Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulunca üyelere yapılan duyuru ile THY A.O 23. Dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri için resmi çağrının işverene 23 Ocak 2012 tarihinde yapılacağı bildirildi. Ayrıca sendika duyurusunda, üyelerden gelen talepler ve anket sonuçlarının değerlendirilerek işverene iletilecek toplu iş sözleşme tekliflerini de üyenin bilgisine sunduğunu açıkladı. Üyeler ön taslakla ilgili görüş ve önerilerini sendika Genel Merkezine, Şubelere veya temsilciliklere iletebilecekler.
Hava-İş Sendikasının konuyla ilgili duyurusu şöyle:
“Değerli Üyelerimiz;
THY A.O 23. dönem toplu iş sözleşmesi yasal 60 günlük görüşmelerin başlaması ile ilgili sendikamız 23 Ocak 2012 tarihinde işvereni resmi olarak görüşmelere çağıracaktır. Bu çağrı sonrası taraflar görüşmelerin başlayacağı yer gün tespitini yaparak görüşmelere o tarihte resmen başlayacaklardır.
Bu çağrı öncesi siz üyelerimizden gelen talepler, anketlerle belirlediğimiz görüşler ve geçen dönem yaşadığımız önemli sorunlar ve yeni gelişmeler değerlendirilerek oluşturduğumuz yeni dönem toplu iş sözleşmesi tekliflerimizi sizlerin bilgisine sunuyoruz. Bu ön taslakla ilgili üyelerimiz görüşlerini Genel Merkez, Şube, ve sendika temsilcilerine iletebilirler.
Sendikamız dönemsel olarak temel sorunlarda, üyelerimizin ortaklaştığı konularda değişiklik taleplerinde bulunmuştur. Kazanılmış haklarımızın korunması konusunda hiçbir geri adım atılmaması üyelerimizin temel talebi olarak ortaya çıkmaktadır.
Ücret konusunda işverenin itirazı nedeniyle geciken süre 1 yılı aştığı için zam sistemi olarak 1. yıla 01.01.2011 den geçerli skala şeklinde zam önerilmiştir. Bu zamla kıdem ve iş/uçuş tazminatlarına ayrı ayrı seyyanen 90TL +%12 oranında zam talep edilmiştir. İkinci yıl 1. Altı ay %6 ikinci altı ay %5 zam, geriye doğru enflasyon korumalı sistemle önerilmiştir. Aynı zamlar Vardiya primlerine de uygulanacaktır. Sendikamızın ücret politikası reel ücretlerde artış sağlayan ve sektörümüzün niteliğini dikkate alan bir yaklaşım şeklinde olmuştur. Dünya kalitesinde hizmet üretiyorsak, bunun karşılığını taleplerimizi de ortaya koyacağız.
Geçen dönem kurulması gereken kıdem kayıpları ile ilgili Komisyon işverence çalıştırılmadığı için, bu dönem kıdem kayıpları açık olarak belirlenen PT ve Belirli süreliden geçen üyelerimizin sorunlarının çözümü ile ilgili düzenlemede bulunulmuştur. Yine iş gruplarında A1’den A harfine geçiş 2.5 yıldan 2 yıla düşürülerek önerilmiştir. Ayrıca THY Teknik A.Ş’den THY A.O’ya devredilen üyelerimizin bu şirketten gelişlerdeki ücret dâhil tüm hakları saklı olarak düzenleme yapılmıştır. Sosyal yardımlar anketlerde belirlenen ortalama taleplere göre belirlenmiştir. Eğitim yardımı yeni madde olarak düzenlenmiştir.
Özellikle iş güvencesi ile ilgili işverene karşı caydırıcı tedbirler alınması, işlerin alt işverenlere (Taşeronlara, geçici iş ilişkisi ile diğer firmalara) devri ile ilgili oluşan sorunların en aza indirilmesi, işverenin Bakanlık Müfettişlerince tespit edilen toplu iş sözleşmesi ihlalleri ile ilgili (Maaş ve İkramiye tarihleri, yıllık ücretli izinler) çözmediği sorunlar konusunda düzenlemeler yapılmıştır.
Saklı haklar ve Yönetmelik değişiklikleri ile ilgili işverenin tek taraflı ihlallerini önleyici düzenlemeler yapılmıştır. Üyelerimizin kendi rızaları dışında işyeri, görev değişiklikleri ve tayinlerle ilgili kendi talebi olursa alternatif olarak kullanabildiği ikale sözleşmesinin şartları üyelerimiz lehine yeniden düzenlenmiştir.
Disiplin Kurulunda işverenin oy çokluğu ile karar alınmasının önlenmesi, Uçuş Değerlendirme ve Kabin Ekibi Değerlendirme Kurullarında sendikamız yetkililerinin imza hakkı ile temsil edilmesi yeniden düzenlenmiştir.
Uçucu ekiplerle ilgili dönemsel sorunlarla ilgili 99. Maddede önemli değişiklik talepleri oluşturulmuştur. Uçucu ekiplerin işyerine getirilip götürülmesi, RM görevleri ile ilgili sınırlama, uygun tesisi ve ev nöbetinin uçuş görev süresinden sayılması, konaklama meydanında 12 saat dinlenme sağlanması, ER’da 24 saatlik konaklamaların kaldırılması, tüm BI’ların sonrasında yerel saatle 08.00 den sonra görev verilmesi, ücret kesintilerinin kesin olarak belirlendikten sonra yapılması, Gün ve Gece tanımının yerel saat olarak belirlenmesi, Kokpite 115, Kabinde 130 Saat üstü USG (mesailere) de birim saat bazında ücret ödenmesi, vb birçok konu düzenlendi.
Ayrıca pilot üyelerimizin yıllardır işverence yapılan görüşme ve yazışmalarda çözümlenemeyen tip değiştirme, intibak, kıdem sıralama vb idari sorunları ve tüm iş grupları içinde sadece bu grupta uygulanmayan iş/uçuş tazminatlarında 2 yılda kademe ilerlemesi sisteminin pilot üyelerimize de uygulanması konusunda düzenleme yapılmıştır.
Sendikamızın talepleri web sayfamızda sizlerin incelemesine sunulmuştur. Toplu İş sözleşmesi prosedüründe görüşmeler başlasa bile sendikanın talepleri ile ilgili değişiklik veya yeni talep sunma hakkı saklıdır.
Yeni dönemin kazanımlarla sonuçlanacağına inancımız tamdır. Saygılarımızla
Birlikte ve Birlikle Kazanacağız.
HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU”