Tecrübeli hostesimi geri istiyorum
Yemek harika, servis aksak... Tuvalet tıkanıyor, gürültüyle servis arabası çekiliyor, kontrol sağlanamıyor... İngilizce konuşabilen pek yok. THY hosteslerine neler oluyor?
Son zamanlarda yaptığım THY uçuşlarında dikkatimi çekiyor. Hostesler genç ve güleryüzlü fakat serviste ciddi aksamalar, eksiklikler yaşanıyor. Bir kere İngilizceleri epey alt seviyede. Basma kalıp cümleleri bile telaffuz edemeyenler var. Bazıları gerçekten zarafetten, bakımlı görüntüden uzak bir tablo çiziyor. Host sayısı da neredeyse hostesleri geçer oldu. Çoğu asık suratlı, ben niye buradayım der gibi bakıyor. Fiziklerine bakıyorum da kabine alınmaları bile ayrı bir tartışma konusu olmalı!
Hem iç, hem dış hat seferinde iki tuvaletten birinin arızalandığını ve insanların, uçak inme anonsu yaparken ayakta beklediğine yakın zamanda tanık oldum. Servis arabalarındaki eksikler bir türlü bitmiyor, paldır küldür bir tarz hakim olmuş...
YEMEĞE ÖZENLE İŞ BİTMEZ
Havacılığın piri Uğur Cebeci, geçen hafta “Ah nerede o eski THY hostesleri” diye kabindeki kontrolsüzlüğü gayet şık biçimde eleştirince, bahsettiğim sorunların bireysel olmadığını anladım. Bilmem THY bu konuda önlem alacak mı? Çünkü yemek kalitesine ve büyük yatırım yapılarak alınan uçaklara gösterilen titizlik, kabin ekibine gösterilmiyor.
Niyetim tüm THY hosteslerini rencide etmek değil; elbette işlerini mükemmele yakın yapanlar var. Ancak genel anlamda bazı sorunlar daha sık dile getiriliyorsa, standartları tutturamıyorsunuz demektir.
Yolcu olarak atıp tutmak kolay, peki bu işin profesyonellerinin yorumu nedir?
İki eski THY hostesi ile görüştüm. İkisi de kendi istekleriyle ayrılmış, yani THY’nin ‘zorla emekli ettiği’ hosteslerden değil. Biri başka bir iş yapmaya karar vermiş, diğeri başka bir havayolunda kabin amiri olarak görevli. Artık yolcu olarak THY uçağına biniyor ve kalitede bir düşüşün yaşandığını üzülerek doğruluyorlar.
HOSTES A: O DÖNEM BİTTİ
1996’da THY’ye girmiş hostes A. Şimdi dünyaca ünlü başka bir havayolunda, mesleğinin zirvesinde. ‘Aldığım servis eğitimini hala unutamıyorum, çok şanslıy-mışım’ diyen A, en önemli problemin erken yaşta emekli edilen hostesler olduğunu vurguluyor: “O zamanlar uçmak önemliydi. Çok iyi kolejlerden mezun, iyi aile kızları hostes olmak isterdi. Artık bu işe burun kıvırıyorlar.” Uçuşlar sıklaştıkça, hostesliği cazip kılan şartların değiştiğini, bu işe başvuranların işe gelip geçici olarak baktıklarını söylüyor A: “Erken emekli edilen hostesler büyük kayıptır. Onların tecrübesi ve bilgisi şimdiki gençleri katlar.”
BİR YILLIK HOSTES UZUN UÇAMAZ
Tam 20 yıl hostes, kabin amiri ve kontrolör olarak çalışmış Hostes B. Bugün efsane hostesler arasında anılıyor. Beş yıl önce THY’den ayrılmış, artık yolcu olarak TK uçağına biniyor. THY’nin 45 yaşındaki hostesleri emekli etmesinin en büyük sorun olduğunu belirterek başlıyor: “Diğer havayollarına bakın, 50, 55, hatta 60 yaşında bu mesleği sürdürüyorlar. Neden? Çünkü tecrübelerinin doruk noktasındalar. Servisi bırakın, acil durumda ne yapılacağını en iyi onlar bilir.”
Zamanında beş yıllık uçuş tecrübesi olmayanın uzun uçuşta görevlendirilmediğini, şimdiyse bir veya iki yıllık hosteslerin yurtdışı uçuşunda görev aldığını söyleyen B, terfi sayılan bu durumun da ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Sizi bilmem ama ben, işin profesyonellerinden bu detayları duyunca hem üzüldüm, hem de ürktüm...
ACİL DURUM EĞİTİMİ EKSİK
Hostes A, THY’nin ‘casus yolcu’larla ve eğitim kalitesini artırarak sorunları çözebileceğine inanıyor.
- Ben makyajımı düzeltmek üzere üç kez tuvalete yollandığımı hatırlarım. Böyle bir kontrol artık kalmadı.
- Kızların kalitesi düştü. İngilizce yazılı sınavında eskiden 80’in üstünde almak gerekirdi, şimdi bu 60’lara kadar düştü diye duyuyorum. Sözlüye hiç dikkat edilmiyor zaten.
- En önemli sorun, emergency dediğimiz acil durum eğitiminin diğerlerine göre zayıf olması.
- THY ile uçarken bazen trolleyi nasıl getirdiklerini, yolcuya nasıl davrandıklarını gördükçe kahroluyorum. Ama bazen de kabini çok güzel idare edenlere rastlıyorum.
- Bir havayolu şirketinin CEO’su bizzat uçup denetliyor. THY ancak rapor tutacak ‘casus yolcu’larla ekibini denetleyebilir.
- Bir host, “Alkol servisi yapmayacağım” diye kabin amirine çıkışmıştı. Amir, durumu rapor ettikten sonra uzaklaştırıldı.
- Yurtdışı uçuşu yaptım, gıcır gıcır bir uçakla. Business Class’ta oturan yolcunun koltuğu bozuktu! Böyle bir şey dış hat uçuşunda kabul edilemez.
İŞ OLARAK GÖRMÜYORLAR
Hostes B’ye göre yeni nesil, hostesliğe geçici bir iş gibi bakıyor:
- Manikürsüz, saçı başı dağılmış bir görüntü kabul edilemez. Bir gömlek ve fular bir kez giyilebilir.
- Bazı uçuşlarda host sayısı hostesi geçiyor. Mutlaka denge olmalı.
- Eskiden hostesler amirden çekinir, efendimsiz konuşmazdı. Kural budur, yoksa kontrolü kaybedersiniz. Şimdi amirler memurlardan korkuyor!
- Bu işin standartları belli. 12 günlük first class eğitimi şimdiki gibi iki günde bitiremezsiniz.
- Trolley çekilirken yolcu rahatsız edilmez, dürterek uyandırılmaz.
Mehveş Evin-Milliyet