General Electric şirketinin operasyonel birimi olan GE Havacılık tarafından geçen yıl başlatılan, yüksek maliyetli ve dünyada nadir bulunan rhenium elementinin geri dönüşümünü amaçlayan program kapsamında Türk Hava Yolları uçaklarına ait küçük parçalar, GE Havacılık tarafından rhenium içeren nikel süper alaşımlarından yüksek basınç türbinleriyle plakalara dönüştürülecek.
Materyeller, HPT plaka imalatında yeniden kullanım için temizlenecek ve sıkıştırılacak. GE Havacılık'ın İkmal Destek Genel Müdür Yardımcısı Scott Ernest, THY'nin programa dahil olmasıyla ilgili "Program müşterilerimizin ve aynı zamanda GE Havacılık'ın, malzeme akışına yardımcı olacaktır. Türk Hava Yolları gibi bazı müşterilerimiz için malzeme atığı maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacağı gibi, çevresel etkinliklerini de destekleyecektir.. GE için az bulunan ve maliyetli olan rhenium elementi ihtiyacımızı azaltacaktır" dedi.
GE Havacılık, parça geri dönüşüm programını geçen yıl kendi bakım onarım merkezinde rhenium maliyetini azaltma çalışmaları için başlatmıştı. Bu program öncesi, paslanmaz çelik endüstrisinde kullanım için yeniden dönüştürülen küçük malzemeler imalatçılara satılıyordu. Bu yıl program, GE Havacılık'ın ticari ve askeri müşterilerine göre genişletildi. Bu sayede 2008 yılında rhenium ihtiyacının yüzde 10 düşürüleceği tahmin edilmektedir. Söz konusu proje, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgeli THY Teknik A.Ş. tarafından gerçekleştirilecektir. THY'nin yüzde 100 sermayedarı olduğu Teknik A.Ş Genel Müdürü İsmail Demir, programa dahil olmaktan ve bu çevre dostu projeye öncülük etmekten gurur duyduklarını ifade ederek "Bu adım, Türk Hava Yolları'nın geleneksel çevreye hassas yaklaşımını ve ekolojik mirası koruyarak karşılıklı kazanç sağlayan projelerde yer alma isteğini kanıtlamaktadır" diye konuştu.