Dün Fly Air hakkında alınan kararı herkes Airkule.com'dan öğrenmişti. İşte ayrıntılar...
Geçen ay başlattığı seferlerde yolcuları mağdur eden Fly Air, Hollanda ve Belçika ulaştırma bakanlıkları tarafından 'Early Warning' (Acil Uyarı) başlıklı yazıyla uyarıldı. İki ülke ayrıca Fly Air'in 'kara listeye' alınması için AB Komisyonu'na başvurdu.
Fly Air, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 'teknik altyapı eksikliği ve 20 milyon dolarlık borcunu ödeyemediği' gerekçesiyle geçen yıl 20 Ekim'de durdurduğu uçuşlarını, mahkeme kararı ile 26 Haziran'da yeniden başlatmıştı. Ancak şirketin telafisi mümkün olmayan sorunlar yaşaması uçuşların iptaline yol açtı. İlk ciddi uyarı Belçika Sivil Havacılık Otoritesi'nden gelirken, Hollanda ve Belçika şok karar aldı. İki ülke, sefer iptali ve uzun süreli rötarlar nedeniyle yolcu mağduriyetine neden olan Fly Air'i AB Komisyonu'na şikayet ederek, şirketi 'kara listeye' aldıracağını açıkladı. İki ülke ayrıca, SHGM'ye Fly Air ile yaşanan sıkıntılarla ilgili uzunca bir rapor göndererek 'gereğinin yapılmasını' istedi. Fly Air'in uçuşlarının durdurulması amacıyla AB Komisyonu'na başvuracak olan Hollanda ve Belçika, şirketi daha sıkı denetime tabi tutarak 'tespit ettiği eksiklikler sayesinde' Avrupa uçuşlarına yasak koyduracak. Uyarıyı doğrulayan SHGM yetkilileri, Fly Air'in kara listeye almasının Türk sivil havacılığı adına kötü sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekerek, kararın Türk şirketlerine yönelik denetimleri artıracağını bildirdi.
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı Şahabettin Bolukçu ise gelişmenin üzüntü verici olduğunu söyledi. Fly Air'deki asıl sıkıntının, iki uçak için hazırlanan uçuş programının tek uçakla gerçekleştirilmeye çalışılmasından kaynaklandığına dikkat çeken Bolukçu, "Yasak sonrası diğer Türk şirketlerinin ismi de telaffuz edilmeye başlanacak. Bu yüzden vakit geçirmeden tedbir alınmalı." dedi.
Fly Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hasançebi ise şirketin kasıtlı olarak çok sıkı denetlendiğini ileri sürdü. Hollanda'ya her gün uçtuklarını ve uçaklarında herhangi bir teknik bulguya rastlanmadığını belirten Hasançebi, "Dünyanın hiçbir yerinde 3-4 saat denetim yapılmaz. Uçağın indiği sırada daha yolcularımız uçaktan inmeden denetlemeciler geliyor. Yolcularımız mağdur oluyor. Bilerek, 3-4 saat denetim yapmak uçuş personelimizin uçuş saatlerini doldurmak ve yolcularımızı perişan ederek bizi zor durumda bırakmak istiyorlar." dedi. Hasançebi, avukatlarının Hollanda'ya gerekli uyarıyı yaptığını ifade etti. AB Komisyonu, sivil havacılık otoritelerinin yaptığı denetimlerde, devamlı olarak sorun yaşayan şirketleri, hazırladığı 'kara liste'ye alarak uçuş yasağı getiriyor. Yasaklı şirketler, uçuş emniyetini tehlikeye düşürecek tüm konularda sıkıntı yaşayan havayollarından oluşuyor.
Mustafa Gün