1925 yılında kurulan Türk Hava Kurumu, üniversite kurma çalışmalarını 2010 yılında başladı. Bu hedef doğrultusunda yapılan bir dizi çalışma ile Üniversitenin kuruluşu için yasal altyapı hazırlandı ve yasa, 3 Mart 2011 tarih 6114 sayılı kanunun ek 139 uncu maddesi ile 27863 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu tarihten itibaren üniversitenin kurulma çalışmaları başlatıldı, öncelikle akademik ve idari kadroların oluşturulması, akademik müfredatların hazırlanması ve diğer eğitim-öğretim olanaklarının yapılandırılması konusunda yoğun bir çalışmaya girildi. Tarihsel süreçte Türk Hava Kurumu (THK) ile başlayan havacılık çalışmaları ülkemiz gençlerine üniversitede okuma olanağı sağlanmasıyla bir adım daha ileri götürülerek Milletin kurumu olma noktasında ülkemiz yükseköğretimin önemli bir parçası haline getirildi.
Havacılık ve Uzay Bilimleri Alanında İlk İhtisas Üniversitesi
Havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ihtisas üniversitesi olarak kurulan Üniversite bu özelliği ile diğer üniversitelerden oldukça farklı bir konuma sahip.
THK ve 86 Yıllık Entellektüel Birikim
THK’nın, 86 yıllık entellektüel birikimi, uçuş, bakım ve onarım alanlarında eğitimli ve üstün nitelikli personele bunun yanısıra uçak, hangar, simulatör, havalanı ve pistler gibi güçlü fiziki altyapıya sahip olması, yeni kurulan üniversiteyi farklı kılan diğer özellikleri…
SANAR
SANAR (Sanayi Araştırmaları) modelinin temel işlevi, öğrencilere lisans eğitimleri boyunca belirli zamanlarda devam ettiği programla ilgili olmak üzere bir sanayi ya da ticari kuruluşta iş deneyimi kazandırabilmek… THK Üniversitesi öğrencilerine kuramsal eğitimin yanısıra uygulama olarak da kendilerini geliştirmeleri için olanaklar sunuyor. Öğrenciler SANAR ile 4 yıllık lisans eğitimleri boyunca aldıkları kuramsal bilgileri pekiştirebilmek için 1. 2. ve 3. sınıfın sonunda deneyim kazanacakları bir kuruluşta mesleki alanlarına yönelik uygulama yapacaklar.
SANAR uygulama süresi her akademik yıl için 40 iş günü olmak üzere toplam 120 iş günü. Öğrenciler bu sayede, mezun olduktan sonra içinde bulunacakları iş ortamlarının farklı dallarında henüz lisans eğitiminin içindeyken bilgi ve deneyim sahibi olacaklar, işverenle tanışma fırsatı ve sahip oldukları bilgi ve becerilerini onlara gösterme şansı elde edecekler.
SANAR modeli ile THK üniversitesi mezunları THY, TAI, TEI, ASELSEN, HAVELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK-SAGE ve UZAY, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Daire Bşk., Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait ikmal, bakım ve onarım merkezleri, Pegasus, İzair, Onur,Sky line, TAV, LİMAK, ÇELEBİ gibi özel havayolu işletmelerinde ya da kendilerinin önereceği firmalarda SANAR eğitimlerini yaparak kuramsal eğitimlerini iş deneyimi ile birleştirip rakiplerinden daha donanımlı olarak iş hayatına başlayacaklar.
Çift Diploma
THK Üniversitesi’nin Amerika’daki dünyanın havacılık ve uzay alanında en saygın ve önde gelen üniversitelerinden biri ile yapacağı anlaşma sayesinde öğrenciler iki yıl Ankara Etimesgut Kampüsü’nde, iki yıl da Amerika'daki Üniversitede okuma şansına sahip olarak çift diploma alabilecekler.
Enstitü, Fakülte ve Bölümler
Üniversite bünyesinde Hava Ulaştırma Fakültesi, İşletme Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi olmak üzere 4 adet fakülte bulunuyor. Hava Ulaştırma Fakültesi’nde Hava Trafik Yönetimi ve Pilotaj, İşletme Fakültesi’nde Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Lojistik Yönetimi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde Uzay Mühendisliği, Uçak Mühendisliği ve Astronomi, Mühendislik Fakültesi’nde ise Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri yer alıyor.
THK Üniversitesi’nde Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere 3 adet enstitü de bulunuyor. Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nde Uzay Mühendisliği, Uçak Mühendisliği ve Astronomi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme alanlarında lisansüstü eğitim verilecek.
Pilotaj Bölümü
2011-2012 akademik yılı için Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj Bölümü’ne MF-4 puan türüyle 12 burslu, 48 ücretli olmak üzere toplam 60 öğrenci alınacak. Pilotaj programı Ankara Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj Bölümünde uygulanmakta ve bu programa kayıt olan öğrenciler Ankara Etimesgut Türkkuşu Kampüsünde öğrenim görecekler. Pilotaj programı Ankara Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj Bölümünde uygulanmakta ve bu programa kayıt olan öğrenciler Ankara Etimesgut Türkkuşu Kampüsü ve Ankara Akköprü Kampüsü’nde öğrenim görecekler.
Aday öğrencilerin, 06.06.2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1)” nin 24. Maddesinde belirtilen öğrenci pilot lisansı için müracaatlarda aşağıda listelenen şartları karşılıyor olması gerekmekte:
a) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) veya SHGM tarafından yetkilendirilen havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak ve sağlık sertifikasında, tek pilota sertifikalı uçaklarda sorumlu pilot olarak uçmasına engel kısıtlama bulunmamak.
YETKİLİ HASTANELER:
Alman Hastanesi - Taksim - İSTANBUL
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi - ANTALYA
Başkent Üniversitesi Hastanesi - ANKARA
Doğan Hastanesi - Küçükçekmece - İSTANBUL
Eskişehir Asker Hastanesi - ESKİŞEHİR
Etimesgut Asker Hastanesi Asker Hastanesi Baştabipliği - ANKARA
Güzelyalı Asker Hastanesi Asker Hastanesi Baştabipliği - İZMİR
Memorial Hastanesi - İSTANBUL
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi - SAMSUN
V.K.V Amerikan Hastanesi - İSTANBUL
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi - İSTANBUL
TAPDİ Buca Tıp Merkezi - İZMİR
Özel Hisar Intercontinental Hastanesi - İSTANBUL
b) Cumhuriyet Başsavcılıklarından alınacak arşiv kayıtlı Adli Sicil Belgesi.
Pilotaj bölümünde Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO (International Civil Aviation Organization), Avrupa Havacılık Standardı JAR-FCL (Joint Aviation Requirements for Flight Crew Licensing) ve ulusal gereklilikler doğrultusunda sürdürülen eğitimin sonunda öğrenciler ATP(A) (Airline Transport Pilot)-Havayolu Nakliye Pilotu kredisinde CPL(A) (Commercial Pilot License)-Ticari Pilot lisansına ve IR(A) (Instrument Rating)-Aletli Uçuş Yetkisi lisansına sahip pilotlar olarak mezun olmaktadırlar. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu kıstaslara göre ticari bir uçakta pilot yardımcısı olabilmek için fiilen en az 207 saat uçmuş olmak gerekmektedir. Bu kapsamda THK Üniversitesi pilotaj öğrencilerine 260 saat uçuş imkânı vermektedir.
“Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1)” çerçevesinde, öğrenim süresi içerisinde, öğrencinin pilotluğa elverişsiz duruma gelmesinden ötürü ortaya çıkacak tüm hususlardan öğrenci sorumludur. Bu durumda öğrencinin başka bir bölüme intibakı yapılır.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü
2011-2012 akademik yılı için İşletme Fakültesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü’ne TM-1 puan türüyle 12 burslu, 48 ücretli olmak üzere toplam 60 öğrenci alınacaktır. Program Ankara İşletme Fakültesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümünde uygulanmaktadır ve bu programa kayıt olan öğrenciler Ankara Etimesgut Türkkuşu Kampüsünde öğrenim görürler.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü’nde Türkiye’de en hızlı büyüyen sektörlerden birisi olan havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu uzman ve yönetici adayları yetiştirilecektir. Programın (ve devamı olan MBA programının) tasarımı, mezunlarının diğer alanlarda da başarılı bir kariyere sahip olmasını sağlayacak özellikleri de içermektedir. Sivil Hava Ulaştırma işletmeciliği programı, dünyanın en önemli eğitim kurumlarındaki standart işletme eğitim programlarının öğrencilere kazandırmayı hedeflediği temel bilgilerin hepsini kapsamakta, bununla birlikte havacılık sektöründe uzman ve yönetici olarak görev yapabilmek için gerekli olan sektöre özel bilgi ve becerileri de içermektedir.
