TAV Havalimanları Holding, Kuzey Afrika’nın turizm merkezi Tunus’taki Enfidha Havalimanı’nın temelini attı. TAV işletmesini üstleneceği ve ilk fazda yaklaşık 400 milyon Euro yatırım yapacağı iki havalimanından biri olan Enfidha Havalimanı’nı 2009 yılında işletmeye açmayı planlıyor.
TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. M. Sani Şener, “TAV’ın Tunus’taki varlığı iki ülke için önemli bir fırsattır. TAV’ın 40 yıl süreyle işleteceği Enfidha Uluslararası Havalimanı projesi istikrarlı ve çağdaş anlayışı ile köklü tarihe sahip olan Tunus’a gelecek diğer Türk yatırımcılar için de önemli bir referans olacaktır” dedi. Kuzey Afrika’nın turizm merkezi olarak büyük bir yolcu potansiyeline sahip olan Enfidha Havalimanı’nın kapasitesini TAV’ın havalimanı işletme kalitesi ve bilgi birikimiyle daha da artırmayı hedeflediklerini belirten Şener, “Bu proje Türkiye’nin uluslararası markası TAV Havalimanları Holding’in hizmetlerini yurtdışına taşıma yolundaki çalışmaları açısından büyük öneme sahiptir. Amacımız bizim için olduğu kadar Tunus için de büyük önem taşıyan Enfidha Uluslararası Havalimanı’nı Afrika’nın bölge merkezi haline getirmektir. Bu sayede iki dost ülkenin tarihi bağlarını projelerimizle ticari alana da taşıyarak Tunus’un turizm potansiyeline destek vermek arzusundayız” dedi.
Avrupa’nın tüm başkentlerine 2 saat gibi makul bir uçuş süresi uzaklığında olan ve Kuzey Afrika’nın turizm merkezi niteliğindeki Tunus’a yılda 6,5 milyon yolcu geldiğine dikkati çeken Şener, TAV Tunus tarafından işletilecek olan Enfidha Havalimanı’nın bölgenin en modern ve en kaliteli havalimanı terminali niteliğinde olmasını hedeflediklerini belirtti. Şener “Dünyada havalimanlarına yatırımın giderek arttığını gözlemlemekteyiz. Avrupa’nın gözde turizm merkezlerinden biri olan Tunus’ta Enfidha ve Monastir Habib Bourguiba gibi yolcu potansiyeline sahip iki havalimanını TAV’ın işletiyor olması, Türkiye’deki şirketlerin küreselleşmedeki başarısını göstermek açısından da büyük önem taşımaktadır. TAV Havalimanları Holding, küresel insan kaynaklarıyla küresel üretimine devam ederek portföyüne dünyanın değişik noktalarındaki değişik özellikleri olan havalimanlarını da katacaktır” diye konuştu.
TAV Havalimanları Holding olarak, Türkiye’nin üç büyük kentindeki havalimanlarının yanı sıra uluslararası alanda Gürcistan’da da iki havalimanı işlettiklerini vurgulayan Şener “Başarılarımızın arkasında en iyi olmayı hedeflemek ve bu hedef doğrultusunda ödün vermemek yatıyor. Bu işletmeler ile “10 Yılda 10 Havalimanı“ hedefimiz doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz. Uzun vadede amacımız Ortadoğu ve Kafkaslar’daki genişlememizi Doğu Avrupa ve Asya’ya da taşımaktır” dedi.
Enfhida Uluslararası Havalimanı işletme süresince yürütülecek 4 aşamalı çalışmayla 22 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşacak. Toplam 4,300 hektar alan üzerine inşaa edilecek ve ilk aşamada terminal binası 90,000 m² olacak. Enfidha Uluslararası Havalimanı’nda, açık otopark alanına sahip yeni bir terminal binası inşaatı, pist, apron ve taksi yolları ile birlikte hizmet binaları da yapılacak.
Havalimanları yapımı, tasarımı, finansmanı ve işletmesinde uzmanlaşmış bir kuruluş olan TAV Havalimanları Holding, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali ve Gürcistan’ın başkenti Tiflis ile Batum Uluslararası Havalimanı’nı işletiyor. TAV işletmecilik başarısını bu projeyle de devam ettirerek havacılık sektöründe edindiği bilgi birikimi ve tecrübeyi Kuzey Afrika’da önemli bir nokta olan Tunus’a da taşımayı hedefliyor.
*TAV Havalimanları Holding, Tunus Enfidha ve Monastir Habib Bourguiba Havalimanları’nın işletme projesine ilk fazda yaklaşık olarak 400 milyon Euro yatırım yapacak. TAV Havalimanları Holding, Monastir Habib Bourguiba Havalimanı’nın işletmesini 1 Ocak 2008, Tunus Enfidha Havalimanı’nın işletmesini ise 2009 yılında üstlenecek. TAV, Enfidha ve Monastir Havalimanları’nın işletme ihalesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mubadala-Alman Hochtief-Kanadalı SNC Lavalin-Fransız Aeroport De Nice Konsorsiyumu’yla yarıştı.
Enfidha Uluslararası Havalimanı
Ek binalar ile beraber
toplam kapalı alan inşaatı: 130 bin m²
Havalimanı arazisi: 4 bin 300 hektar
Terminal oturma alanı: 44 bin m²
Terminal kullanım alanı: 90 bin m²
Terminal köprü sayısı: 18
Otopark alanı: 52 bin m²
Otopark kapasitesi: 804 araç
Yakın apron alanı: 72 bin m²
Yakın apron kapasitesi: 18 uçak
Uzak apron alanı: 57 bin m²
Uzak apron kapasitesi: 14 uçak
Pist uzunluğu: 3 bin 300 m
Pist eni: 75 m