Cuma günü yapılacak 3. havalimanı ihalesi, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biri olacak. İddialı gruplardan TAV’ın CEO’su Sani Şener, “Eskiden maden olan bölgenin toprak yapısı çok zor. Ciddi mühendislik işi var. Biz TAV’da uluslararası 17 danışman firma ve bu işe odaklanmış, 70 kişilik personelimiz ile çalıştık. Maliyetler konusunda şimdi gerçeği biliyoruz. Bilek güreşine artık hazırız” diyor.
Sani Şener Hürriyet Gazetesinden Sefer Levent’e konuştu:
Nereden çıktı bu 3. havalimanı, askeriyenin terk ettiği bölüm de ilave edilse bu havalimanı yeterli olmaz mıydı?
- Aslında bu tür yenileme çalışmalarında hiçbir şeyin erken olduğuna inanmıyorum. Çünkü Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Gelişmekte olan ülkelerde 10-20 yıl sonrasını düşünmek gerekiyor. Böyle bakınca 3. havalimanı doğru bir karardır. 2020 Olimpiyatları alınırsa daha da doğru bir karar olur. Türk Hava Yolları ve diğer hava yolları çok ciddi büyüme planları yapıyor. Onun için Atatürk Havalimanı’nda yatırım 7 yıl boyunca durmayacaktır. Biz özel sektör olarak yatırım yapıyoruz, devlet de pistlerde ve apronda yatırıma devam edecek.
Buranın kapanacak olması siz de bir duygusallık yaratıyor mu?
- Tabii yaratıyor. Biz 2000 yılından bu yana Atatürk havalimanını işletiyoruz. Burası kapandığında bizim bir burukluk yaşayacağımız kesin. Burada hepimizin anıları var. Ben 45 yaşındaydım 58’e giriyorum. Burada çok daha eskiler var. Havaş çalışanları, Çelebi çalışanları var. Sırf bizde değil Atatürk havalimanında çalışan 40 bin kişide bir burukluk olacak. Şu anda dünyanın en büyük havalimanları Katar-Doha ile Abu Dabi Havalimanı’nın ikisini de biz yapıyoruz. TAV inşaat şirketimiz yapıyor. Bu büyük havalimanlarının nasıl yapıldığını süresinin ne olduğunu ezbere biliyoruz. Onun için kredilendirme süreci, projelendirmesi, yapımı işletmeye geçiş süresinin toplam 7 yılı bulacağını düşünüyorum. Bizim yeni havalimanında olmama durumumuz yok. Türk Hava Yolları ile ortak TGS şirketimiz, ayrıca Havaş şirketimiz var. Bunlar yer hizmeti veriyor. Bu iki şirkette 10 bin kişi çalışıyor. O büyüyen havalimanında TGS ile Havaş 25-30 bin kişi olacak. Biz her durumda zaten yeni havalimanında olacağız.
Toprak, maliyet ve finansman için önemli bir unsur değil mi?
- Ciddi mühendislik işi var burada. Böyle bir jeolojik yapısı olan havalimanında oranın toprak harareklerinin finansmanına bankaların para vereceğini zannetmiyorum. Bankalar olaya sıfır kotuna çıktıktan sonra bakacaktır. Bu yüzden çok ciddi bir sermaye ile o toprak hareketleri yapılacak, ondan sonra finansmanın geri kalanı rahatlıkla yapılabilir…
Sefer Levent’in röportajının tamamı için TIKLAYINIZ…