Türkiye'nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi her geçen gün gösterdiği gelişmelerle göz dolduruyor. Üniversite, bünyesinde bulunan 77 adet son teknoloji donanımlı uçak ile Türkiye'nin havacılık eğitiminde en büyük filoya sahip. Yerli uçak üretimine başlamaya hazırlanan Türk Hava Kurumu Üniversitesi, yakında ilk yerli "insansız hava gemisi"ni faaliyete geçirecek. Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ile üniversitenin hedeflerini konuştuk. Üniversitelerinin ABD'deki Vaughn College ile işbirliği yaparak çift diploma vereceğini ifade eden Ban, kendi üniversitelerinin de dünyadaki 37 havacılık ve uzay üniversitesi arasında en iyi fiziki şartlara sahip okul olduğunu belirtti.
"KALDIĞIMIZ YERDEN..."
Üniversitenin hedeflerini anlatan Ban, sloganlarının "Kaldığımız yerden..." olarak belirlendiğini söyledi. Türkiye'nin uçak üretiminin arabadan önce başladığını ancak 1950'li yıllarda durduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban, uçak üretimini üniversite olarak yeniden başlatacaklarını kaydetti.
HEDEFİMİZ UZAY ARACI ÜRETMEK
Uçak'tan daha çok "uzay araçları" üretimini hedeflediklerini dile getiren Prof. Dr. Ünsal Ban, sözlerini şöyle sürdürdü: Biz bir yıl sonra kendi uçak tasarımlarımızı geliştirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz de uzay araçları üretmek. Mesela bir süre sonra pilot ihtiyacı azalınca ne yapacaksınız? İşte biz sadece pilot değil hava araçlarını kullanabilen insanlar yetiştireceğiz. Buna "Türkonot' da diyebilirsiniz"
MEHDİ EKER PİLOT OLDU
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ndeki yüksek lisans eğitimini tamamlayarak pilotaj diplomasına sahip oldu. Eker, "Hayalimi gerçeğe dönüştürdüm" dedi.
Yaşar ÖZAY-SABAH