TAV Medine Havaalanı'nı bünyesine alarak 11'inci havalimanına ulaştı. Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, Antalya Gazipaşa gibi havalimanlarının işletmecisi TAV, Ortadoğu'ya yoğunlaşıyor.
Medine'nin önemli bir proje olduğuna dikkat çeken TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "Dünyadaki en önemli havalimanı projelerinden biri. Hem İslam hem de Türk tarihinde çok önemli bir yeri var. Suudi Arabistan'da çok ciddi yatırım bulunuyor. Medine'nin büyümeye yönelik geleceği çok fazla" dedi.
Hacı sayısı artacak
"Medine'de şu andaki havalimanı çok küçük. Hac ve Umre ziyareti için gelen yolcular kapasite sıkıntısından dolayı sorun yaşıyor, bu yüzden vize bile alamıyorlar" diyen Sani Şener yeni havalimanı sayesinde yolcu sayısında ciddi bir artış beklediklerini dile getirdi. Sani Şener, "Yıllık ziyaretçi sayısı şu anda 4 milyon. Bizimle birlikte bu sayı 10 milyona çıkacak. 1.5 milyar dolarlık yatırım yapıldı. 2 yıl içinde tamamlayacağız. 25 yıl biz işleteceğiz" diye konuştu.
Ciro yüzde 5 arttı
TAV'ın yılın ilk 6 ayında cirosunu yüzde 15 artırdığını belirten Sani Şener, "Operasyonel kârlılığımız da yüzde 23 arttı. Tunus ve Libya'da ciddi sıkıntı var, Ortadoğu'daki sıkıntılar sürüyor. Bu da uçuşlarda, yolcularda düşüşlere neden oluyor. Tüm bunlara rağmen TAV Holding’in genel nezdinde kârın ciddi başarı olduğunu düşünüyorum" dedi. Şener, küresel ekonomik krizin, doğabilecek risklere çok iyi hazırlandığı takdirde, yara almadan atlatılabileceğini ifade etti.
150 bin otoyol bulunuyor
İnsanların kriz de olsa uçmaya mecbur olduğunu söyleyen Sani Şener, "Havada Avrupa'dan dünyaya giden 150 bin otoyol var. Bu yollardan geçenlerin yarattığı ekonominin yerine geçebilecek başka aktivite yok. Türkiye'de 2010'da uçak yolcusu sayısı 102 milyon. Bunu 73 milyon nüfusa bölerseniz, 1.4 çıkar. Bu, gelişmiş ülkelerde 3. Demek ki, Türk havacılık sektörü iki kat büyüyecek. Biz buna hazırız. Şu anda 210 milyon yolcu olması lazım. Ulaştırma Bakanlığı'nın 2023 hedefi de 350 milyon yolcu, 750 uçak" dedi.
Yolcu transferi İstanbul'a kaydı
Müslüman turist arttı
Ortadoğu'daki gelişmelerin yolcu kayıpları yaşattığını belirten Sani Şener, bunların İstanbul'a yöneldiğini söyledi. Sani Şener, "Kuzey Afrika'daki olaylar, uçakların transfer değişimini İstanbul'a kaydırdı. Tunus'taki karışıklıkta yüzde 45 yolcu düşüşü oldu. Buna karşılık, İstanbul dış hat yolcu sayısı yüzde 14 arttı. İstanbul'u ziyaret eden müslüman turist sayısında yüzde 25 artış yaşandı" dedi.
Brezilya ile ilgileniyor
TAV İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya dışında Gürcistan, Tunus ve Makedonya'daki havalimanlarını işletiyor. Ortadoğu'da Suriye, Şam havalimanlarıyla da ilgilendiklerini ama burada sorunların çok daha ciddi boyutta olduğunu kaydeden Sani Şener, dünyada başka ülkelerdeki ihalelere de baktıklarını söyledi. Şener bu ihalelerin Amerika, Brezilya ve Rusya'da olduğu bilgisini verdi.
TAV'ın 11'inci yılında 48.7 milyon yolcuya ulaştığını belirten Sani Şener, 20'nci yaşında bu sayıyı 100 milyona çıkaracaklarını söyledi.
