İşte Dibek’in soruları ve Şimşek’in cevapları:
Turgut Dibek: Sayın Bakanım, ben Türk Hava Yolları greviyle ilgili bir soru sormak istiyorum çünkü grev başladığında sizin de açıklamanız vardı “Bu grevi kabul edemeyiz” diye. Dün Türk Hava Yolları çalışanları Meclise geldiler, tüm gruplarla görüştüler, niye greve gitmek zorunda kaldıklarını anlatmaya çalıştılar.
Şimdi, sizin açıklamanıza baktığımızda diyorsunuz ki: “Türk Hava Yolları çok önemli bir hizmet veriyor, turizm olsun, ulusal güvenlik, ekonomi.” Buradan şunu değerlendirmek gerekmiyor mu: Yani bu hizmeti üreten çalışanların emeği de önemli değil mi?
Niçin greve gitmek zorunda kaldılar, bu değerlendirilmeden suçlandıklarını görüyorum ben. Ki konuyu derinlemesine de incelemeye çalışıyorum. Onların kazanılmış haklarının, bu 23’üncü Dönemdeki toplu sözleşmeyle ortadan kaldırıldığını onlar da söylüyor; ki bir gerçek. Bir uzlaşma, bir iş barışı, iç barışı Türk Hava Yollarında sağlamayı düşünüyor musunuz, bu konuda bir katkı verecek misiniz?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Dibek’in sorusuna şu yanıtı verdi:
“Tabii ki emek önemli, yani bunda tereddüt yok değerli arkadaşlar. Türk Hava Yollarında çalışan kardeşlerimizin de emeğinin takdir edilmesi ve varsa sorunlarının çözümüne… Ama burada benim söylemim şuydu, bunu ben samimi olarak söyledim: Türkiye’de turizm gerçekten çok önemli bir sektör, ben “ulusal güvenlik” derken bunu kastettim, çünkü tam yaz sezonuna girerken Türk Hava Yollarında ciddi bir sıkıntı gerçekten Türkiye’yi ağır yaralayabilir. Tabii ki biz de sorunun şirketin çalışanlarıyla uzlaşma içerisinde çözülmesini o anlamda arzularız, tarafıyız. Dolayısıyla, sorunları görmezlikten gelme diye bir yaklaşım olmaz ama bu sorunları gerçekten Türkiye’de ciddi tahribat yaratacak bir yaklaşımla ortaya koymak da tabii ki doğru bir yaklaşım olmaz.”
Turgut Dibek’in “Sayın Bakanım, öteleniyor. Ama bakın, yasaya aykırı olarak eleman alınıyor. Grev uzadıkça uzayabilir yani beş yıl da sürer, üç yıl da sürer, önemli değil, yerine elemanlar alınıyor şu an. Uzlaşılsın o zaman” şeklindeki cümlelerine, Maliye Bakanı Şimşek, “Dediğim gibi, prensip olarak bu sorunların masada çözülmesi ülkemiz açısından, ülkemizin çıkarları açısından tabii ki önemlidir. Yani bir uzlaşma söz konusu olursa tabii ki verebileceğimiz katkıyı bizim vermemiz söz konusudur” diye cevap verdi.