bu şirket McKinsey Danışmanlık Hizmetleri.
Konunun medyada yer alması üzerine dün Maliye Bakanlığı ve ÖİB birer açıklama yaparak, THY'nin özelleştirileceği iddialarını yalanladı. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, THY A.O. hisselerinin özelleştirilmesine yönelik "Türk Havayolları Satılıyor" şeklinde yapılan haberlerin yansıtmadığı ve THY'deki kamu payının özelleştirilmesi ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığı aktarıldı. Daha önceki danışman şirketle anlaşmanın 3 Mart 2013 tarihinde sona erdiğinin hatırlatıldığı açıklamada "Özelleştirme programında olan şirketlerle ilgili yapılan çalışmalarda idareye yardımcı olmak üzere danışman görevlendirilmesi uzun yıllardır var olan bir uygulamadır. THY sermayesindeki kamu payı ile ilgili olarak idareye yardımcı olmak üzere THY, bağlı ortaklık ve iştiraklerinin global havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler çerçevesinde idari, mali, hukuki durumlarının, maliyet yapılarının analizi, operasyonel performanslarının belirlenmesi, büyüme stratejilerinin, gelişiminin ve faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi, raporlanması ve gerektiğinde özelleştirme stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olmak üzere havayolu sektörüne yönelik teknik bilgi ve tecrübe birikimini haiz bir danışmanlık şirketinden hizmet alınması amacıyla gerçekleştirilen bir çalışmadır" denildi.
Konuyla ilgili bir diğer açıklama da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapıldı. Açıklamada Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına paralel olarak, basında yer alan haberler yalanlanırken, THY hisselerinin özelleştirilmesine yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığı belirtildi.
Maliye Bakanlığı ve ÖİB'in yaptığı açıklamalara karşın, danışmanlık hizmeti sadece bu konularla sınırlı değil.
ÖİB tarafından "4046 sayılı Kanun Kapsamında Danışmanlık Hizmetleri İhalelerinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Yönetmelik"e göre, danışmanlık hizmeti, "Özelleştirme uygulamalarına yardımcı olmak üzere gerekli olan her türlü araştırma, proje işleri, reklam, tanıtım, halkla ilişkiler, mali denetim, stratejik, çevresel, hukuki, idari, mali ve teknik değerleme, gayrimenkul eskpertizi, halka arz, borsada satış gibi sermaye piyasalarında yapılacak her türlü işlemlere aracılık ve yüklenim, depo (hisse senedi saklama) bankacılığı vb. hizmetleri" kapsıyor.
AKP kârlı kuruluşları özelleştiriyor
THY, 2012 yılında 1 milyar 133 milyon lira net kâr elde etmişti. 2012 yılında açılan 32 dış hat nokta ile birlikte uçulan dış hat nokta sayısı 181 'e ulaşırken, uçulan yabancı ülke sayısı da 96'ya yükseldi. İç hatlarla birlikte toplam uçuş noktası 2012 yılı sonu itibariyle, 217'ye ulaşmıştı. Böylece dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketi olan THY, 2011 yılına göre, satışlarını yüzde 26 artışla 14,9 milyar TL'ye esas faaliyet kârını ise yüzde 192 artışla 1 milyar 48 milyon liraya yükseltirken, 19 milyon lira olan net kârını da 1 milyar 133 milyon liraya yükseltti. Özelleştirme süreçlerinde en fazla karşılaşılan olgulardan birisi, kamu kuruluşlarının faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kâr eden kamu kuruluşlarının özelleştirilmesidir. Daha önceki özelleştirmelerde TÜPRAŞ, Erdemir gibi kuruluşlar Türkiye'nin en çok kâr eden kuruluşlarıyken yok pahasına satılmıştı.
1990'DAN BERİ ÖZELLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
1984 yılında kamu iktisadi kuruluşu statüsüne geçen THY, 1990 yılında özelleştirme kapsamına alındıktan sonra yüzde 1,53'lük bölümü özelleştirilerek, Kamu Ortaklığı İdaresi'ne bağlandı. 1994 yılında 4046 sayılı kanun kapsamına alınarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bağlanarak iktisadi devlet teşekkülü statüsüne geçti. 2004 yılında ÖİB'e ait şirket sermayesinin yüzde 23'üne tekabül eden kısmı özelleştirildi. Bununla birlikte THY'deki kamu payı yüzde 75'e düştü. 2006 yılında ise kalan yüzde 75'lik kamu payının yüzde 28,75'i özelleştirildi. Bu özelleştirme ile birlikte, THY sermayesindeki kamu payı yüzde 49,12'ye düştü.
SOL Gazetesi