Hiçbir şey rastlantı değildir
Mühendislikte hiçbir şeyin rastlantı olmadığını belirten Sani Şener, "Bill Gates, Steve Jobs, Steve Ballmer, Paul Ailen... Hepsi 1954-1955 doğumlu. Hepsi Microsoft'un, Google'ın, Apple'ın başında. Bu tesadüf mü? Değil. Bunlar 20 yaşına geldiğinde 1975'te PC icat olmuştu. Onlar zamanı yakaladı.
Biz de Allah'a şükür zamanı yakaladık. Çünkü bizim zamanımızda havaalanı özelleştirmeleri başladı. Biz de zamanı yakalamayı bildik. Ondan bugünlere geldik. Bu da rastlantı değil. Dönemi yakaladık" dedi.
Bizim büyük görevlerimiz var
Sani Şener şöyle konuştu: "Bizim dönemin" icra başkanlarının şöyle bir görevi bulunuyor: "Çok çalışmamız lazım ki, bizden sonra gelecekler, çocuklarımız, torunlarımız tatil yapabilsinler, tenis-golf oynayabilsinler, şirketleri tıkır tıkır çalışabilsin, istihdam yaratılabilsin. Bizim neslin böyle bir şansı olduğuna inanmıyorum. Benim de hobim var. Denizi, tekne işini çok severim. Ama bu yıl sadece 3 haftasonu gidebildim. Yetiyor mu, yetiyor. Yapacak bir şey de yok. Buna mecburuz"
Atatürk Havalimanı bizim gözbebeğimiz
Hedef 100 milyon yolcu
Sani Şener 11'inci yılında TAV'ın 48.7 milyon yolcusu olduğunu, 20'nci yaşında bu sayıyı 100 milyona çıkaracaklarını söyledi. Şener, 'gözbebeğim' dediği Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluk konusunda "Sıkışmalar olduğu doğru. Ancak Avrupa'daki havalimanlarına göre çok iyiyiz. Yazın belli saatlerde yoğunluk oluyor. Buraya günde 1026 uçak inebiliyor. Bu, 75 milyon yolcu demek" diye konuştu.
Kendimizi garantiye alıyoruz
Küresel piyasalardaki dalgalanma ve kur farkının yatırımı etkilemediğini söyleyen Şener, "Finansman bölümümüz çok güçlü. Diyoruz ki, 'Biz banka değiliz, finansal aktivitelerden doların yükselişinden, euro'nun düşüşünden para kazanmayacağız ama kaybetmeyeceğiz de'. Bu yüzden bir ürün alıyoruz. O ürüne bir bedel ödüyoruz. Ürün bizi piyasa oynamalarından koruyor. Parasal risklerimiz olmuyor" dedi.
Ormanı yönetmek için ağaçları bilmek lazım
Yılda 200 gün uçuyor
Yılda 200 gün uçan Sani Şener, tatilde bile çalışan bir yönetici olduğunu belirtiyor. Şener ' Uçmaya mecburum.
'CEO'lar (icra başkanları) orman yönetsin' diyorlar. Ama ağaçlarını bilmediğiniz bir ormanı yönetemezsiniz. Ben o ağaçlan bilmek için çabalıyorum. Gidiyorum, o ağaçların ne yaptığını bilmek için çalışma ortamının içine giriyorum. Dev ormanı yönetmeyi becerebilmek için bunu yapıyorum" diyor ve ekliyor:
Daha çok çalışmalıyız
"Gelişen bir ülke olarak diğer ülke yöneticilerinden fazla çalışmalıyız. TAV'a 1997'de Atatürk Havalimanı projesiyle adım attım. Bir gece önce Martin Luther King'in filmini izledim. Toplantıya ‘I have a dream’ (Bir hayalim var) diyerek başladım. Önde gelen işadamları 'Olur mu böyle şey, 300 milyon dolar parayı bulacaksınız, burayı yapacaksınız, 30 ayda bitireceksiniz, bırakın bu işleri' diyordu. Hepsi oldu."
Gülay ZAİM-Posta