10. Ulaştırma Şurası kapsamında 29 Eylül 2009 Salı günü gerçekleştirilen Hava Ulaştırması Regülasyonu paneline konuşmacı olarak katılan EUROCONTROL Başkanı David McMillian, “Eurocontrol içinde havacılıkta tek gelişme kaydeden ülke Türkiye. Diğer Eurocontrol üyesi ülkelerin hepsinde bir azalma yaşanırken, Türk sivil havacılığında yüzde 3’lük bir artış bekliyoruz. Diğer ülkelerde neredeyse yüzde 6 ile 8 oranında düşüşler yaşanıyor. Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum ve havacılık alanındaki gelişmeler çok önemli” dedi.
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mustafa CAVCAR ve Çalıştay Başkanlığını Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. ARIDURU’nun yaptığı panele, Avrupa Komisyonu Havacılıktan Sorumlu Ulaştırma Direktörü Daniel CALLEJA, EASA İcra Direktörü Patrick GOUDOU, THY Genel Müdürü Temel KOTİL, TÖSHİD Başkanı İzzet TÜKENMEZ, TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ziya YILMAZ ve UTED Başkanı Tevfik KIRMACI konuşmacı olarak katıldı.
“Türk Sivil Havacılığındaki Gelişmeleri Hayranlıkla İzliyoruz”
Avrupa Komisyonu Havacılıktan Sorumlu Ulaştırma Direktörü Daniel CALLEJA, panelde yaptığı konuşmada, “Türk Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve ekibinin kendilerini sivil havacılığın gelişimine adadığını biliyoruz ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye ile AB havacılık ilişkilerinin geleceğini ele alan CALLEJA, “AB, Türkiye’nin performansından çok etkileniyor, krize rağmen bir gelişme var. Türk havacılık sektörü çok başarılı ilerliyor, kısa sürede büyük başarılar elde etti. Türkiye tam üyelik için önemli bir aday ve AB’nin havacılık alanında yapmak istediği işbirliği de bunun en önemli adımı olacaktır” dedi.
Filodaki Uçak Sayısı 5 yılda İki Kat Arttı
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, şura kapsamında yürütülen çalıştaylar çerçevesinde sivil havacılığın mevcut durumu ve Türkiye’nin konumu ile çevresel etkileşimi konularını değerlendiren bir konuşma yaptı.
Havayolu işletmelerinin filolarındaki uçak sayısındaki artışa dikkat çeken Arıduru, Türk tesciline kayıtlı büyük gövdeli uçak sayısının son 5 yılda iki kat arttığını ve 150’den 299’a ulaştığını, havayolu işletmelerinin filolarına yeni katılacak uçaklar ile birlikte 2009 sonunda bu sayının 320’ye ulaşmasını öngördüklerini bildirdi.
Sadece havayolu işletmelerinin değil diğer havacılık işletmelerindeki hava aracı sayılarının da hızla arttığını belirten Arıduru, “2000 yılında hava taksi işletmelerinin faaliyetleri neredeyse durma noktasına gelmişken, 2009 yılına gelindiğinde hava taksi işletmelerindeki toplam hava aracı sayısı 257’ye ulaşmıştır. Genel Havacılık işletmelerimizde 147 hava aracı ve 125 adet de diğer olmak üzere şu anda Türk tesciline kayıtlı hava aracı sayımız 828’e yükselmiştir. 2002 yılında 48 bin olan havacılık sektöründeki insan kaynağı 2009 yılına gelindiğinde 100 bine ulaşmış ve ciddi bir istihdam kaynağı oluşturulmuştur” şeklinde konuştu.
Sivil havacılıktaki büyümeye paralel olarak denetimleri de arttırdıklarını ifade eden Genel Müdür Arıduru, Türkiye’nin hava aracı emniyet denetimlerinde 2008 yılında 44 üyeli ECAC ülkeleri içinde 5. sırada yer aldığını bildirdi
Uluslararası hedefler on yıl önceden yakalandı
IATA’nın 2010 yılı için öngördüğü trafik rakamlarına 10 yıl önceden ulaşıldığını belirten Arıduru “2005 yılında 55 milyon yolcu taşınarak bu rakam yakalanmıştır. İç hatlarda 2002 yılında 8 milyon 700 bin olan yolcu sayımız 2008 yılına gelindiğinde 35 milyon 800 bine ulaşmıştır. İç ve dış hatlarda toplam yolcu sayımız ise 35 milyondan 79 milyona yükselmiştir. 2009 yılının Ağustos ayı itibariyle de iç ve dış hatlarda taşınan yolcu sayısı 57 milyona ulaşmıştır ” diye konuştu.
Türk sivil havacılık sektörü büyümesini sürdürüyor
Ali Arıduru, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın öncülüğünde Türk sivil havacılığında serbestleşme yönünde atılan adımlar neticesinde, Türkiye’deki havacılığın İstanbul, Ankara ve İzmir üçgeninden kurtarılarak 7 merkezden 45 noktaya uçuş gerçekleştirilme imkanına kavuşturulduğunu ifade etti.
Sivil havacılık sektöründeki gelişmeleri rakamlarla özetleyen Arıduru, “Türk sivil havacılık sektöründe 17 havayolu işletmesi, 66 hava taksi işletmesi, 31 genel havacılık işletmesi, 11 balon işletmesi ve 40 adet Zirai Hava Taşıma işletmesi olmak üzere toplam 165 havacılık işletmesi bulunuyor. Ayrıca 62 adet bakım kuruluşu, 16 Uçuş Eğitim Organizasyonu, 14 adet TİP İntibak Eğitim Organizasyonu ve 34 adet yer hizmetleri işletmesi mevcut. 23 havaalanı iç ve dış hatlara, 31 tanesi sadece iç hatlara açık ve diğer havaalanları olmak üzere ülkemizdeki havaalanı sayısı 67’de ulaşmıştır” dedi.
Sivil havacılıkta uluslar arası gelişmelere de dikkat çeken Arıduru, “Türkiye, havacılıkta kendi içinde gelişmekle yetinmedi ve yakın çevresindeki ülkelerle yakın işbirliğine girdi. TRACECA, Akdeniz, KEİ, D-8, T-MAG ve AFCAC ülkeleri ile bölgesel işbirliği toplantıları düzenleyerek 100’ün üzerinde ülke ile işbirliği yaptı. Bu örgütlerin bir kısmına Türkiye liderlik yapıyor, bir kısmına da aktif üye. Bu toplantılar aracılığı ile Türkiye’nin Bakım ve Eğitim Merkezi olma projesini tanıtarak, yeni pazarlar oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Panelin kapanış bölümünde, çalıştaylarda ele alınan konular çerçevesinde Türk Sivil Havacılığının özerk, tam bağımsız ve tarafsız hale getirilmesi, Kaza Tahkikat Heyetinin bağımsız bir kurul olarak yeniden yapılandırılması, hava seyrüsefer hizmetleri ile havacılık hizmet sağlayıcıların görevlerinin ayrılması ve ihtisas mahkemelerinin oluşturulması gibi öneriler gündeme geldi.