Amerikan Sikorsky, yeni projelerle Türkiye’yi helikopter yedek parçasında üretim merkezi yapacak. Helikopterler için mekanik, aviyonik ve pilot eğitimi okulu açılacağını açıklayan Sikorsky’nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, “Bu okulda yabancı pilotlar da eğitim alacak” dedi.
Türkiye’nin 3.5 milyar dolarlık 109 genel maksat helikopteri ihalesini kazanan Amerikan Sikorsky firması, üretim ve pazarlama konusunda bundan sonraki hedeflerini ve Türkiye’nin ilk Türk helikopter projesinde atılacak adımları açıkladı. Avrupa’nın en büyük havacılık fuarlarından Le Bourget’te son gelişmeleri değerlendiren Sikorsky’nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, “Türkiye’nin üreteceği helikoptere ismini de Türkiye verecek. Helikopterler için mekanik, aviyonik ve pilot eğitimi okulu açılacak. Bu okulda yabancı pilotlara da eğitim imkanı sağlanacak. Türkiye aynı zamanda yedek parça üretim üssü haline de gelecek” dedi.
Toplam 230 helikopter
Sikorsky’nin daha önce girmediği pazarlara artık Türkiye ile gireceğini ve helikopter üretimi için yeni yatırım yapmak yerine Türkiye’de var olan üretim hatlarını geliştireceğini anlatan Estill, şunları söyledi: “İhale sırasında verdiğimiz ‘satın alacağınız her helikoptere karşılık Türkiye’den bir helikopter alacağız’ sözü bu 12 helikopter için de geçerlidir. Türkiye kendisi için 109 helikopter üretecek. Bizim için de 121 helikopter üretecek. Toplamda 230 helikopter Türkiye’de üretilecek.”
Türkiye’nin yeni yatırımlarla bu alanda önemli bir merkez olacağını söyleyen Stephen Estill, şöyle konuştu: “Helikopterler için mekanik, aviyonik ve pilot eğitimi okulu açılacak. Bu okulda yabancı pilotlara da eğitim imkanı sağlanacak. Türkiye aynı zamanda yedek parça üretim üssü haline de gelecek. Türkiye’nin yanı sıra Polonya’nın da aynı üretimi yapması sorun olmayacak çünkü Sikorsky’ye gelen talep iki ülkenin üretiminden daha fazlasını içeriyor.”
Türk tasarımı olacak
Helikopterin tasarımında Türkiye’de bir ekibin çalışmalara başladığını belirten Stephen Estill, “Bu çalışmalar ağırlığı Türk mühendislerden oluşan bir ekiple devam edecek. Türkiye’nin üreteceği helikoptere ismini de Türkiye verecek” dedi.
Uçuş testleri 8 yıl sonra tamamlanacak
Yatırımın geri dönmesi için en az 1000 adet üretilmesi ve yılda 200 adetlik üretim kapasitesi öngörüldüğünü belirten Sikorsky’nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, şu bilgileri verdi: “Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) ve Sikorksy yaklaşık toplam 700 milyon dolar yatırım yapacak. Helikopterin ilk prototipi 6 yıl sonra hazır olacak, 8 yıl sonra uçuş testleri tamamlanacak.”
Üçüncü ülkelere TAI satacak
Helikopter pazarının da Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) ve Sikorsky arasında paylaşıldığını söyleyen Sikorsky’nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, “Buna göre üçüncü ülkelere yapılan ihracatı TAI karşılayacak. Amerikan ordusu için yapılacak üretimde TAI parça üretecek, montaj ABD’de yapılacak” dedi.
Kuyruk motoru elektrikli olacak
Dijital kokpit ile donatılacak helikopterin dengesini kuyruktaki elektrikli motorun sağlayacağını anlatan Sikorsky’nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, şöyle konuştu: “Bunun için ana motordan arkaya güç aktaran ve ağırlığı arttıran mekanik sistem yerine elektrik kablosu çekilecek. Yaklaşık 4,5 ton ağırlığındaki helikopter 2’si personel toplam 8 kişi taşıyacak.”
Kim ne yapacak
TAI ve Alp Havacılık, yeni yatırımda öncü rolü üstlenecek.
TAI, helikopterin gövdesini, burun bölümünü, kablo döşenmesini ve en son teknolojiyle üretilen kompozit pervane teknolojisini yapacak.
Alp Havacılık ise dişli kutusu dahil motor gücünü aktaran her türlü sistemi yüklenecek.
Özgür EKŞİ - Hürriyet