Öğrenim Dili ve Yabancı Dil Öğretimi
Üniversitede dersler Türkçe ve İngilizce olmak üzere karma olarak verildiğinden İngilizce Hazırlık Sınıfı zorunlu. İngilizce Hazırlık sınıfındaki İngilizce eğitim–öğretiminin amacı; lisans programlarına yeni kabul edilen öğrencilerin İngilizcenin temel kurallarını öğretmelerini, İngilizce kelime haznelerini geliştirmelerini, İngilizce olarak okuduğunu ve duyduğunu anlayabilmelerini ve kendilerini İngilizce olarak sözlü veya yazılı olarak ifade edebilmelerini sağlamak.
Öğretim Ücretleri
Üniversitenin 2011-2012 akademik yılı öğretim ücretleri Pilotaj Bölümü için yıllık 27.500 TL + KDV (%8)’ dir. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü için yıllık 17.500 TL + KDV (%8), İngilizce Hazırlık Sınıfı için yıllık 15.625 TL + KDV(%8) olarak belirlenmiştir. Öğretim ücretindeki olası yıllık artışlar, bir önceki yıla göre tüketici fiyatlarındaki artış (TÜFE) ile sınırlı tutulacaktır.
Burs olanakları
2011-2012 akademik yılı için Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj Bölümü’ne MF-4 puan türüyle 12 burslu ve İşletme Fakültesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü’ne TM-1 puan türüyle 12 burslu olmak üzere toplamda 24 burslu öğrenci alınacak.
Burs, sadece öğrenim ücretinin tümünü kapsamaktadır. Burslar, İngilizce Hazırlık Programında geçirilebilecek süreyi de kapsamakta olup, öğrenci yerleştirildiği programdaki öğrenimine başarılı olarak devam ettiği sürece sağlanacak. Burada sözü edilen “öğrenim ücreti” bursu, sadece kılavuzda “Burslu” öğrenci alınacağı belirtilen programlara yerleştirilen öğrencileri kapsıyor.
Lisans programı sürecince genel akademik ortalaması 4 üzerinden 3,5 olan öğrencilere de kontenjanlar dahilinde öğrenim bursu sağlanıyor.
Çift Anadal ve Yandal Programları
Öğrencilere belirli başarı şartlarını sağlamaları durumunda çift anadal ve yandal olanağı bulunuyor.
Kampüs Olanakları
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Ankara, İzmir ve Eskişehir olmak üzere 3 farklı şehirde 4 kampüs üzerine kurulmuş. Ankara’da Akköprü ve Etimesgut, İzmir’de Selçuk ve Eskişehir’de İnönü kampüsleri yer alıyor. Üniversitenin 2 havaalanı (Etimesgut-Ankara ve Selçuk-İzmir), ILS (instrument landing system) cihazlı iki operatör kulesi (Etimesgut-Ankara ve Selçuk-İzmir), 67 uçak ve 6 hangar (uygulama laboratuvarı olarak kullanılmak üzere) kapasitesi ile Havacılık ve Uzay konusunda Türkiye’nin havacılık eğitim olanakları açısından en gelişmiş altyapısına sahip…
Buna ek olarak, öğrencilerin iş dünyasını tanımaları ve kendilerini de iş dünyasına tanıtma fırsatı yakalamaları için kurulmuş olan SANAR merkezi ve kendini geliştirmek amacıyla üniversite dışından çeşitli programlara katılmak isteyen kişilere eğitim düzenleyen YAGEM (Yaşam Boyu Gelişim Merkezi) Ankara Türkkuşu kampüsünde bulunuyor.
Ayrıca kampüslerde konferans salonu, spor salonu, kütüphane, sağlık hizmetleri merkezi ve gezinti alanları yer alıyor.