Test aşamasının ilk fazı tamamlanan sistem, bu yıl 50.’si düzenlenen Paris Air Show’da, bir Airbus A320 uçağı üzerinde, sektör ve havacılık meraklılarına tanıtıldı. EGTS sistemi tam olarak kullanılmaya başlandığında, havayolu şirketlerine 2016 yılından itibaren uçuş başına %4’e kadar yakıt tasarrufu imkanı sağlarken, emisyon salınımını ve havalimanındaki gürültü katsayısını da düşürecek.
EGTS sisteminin geliştirme çalışmaları kapsamında, Honeywell ve Safran ile Air France arasında, bir mutabakat anlaşması da imzalandı. Anlaşma Air France’a, filosundaki uçaklarda sistemin denemelerini gerçekleştirerek, teknik, operasyonel ve mali avantajları konusunda analiz imkanı sağlayacak. Şirket buradan elde ettiği sonuçları, sistemin daha da geliştirmesi amacıyla, Honeywell ve Safran’la paylaşacak.
Honeywell ve Safran’ın ortak girişimi olan EGTS International tarafından geliştirilen Elektrikli Yeşil Taksi Sistemi, uçaklara taksi süresince, kendi elektrik güçleriyle, “hibrid” tarzda bir itme gücü teknolojisi getiriyor. EGTS sistemi, düşük hızlarda elektrik motorunun gücünü kullanan hibrid otomobillerde olduğu gibi, uçakların taksi süresince ana motorlarını kullanma ihtiyacını belirgin ölçüde düşürürken, bu sayede uçuş başına yakıt tüketimini %4’e kadar azaltıp havayolu şirketlerinin operasyonel verimliliğine önemli katkı sağlayacak.
EGTS aynı zamanda, taksi süresince motor gürültüsü ve karbon emsiyon salınımının da azalmasına imkan tanıyarak, uçakların çevre performansını artıracak. Sistem havalimanlarındaki kapı ve pist yoğunluğuna katkı sağlarken, uçakların daha çabuk boşlatılmasına ve dolayısıyla yer hizmetlerinin hızlanmasına da olanak tanıyacak. Havalimanı işletmecileri ve havayolu şirketlerinin büyük ilgisini çeken EGTS sisteminin, 2016 yılında pazara sunulması planlanıyor.
Uçakların ana motorları, temel olarak uçuş için optimize edildiğinden, yerde taksi yaptığı süre boyunca, orantısız düzeyde yakıt harcıyor. Bir kısa veya orta menzilli uçak, günde ortalama 2,5 saat yerde taksi yapıyor ve bu süre boyunca 1.270 kilograma (1,4 ton) yakın yakıt harcıyor. Bu kapsamda; Honeywell ve Safran’ın yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda, EGTS kullanacak bir uçağın, aynı süre içinde 600 kilograma kadar yakıt tasarrufu sağlayabileceği tahmin ediliyor.
EGTS, uçağın Yedek Güç Ünitesi’nden (APU) beslenen iniş takımlarındaki elektrik motorları sayesinde, kendi kendine push-back yapıp, daha sonra, kapı ile pist arasında taksi yapabilmesini sağlıyor. Uçağın EGTS sistemi ile donatılmış her bir tekerleği elektromekanik bir aktüatör ile teçhizatlandırılırken, güç elektroniği ve sistem kumandaları, pilota uçağın hızını ve yönünü rahatlıkla kontrol etme imkanı tanıyor. Sistem, düşük yakıt tüketimine ek olarak, motor ve fren aşınmaları ile, pist üzerinde motor tribünlerinin çalışırken yabancı maddelerden zarar görme riskini de azaltıyor.
Elektrikli Yeşil Taksi Sistemi’nin ilk geliştirmeleri, Honeywell ve Safran’ın dünya genelindeki 13 ayrı tesisinde konuşlanan 200’ün üzerinde mühendis tarafından yapıldı. Komponent sistemleri ve uçak test programları için, 7 ayrı test merkezinde, 3.000 saatin üzerinde test gerçekleştirildi. Yer manevra testleri için, Toulouse’da, Honeywell ve Safran ortak girişimi tarafından satın alınan bir Airbus A320 uçağı kullanıldı.