Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF) Teknik Aş. çalışanlarının toplu sözleşme hakkının gasp edilmesini kınadı.
Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Metal-İş Sendikası Teknik AŞ. işvereni ile birlikte hareket edip, THY Teknik AŞ'de işkolu itirazında bulunarak 2. dönem toplu iş görüşmelerinin önünü tıkamış, 2500 mühendis ve teknisyenin ücret ve çalışma koşullarını belirleyen sözleşmeyi yürütülemez kılmıştı.
ITF ve ETF söz konusu itirazın Türkiye'de havacılık sektörüne zarar vereceğini belirterek, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)'nun sendikaların toplu pazarlık yürütme haklarını koruyan 87 ve 98 sayılı maddeleriyle çeliştiğini bildirdi.
İşte "Bizler hem ITF hem de ETF olarak, Çelik-İş ve THY’nin uçak bakım teknisyenleri ve mühendislerini temsil eden tek sendika olan Hava-İş'in geçerliliğini ortadan kaldırmak için yaptıkları işbirliğini kınıyoruz" denilen açıklamanın tam metni.
Mektupta şöyle deniyor:
Size bu mektubu Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) olarak, Avrupa Örgütümüz, Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF) ile birlikte yazıyoruz. Bizler birlikte dünyanın dört bir yanında yüz binlerce havacılık işçisini temsil ediyoruz. Üyelerimizden biri, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) bizi çok endişe verici bir konuyla ilgili olarak bilgilendirdi.
Bizler, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası Hava-İş’e hem Türk Hava Yolları THY’de, hem de THY Teknik A.Ş.’de toplu iş sözleşmesi hakkı için vermekte olduğu mücadelede desteğimizi ifade etmek istiyoruz. Hava-İş 1962 yılından bu yana pilotları, kabin memurlarını ve uçak bakım işçileri dahil yer hizmetleri çalışanlarını temsil eden tek sendikadır.
Hava-İş’in toplu iş sözleşmesi hakkının bir metal işçileri sendikası ve THY Teknik tarafından yapılan bir başvuru ile tehdit edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Çelik-İş’in uçak bakım işçilerini temsil etmediğini anlıyoruz ve hem ITF hem de ETF olarak Çelik-İş ve THY’nin uçak bakım mekanikleri, teknisyenleri ve mühendislerini temsil eden tek sendika olarak geçerliliğini ortadan kaldırmak için yaptıkları işbirliğini kınıyoruz. THY’de kamunun payının yüzde 49 olduğu göz önüne alındığında, sendikal hakları zayıflatmak için yapılan bu girişimin hükümet tarafından, Hava-İş’i ve üyelerini itibar kaybına uğratmak için yürütüldüğü düşünülebilir. Böyle bir tutum Kabul edilemez ve özellikle Türkiye’nin üyesi olmaya çalıştığı Avrupa Birliği içinde de duyulmuş bir uygulama değildir.
Bu nedenle bizler sizden bu tutumun derhal sona erdirilmesi için gerekli müdahaleyi yapmanızı rica ediyoruz. Hava-İş’e yapılanlar Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Türkiye’nin onaylamış olduğu, işçilerin toplu olarak örgütlenme ve sendikaların toplu pazarlık yürütme haklarını koruyan 87 ve 98 sayılı sözleşmeleriyle doğrudan çelişmektedir ve yalnızca Türkiye’de havacılık sektörüne zarar verecektir.
Bizler bu konunun acilen ele alınması gerektiğine inanıyoruz ve dolayısıyla bu konuyla ilgili olarak bize vereceğiniz cevabı bekliyoruz.
Saygılarımızla,
David Cockroft Eduardo Chagas
Genel Sekreter ITF Genel Sekreter ETF