Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bugün rahatlıkla Pegasus 100 uçak siparişi verebiliyor. THY 235 uçak siparişi verebiliyor. 2023 için koyduğumuz filo büyüklüğünü şimdiden yakaladılar. Hedefleri bir daha değiştirmemiz gerekecek, bize iş çıkardınız” dedi.
Esas Holding iştiraki Türkiye’nin önde gelen havayolu şirketlerinden Pegasus’un hisseleri, dün Borsa İstanbul’un İstinye’deki merkezinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla düzenlenen gong töreniyle borsada resmen işlem görmeye başladı. Türk havacılık sektöründe 2003’te gerçekleştirdikleri serbestleşme hamlesiyle Pegasus Hava Yolları’nın, Türkiye’nin ikinci büyük havayolu taşımacılığı yapan şirketi haline geldiğini kaydeden Binali Yıldırım, “Bu büyümeyi şimdi halkla da paylaşıyor. Artık Pegasus’u sadece denetçiler değil, 10 binin üzerinde hisse alan pay sahipleri de denetleyecek” dedi.
ÇOK HAVALANDILAR
Türkiye’nin son 10 yılda yakaladığı ekonomik başarının havacılık sektörüne de yansıdığını kaydeden Yıldırım, son yıllarda havayolu şirketlerinin yaptığı büyük uçak siparişlerinin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Pegasus ile Türk Hava Yolları’nın (THY) son yaptığı uçak alımlarını ve yeni siparişlerini anımsatan Yıldırım, “Bu havacılık şirketleri çok havalandı. Yükseklerde basınç azalır, baş dönmesi yapar, dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Kulakları uğuldamasın ve vatandaşın birikimlerini havada heba etmesinler. Dikkatli çalışsınlar. Onlar ne kadar dikkatli çalışırlarsa biz de onlara her türlü desteği vermeyi devam edeceğiz” diye konuştu.
ÖNCE HAVAYA SONRA HALKA
Pegasus’un önce havaya şimdi halka açıldığını ifade eden Yıldırım, borsada, bu tür şirketlerin sayısının artmasını arzu ettiklerini söyledi. Pegasus’un işinin bundan sonra daha zor olduğunu ve sorumluluklarının arttığını söyleyen Yıldırım şunları kaydetti: “Havacılık zaten sorumluluğun dorukta olduğu bir sektördür. Milyonda bir bile ihmali kabul etmez. Son 10 senedir havacılığımız her geçen gün kanatlarını biraz daha açarak büyümeye devam ediyor. Dünyadaki borsalara bakıldığında, borsada istenilen düzeyde değil. Geçmiş dönemlerde çok yüksek enflasyon, istikrarsız ekonomi insanları çok büyük mağduriyete uğrattığı için bu kurumlara olan güven azaldı.”
BİZE İŞ ÇIKARDINIZ
Türkiye’nin 143 ülke ile havacılık anlaşması imzaladığını hatırlatan Binali Yıldırım, bu rakamın yakında 155’lere çıkacağını ifade etti. Uluslararası alanda karar mekanizmalarına ya seyirci ya da katılımcı olunabileceğini anlatan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye 2000’li yıllardan önce seyirci idi. Etkisiz elemandı ama bugün kararları etkili. Yeri geldiğinde değiştirebilen bir konuma sahip. Bunun arkasında muazzam bir gelişme var. Bugün rahatlıkla Pegasus 100 uçak siparişi verebiliyor. THY 235 uçak siparişi verebiliyor. 2023 için koyduğumuz filo büyüklüğünü şimdiden yakaladılar. Hedefleri bir daha değiştirmemiz gerekecek, bize iş çıkardınız.”
204 uçuş noktasıyla bir numarayız
“Havayolu halkın yolu olacak” sözünün tam anlaşılmadığını aktaran Binali Yıldırım, son 10 yılda iç hatlarda yolcu sayısının 8 kat arttığını, dünyadaki havacılığın yılda yüzde 3-4 büyüdüğünü vurguladı. Yurt dışı direkt uçuşlar itibariyle Türkiye’nin dünyada bir numara olduğunu ve 204 noktaya direkt uçuşun olduğuna işaret eden Yıldırım, Türkiye’nin havacılığının son 10 yılda geldiği noktayı anlattı.
Rakam manyağı olmuşsunuz
Son 10 yılda sağlanan güven ve istikrarla sürekli büyümenin sağlandığını anlatan Binali Yıldırım, “Rakamları sizlerle paylaşmak gereksiz. Çünkü sizin akşama kadar içiniz dışınız rakam. Sürekli ekrana bakıyorsunuz, o indi, bu çıktı. Affedersiniz ama tabiri caizse rakam manyağı olmuşsunuz” dedi. Yıldırım, Borsa İstanbul’un Başkanı İbrahim Turhan’a, da “Borsa İstanbul’dan isim hakkı istiyoruz. Sizden önce Kanal İstanbul diye proje ortaya koyduk. Akşam hesabı kapatırken Kanal İstanbul’a bir şeyler aktarırsak makbule geçer” dedi.
Hürriyet