Jet motorlu, Amerikan Cessna şirketinin imalatı T-37’ler, Türk Hava Kuvvetleri’nde jet başlangıç uçuş eğitiminde kullanılıyor. Çiğli’deki 122. Filo’da görev yapan uçaklar, Güney Koreli KAI şirketinin imalatı pervaneli KT-1’lerle değiştiriliyor. Bu uçakların üretimi Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tesislerinde gerçekleştiriliyor.
T-37 ile temel jet eğitimini 122’nci Filo’da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçakları ile uçuş eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor.
T-37 EĞİTİM UÇAKLARININ SABIKASI KABARIK
Türk Hava Kuvvetleri'nde başlangıç jet uçağı olarak kullanılan T-37 tipi uçaklar sabıkalı gözüküyor. Daha önce de Manisa ve İzmir Mordağı ve Menemen'de 4 yılda 4 uçak düştü.
Türk Hava Kuvvetleri'nde başlangıç jet uçağı olarak kullanılan T-37'ler, 1964 yılında hizmete girdi. Bu uçaklar, Ankara merkezli Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ) Tesisleri'nde üretilen Güney Koreli KAI şirketinin tasarımı pervaneli KT-1 tipi uçaklarla değiştiriliyor. Ancak son dönemde 4 defa düşen T-37'lerin teknik arıza verdiği ifade ediliyor.
Son dört yılda düşen ilk uçakta 122. Filo'da görevli Pilot Teğmen Barış Çakır, fırlatma koltuğunu kullanamamış ve Uzun Tarla Mevkii'nde şehit düşmüştü.
Mart ayında meydana gelen bu acı kazanın ardından aynı yılın Eylül ayında bu defa İzmir Mordağı'na da bir T-37 eğitim uçuşu sırasında düştü. Uçakta bulunan Yüzbaşı Ahmet Kendir ve Teğmen Ersun Atılgan son anda uçaktan kendilerini fırlatarak kazadan yara almadan kurtulmuştu.
Bu yılın başlarında ise yine İzmir'de eğitim için havalanan bir T-37, Menemen ilçesine bağlı Görece Köyü yakınlarında düştü. Uçakta bulunan iki pilot yaralandı. Ege Üniversitesi'nde tedavi altına alınan pilotlardan biri öğretmen, diğeri ise kursiyerdi.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
T-37 ile temel jet eğitimini 122'nci Filo'da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçakları ile uçuş eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor. T-37 eğitim uçaklarının teknik özellikleri ise şöyle:
Mürettebat: 2 (1 öğretmen pilot, 1 öğrenci pilot)
Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet
Kanat Açıklığı: 10.32 metre
Gövde Uzunluğu: 8.92 metre
Yükseklik: 2.79 metre
Boş Ağırlık: 1.840 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg
Maksimum Hızı: 685 km/saat
Seyir İrtifası: 7.620 metre
Menzili: 1.500 km
hurriyet.com.tr