Sosyal ve Özlük İşleri Müdürü Beyza Kaya ve Personel Başkanı Ömer Faruk Öztürk tarafından imzalanan yazılı bildirimlerde; “Üniteniz tarafından hizmetinizden istifade edilemediği belirtilmektedir. 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca iş sözleşmenizin feshedilmesi düşünülmektedir. Konu hakkındaki savunmanızın iş bu yazımızın tebliğinden itibaren 5 iş günü içinde tarafımıza verilmesi hususunu rica ederiz” deniliyor.
İş Kanunu gereği; hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan bir işçinin iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili feshedilemeyeceğinden, bu bildirimlerin, fesihten önce yasal prosedüre uymak ve haksız olarak yapılacak fesih işlemlerine haklılık kazandırmak, kılıf uydurmak amacıyla yapıldığı iddia ediliyor. Bu yolla yaklaşık 250 THY çalışanının iş akdinin feshedilebileceği, ileri sürülüyor.
İş akdi feshedilen çalışanların, fesih bildiriminin kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açarak göreve iade talep edebilecekleri, bu süre içinde dava açmayanların haklarını kaybedecekleri öğrenildi. Göreve iade davasını kazanan işçilerin göreve başlatılmaması halinde en az 4 aylık, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminata hükmedilebilecek. Ayrıca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş ücret ve diğer haklarının ödenmesine de karar verilebilecek.
Daha önce sadece emekliliği gelen personelin iş akdinin feshi yoluna gidildiği, işçiler tarafından açılan göreve iade davalarının tamamının kazanıldığı ve bu işçilere çok yüksek miktarda tazminat ödendiği biliniyor. Ancak bu defa, emeklilik süresi dolmayan çalışanların da iş akdinin feshedileceği, özellikle TİS aşamasında sendikadan yana olanların, “evet” oyu kullananların topun ağzında olduğu söyleniyor.